Вхід | Реєстрація

Кобелячани згадували Олеся Гончара

Кобелячани згадували Олеся Гончара

Напередодні сторічного ювілею з дня народження українського письменника в музеї літератури і мистецтва відбувся захід «Гончар і Кобеляччина».

Олександр (Олесь) народився 3 квітня 1918 року в селі Ломівка, неподалік Дніпра, у родині Терентія і Тетяни Біличенків. Коли хлопцеві було 3 роки, його мати померла. І з Ломівки Олександра забрали дід і бабуся в село Суха Кобеляцького району. У 1927 році хлопець пішов у школу. Він був записаний, як Олесь Гончар (дівоче прізвище матері, прізвище бабусі та дідуся по матері. Ім’я Олесь з’явилося, бо в класі вже був Сашко). Також хлопцю виписали в сільраді нове свідоцтво про народження, де вказувалось, що він народився в Сухій. У цьому селі Олесь Гончар провів свої юнацькі роки, приїздив і в зрілому віці.

На літературно-краєзнавчий захід зібрались родичі Гончара, люди, які були знайомі з ним, цікавляться його творчістю, місцеві письменники. Вечір пам’яті підготували працівники музею, Центру культури і дозвілля та дитячої музичної школи. Провела захід директор установи Тетяна Чешко. Вона перелічила всі звання, які Олесь Гончар отримав за життя та посмертно. Очільниця музею продемонструвала фотокартки з письменником, коли той у 80‑х роках перебував в Кобеляцькому районі, зачитала уривки із щоденника, у яких талановитий земляк описував наш край.

Тетяна Чешко розповіла, що декілька років музей не працював. Установа відновила роботу в 1998 році, напередодні 80‑річчя з дня народження Гончара. До речі, саме ця подія і пришвидшила відкриття музею.

Спеціально до ювілейної дати художник установи Юлія Руденко виконала дві портретні роботи Олеся Гончара та (за зразком старої фотокартки) намалювала хату, у якій зростав талановитий земляк. Останню роботу Тетяна Чешко подарувала своїй колезі Тетяні Бондаревській, яка очолює музей-садибу в Сухій.

Тетяна Бондаревська у своєму виступі зупинилась на родичах письменника, які стали прообразами героїв його книг. Вона зачитала про бабусю Прісю і рідну тітку Вустю. Онучка Вусті Марія Кириченко, завідувач сектору культури, продекламувала гумореску «Лисиця», прообразом якої стала тітка Гончара. Також виступили двоюрідна сестра Олеся Терентійовича Ніна Гордя та правнучка Вусті Оксана Ярмоленко, педагог-організатор НВК № 1.

Музичні номери виконували ансамбль «Кобеляцькі джерела», тріо «Барви», викладачі музшколи.
Про відкриття кімнати-музею Гончара, яка функціонує в міській школі № 2, розповіла заступник директора Наталія Чуніхіна.

Загалом захід тривав більше двох годин. Присутні поділилися своїми враженнями від знайомства з письменником та його творчістю, прослухали вірші Олеся Гончара в записі. А Михайло Задорожній, Валентина Наріжна та Любов Варич присвятили письменнику власні літературні твори.
На завершення керівник музею провела гостям екскурсію.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook


1. Седой / 8 квітня 2018, 00:45
Славный земляк! А руководство района не рискнуло присутствовать? Как-никак дважды сталинский и единажды ленинский лауреат... Коммуняка и даже делегат партийных съездов, ужас просто! И не в батальоне УПА, а в студенческом против фашистов под Белой Церковью воевал. Между прочим, из 3000 их только 37 выжило.
"Тронку" я прочитал году в 1967-68-м, до сих пор помню те впечатления. Все остальное позже. Гордиться на самом деле есть чем. Царствие небесное хорошему человеку и настоящему художнику слова.
2. земеля / 8 квітня 2018, 10:43
Это человек ГЛЫБА. Три медали " За отвагу" (самая почитаемая среди солдат). Орден Славы и орден Красной Звезды за два годы войны. Отважный и лихой земляк. Настанет время и наше потомство оценит его во сто крат лучше нежели мы. Светлая ему память.
Со Светлым Христовым Воскресеньем!
3. kasandra / 17 квітня 2018, 12:29
1.Седой
«Славный земляк! А руководство района не рискнуло присутствовать? Как-никак дважды сталинский и единажды ленинский лауреат... Коммуняка и даже делегат партийных съездов, ужас просто! »

Не надо переживать за Гончара. Будет его славить руководство района. На Троицу будет крупный сабантуй в Сухой и все там будут. Если бы Гончар не накрапал свой Собор, то он бы был таким как все а может и врагом народа, совком и сепаром. А коль он воспел козацкий Собор и сравнял его с собором душ человеческих, нашел в иудохристианстве наши исторические истоки, то именно это и нужно правящему иудейству. А теперь еще раскопали где-то якобы его слова "Донбасс - раковая опухоль Украины". У нас есть еще один земляк- писатель Павло Архипович Загребелный, он не был приспособленцем в советские времена и потому не достиг тех «высот» и благодарностей, так как не писал под заказ. И его никто не воспевает сейчас, даже не вспоминают о нем. Вот така муйня пане Седой. А все потому что он писал то что есть а не то что нравилось или было кому-то надо. Вот например: "єпископи посилали бородатих місіонерів звойовувати для жорстокого християнського бога нові терени, замешкувані дикими поганинами, і, суворо суплячи свої ріденькі бровенята, погладжували золоті панагії, прикрашені сапфірами і діамантами, слухали, скількох непокірних убито, спалено живцем, утоплено, порубано і скількох упокорено. «Не думайте, що я прийшов послати впокій на землю; не прийшов я послати впокій, а меч». (Євангеліє від Матфея, 10, 34.)" Гончар такого не писал, потому его и славят.
4. земеля / 17 квітня 2018, 13:14
3.kasandra
«
Не надо переживать за Гончара. Будет его славить руководство района»


Ну ели так говорит Кассандра (прорицателница), то так оно и будет. Если конечно не вмешается ..... Апполон.
5. kasandra / 17 квітня 2018, 15:17
4.земеля
«
Ну ели так говорит Кассандра (прорицателница), то так оно и будет. Если конечно не вмешается ..... Апполон.»

Будет так, как говорит Кассандра. Время аполлонов кончается. Кассандра у Аполлона знаний набралась, а Аполлон оказался подленький, он знания свои применял во вред народам. Он не греческий, он жидоегипетский. И он не солнечный бог, а наоборот - темный. Не зря америкосы свою фейковую лунную программу назвали его именем. Масонство там земешано, то что Филон восхваляет. Дельфийский Оракул был имени его, и с его символами. А Дельфийский Оракул - это еще хуже чем наше телявидение. И то и другое - для вешания лапши народу. Так что Гончар есть был и будет, он всем выгоден. Пока. А вашего земелю Бориса Олийныка хрен вспомнят и книжку его не напечатают и в школе изучать его не будут доколь в подлунном мире жив будет хоть один каструль. Шутка.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації