Вхід | Реєстрація

Легальна заробітна плата — майбутня пенсія

Легальна заробітна плата — майбутня пенсія

Одним із основних резервів забезпечення прав застрахованих осіб у пенсійному страхуванні є легалізація заробітної плати та трудових відносин.

Велика кількість роботодавців нараховують своїм працівникам заробітну плату в розмірі меншому, ніж мінімальна, або в мінімальному, приховуючи від сплати внесків фактично зароблені кошти. Працівники повинні знати й відстоювати свої права: вимагати від роботодавця офіційного оформлення на роботу та сплати внесків до Пенсійного фонду з повної суми заробітку.

Розмір пенсії залежить від тривалості страхового стажу, розміру зарплати та повноти сплати єдиного соціального внеску. Для зарахування до стажу одного місяця сума сплачених внесків має бути не менше за мінімальний страховий внесок, обчислений із мінімальної зарплати.

Відповідно до Закону «Про Державний бюджет на 2018 рік» (стаття 8) встановлено мінімальну заробітну плату у місячному розмірі — з 1 січня 2018 року — 3723 гривні. Відповідно для зарахування одного місяця страхового стажу потрібно сплатити 819,06 гривні (3723 х 22%).

Частиною 5 статті 8 Закону №2464 передбачено, у разі, якщо база нарахування єдиного внеску не перевищує розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума єдиного внеску розраховується, як добуток розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки єдиного внеску.

З огляду на зазначене, особі, якій заробітна плата у певному місяці нарахована в розмірі меншому, ніж мінімальна, а страхові внески за цей місяць сплачені страхувальником згідно з вищезазначеним положенням частини 5 статті 8 Закону №2464, то за даними системи персоніфікованого обліку цей місяць зараховується до страхового стажу як повний, але заробітна плата в цьому місяці враховується в сумі, що була нарахована особі.

У системі персоніфікованого обліку пенсійних внесків є всі легальні відомості громадян, починаючи з липня 2000 року. Тому працівник може отримати інформацію із системи персоніфікованого обліку в Пенсійному фонді, надавши паспорт та ідентифікаційний код. Крім того, є можливість зареєструватись користувачем ВЕБ-порталу Пенсійного фонду. Доступ до інтернет-ресурсів дозволить отримати інформацію з Держреєстру застрахованих осіб про суми заробітку, з яких сплачено єдиний внесок, та про періоди зарахування страхового стажу.

Легалізація тіньових заробітних плат забезпечить пристойне проживання людей та отримання достойної пенсії в похилому віці.


Автор: Кобеляцьке об’єднане управління Пенсійного фонду України Полтавської області


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1 травня 2018, 13:46 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації