Вхід | Реєстрація

У тренді — пізні сорти яблунь, троянди і персики

У тренді — пізні сорти яблунь, троянди і персики

Навесні більшість українців намагаються посадити в землю не лише картоплю, а й кілька штук, а то й десятків фруктових дерев і ягідних кущів.

У 2018 році навіть продавці саджанців відзначають значний попит на їх продукцію. Це зайвий раз підкреслює, що на цьому ринку існує ледве не ажіотажний попит. Адже продавці зазвичай скаржаться на погані продажі. Зараз же навіть вони відзначають, що їх продукцію жваво розкуповують.

Сергій, один із тих, хто продає в Кобеляках на ринку саджанці фруктових дерев, розповідає, що в цьому році земляки виявляють неабияку активність. Чоловік говорить, що у нього найкраще продаються яблуньки пізніх сортів і персики. Він пояснює:

— Думаю, що такий попит викликаний тим, що в минулому році у людей добре вродили персики. Пам’ятаєте, що тоді наприкінці квітня впав сніг і вдарив мороз. Практично всі думали, що не буде ніякого врожаю. Але цвіт (наперекір природі) не загинув і персики вродили рясно. От тепер, можливо, люди думають, що так буде завжди. Із сортів персиків особливим попитом користуються Київський ранній і Кардинал. Я особисто знаю про існування сорту Фрост, який є дійсно морозостійким. Але в продажу його поки що не маю.

Продавець розповідає, що дуже охоче люди купують яблуні. Особливою популярністю користуються пізні сорти. Вони, як відомо, добре зберігаються і мають кращі смакові якості, аніж яблука, які можна збирати влітку.

Сергій сміється, розповідаючи:

— Взагалі, більшість покупців у сортах не розуміються. Вони знають, що яблука бувають червоні, зелені і пізні. Усе, більше нічого. Так, я розповідаю, що популярний сорт Джонатан не стійкий до ураження паршею. Але на це майже ніхто не звертає уваги. Люди чули про Джонатан, Симиренку, Голден Делішес, от їх і купують.

Саджанці на ринку зараз коштують від 50 до 100 гривень за штуку. Але, не дивлячись на їх велику вартість і те, що в соцмережах чимало розсадників пропонують таку ж продукцію вдвічі, а то й утричі дешевше, продукцію розкупляють.

Гарно в цьому році розкуповують і саджанці троянд. Інший продавець пояснює:

— Беруть через те, що хочуть прикрасити садиби. Крім того, у багатьох людей троянди загинули. Ніби й морозів сильних взимку не було. Кажуть, що навесні щось із рослинами трапилося.

Існує попит і на екзотичні лохину та жимолость.

Уже згаданий Сергій розповідає, що частина покупців, прочитавши якісь публікації в Інтернеті, просять, аби їм продали сертифікований безвірусний посадковий матеріал. Хоча й не зовсім розуміють, як його відрізнити від звичайних саджанців. Є і попит на екзотичні фруктові дерева і ягідні кущі. Питають люди про фундук, жимолость, айву, хурму, актинидію, кизил і лохину. Саджанці фундука на ринку нині коштують сто гривень за штуку. Щодо інших культур, то існує певний дефіцит.

Продавець відзначає:

— Один чоловік уже майже рік запитує про саджанці лохини. А її немає. У цьому році постійно запитують про кизил. Хтось десь прочитав, що його плоди при регулярному вживанні в їжу загальмовують розвиток ракових клітин. Люди в це вірять і тому хочуть купити та посадити в саду ще й кизил.

Автор цих рядків не полінувався і проштудіював кілька інтернет-сайтів у пошуках інформації про користь кизилу при онкозахворюваннях. Мушу розчарувати — нічого подібного не знайшов. Хоча не виключаю, що така інформація може існувати. Але чи дійсно вживання кизилу пригальмовує розвиток ракових пухлин, не є доведеним фактом. Мушу відзначити, що на різних сайтах є інформація, яка суперечить одна одній.
Тут потрібно сказати, що постійне вживання будь-яких ягід обов’язково принесе користь здоров’ю. Це ліквідує дефіцит вітамінів, що неминуче позитивно вплине на організм будь-кого. Хоча є й протипоказання. Наприклад, кислі ягоди можуть погано подіяти на людей, котрі мають проблеми зі шлунком.

Та зважаючи на зацікавленість людей у подібній інформації, ми на сторінках «ЕХО» розповімо про поки що екзотичні для нашої місцевості фрукти і ягоди. Почнемо з кизилу.

Кизил має маленькі терпкі плоди, їх використовують не тільки для варення, більш корисно їх вживати свіжими. Рослина є чагарником, його садять і культивують з давніх часів. У сучасному світі користується популярністю 4 сорти кизилу, він росте в Європі (Росії, Україні, Італії, Франції, Молдові). Також його можна зустріти в Китаї, Середній Азії, Кавказі та Північній Америці. Якими корисними властивостями володіє кизил? У якому вигляді найкраще його вживати? Кому протипоказаний кизил?

 

Опис кизилу

Плоди є невеликими, мають довгасту форму, можна зустріти грушоподібні й кулясті ягоди. Зовні ягода покривається гладкою шкірочкою, відтінки якої можуть бути різні: темно-червоний, чорний, темно-фіолетовий, світло-червоний. Під нею розміщується смачна, солодка, соковита м’якоть і кісточка. Важить одна ягода до 6 г, до 90 % містить м’якоті.

Кизил можна їсти в різному вигляді: сушеному, маринованому, але найкраще — у свіжому. Також часто з ягоди виготовляють компот, варення, це відмінна пряність.

 

Корисні властивості кизилу

Ученими доведено, що в 100 грамах кизилу міститься багато корисних речовин: до 85 грамів води; до 9 грамів білка; моносахаридів і дисахаридів — до 9 грамів; клітковини — до 16 грамів. Кизил багатий на органічні кислоти — винну, лимонну, бурштинову, галлову кислоту. Також має до 8 грамів золи.

М’якоть кизилу у своєму складі має велику кількість вітамінів групи С, А і Р.

Кизил багатий на такі макроелементи, як натрій, магній, калій, кальцій, фосфор. Також на мікроелементи — сіль, залізо, цинк і сірку. У 100 грамах кизилу мається 44 кілокалорії.

 

Застосування кизилу

Цю ягоду використовують як для лікування, так і профілактики різних хвороб. Як можна більше ягід рекомендується вживати при геморої, тифі, артриті, подагрі, захворюваннях шкіри. Кизил — це відмінний сечогінний, жовчогінний, протицинговий, жарознижувальний, бактерицидний і протизапальний засіб.

Кизил містить дубильні речовини, тому його потрібно їсти при проблемах з шлунково‑кишковим трактом, особливо, якщо турбують розлади.

Для профілактики ягоду потрібно вживати, якщо є небезпека отруїтися ртуттю, свинцем і токсинами.

За допомогою ягід кизилу можна поліпшити апетит, відновити обмін речовин. Особливо корисні ягоди, якщо людина страждає цукровим діабетом (таким чином рівень глюкози в крові не підвищується, при цьому посилюється діяльність ферментів у підшлунковій залозі та їжа повноцінно перетравлюється).
Отже, їжте на здоров’я. У наступних номерах — про лохину і жимолость.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 квітня 2018, 09:36 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації