Вхід | Реєстрація

Чорнобиль став символом атомної небезпеки

Чорнобиль став символом атомної небезпеки

26 квітня громадськість Царичанки зібралася біля пам’ятника ліквідаторам Чорнобильської атомної електростанції, що в парку Слави, на урочисто–траурний мітинг.

32 роки тому сталася найбільша в історії атомної енергетики аварія: від внутрішніх детонацій знищений 4–й блок Чорнобильської АЕС, через що радіоактивні елементи йоду, стронцію, цезію поширилися на північну частину України, Білорусію, Прибалтику, Польщу, Швецію, Фінляндію та інші країни. Катастрофа принесла великі людські жертви. Для жителів усієї нашої великої планети Чорнобиль став уособленням атомної небезпеки.

У ході зібрання, присутні почули страшні цифри про наслідки фатального вибуху, які озвучила ведуча. Для нас Чорнобиль — це понад три мільйони людей (серед них один мільйон — це діти) постраждалих від катастрофи та її наслідків. Прямого радіаційного ураження зазнала територія в понад 54 тисячі квадратних кілометрів (129 населених пунктів). А це 160 тисяч громадян, які залишили свої домівки та переїхали в інші місця. Більше 350 тисяч людей брали безпосередню участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, серед них більше 20 тисяч працівників військ цивільної оборони та 6217 вогнеборців, значної кількості з яких уже немає на цьому світі.

Учасники мітингу вшанували загиблих у трагедії хвилиною мовчання та поклали квіти до підніжжя пам’ятника.

Нагадаємо, що на обліку в Царичанському управлінні соціального захисту перебуває 142 людини, які є жертвами Чорнобильської аварії. Серед них: 14 громадян віднесені до І-ї категорії, 54 особи — до ІІ-ї та 34 — до третьої, а також 29 потерпілих дітей та 11 вдів.

Згідно даних управління, за минулий рік на сплату пільг за житлово–комунальні послуги 65 сім’ям було перераховано 115 тисяч гривень. Призначено компенсацію на продукти харчування у розмірі 201300 гривень 68 громадянам. 72 учасникам ліквідації аварії на 7000 гривень призначена допомога на оздоровлення. 5 людей отримали компенсацію за додаткову відпустку із збереженням заробітної плати строком на 14 робочих днів (у сумі 7000 гривень), а також три чорнобильця І-ї категорії пролікувались у санаторіях (на суму в 15700 гривень); отримали медикаменти за пільговими рецептами 28 чоловік (на суму 3800 гривень). Сім’ї, яка втратила годувальника, було виплачено 7600 гривень одноразової допомоги. За три місяці цього року на оплату пільг на житлово–комунальні послуги 49 сім’ям перераховано 40600 гривень, а 68 громадянам призначено компенсацію на продукти харчування на суму 50300 гривень.


Автор: Олена Маренич


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 травня 2018, 16:16 | Царичанка | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації