Вхід | Реєстрація

Не здаватися! Таке життєве кредо поетеси Марії Злючої

Не здаватися! Таке життєве кредо поетеси Марії Злючої

Марія Злюча, жителька Царичанки — людина дуже поважного віку. Скоро їй виповниться 85 років. Вона — ровесниця Голодоморів, воєнного лихоліття Другої світової війни. Юність її припала на тяжкі роки розбудови радянського суспільства.

Нещодавно в центральній районній бібліотеці відбулася творча зустріч Марії Злючої з її шанувальниками та друзями. Захід виявився напрочуд теплим, простим, без натяку на помпезність, завдяки співпраці бібліотекарів Нелі Губар, Ірини Миндрі та учасників клубу за інтересами «Надія», зокрема й ансамблю народної пісні «Дівчата».

А доля в Марії дійсно незвичайна. Народилася жінка в далекому 1933 році на Алтаї. Згодом багатодітна сім’я дівчинки переїхала на Смоленщину. У чотири роки Марія втратила маму. Напівсироту забирає до себе сестра матері. Як відомо, у роки Другої світової війни Смоленщина — це був край партизанського опору. Там особливо лютували фашисти. Щоб врятувати життя малої, тітка віддає її до дитячого сиротинця. Маленька Маша пройшла велику школу виживання по дитячих будинках, не знаючи про долю рідних. Уже в юному віці, у 16 років, почала працювати, і коли випадково зустріла одну з 11 дітей, рідну сестру, радості не було меж. Від неї дізналася про трагічну долю батька, загиблого в бою під Прохорівкою, брата, що залишився інвалідом. Доля привела Марію на Україну, коли вона стала дружиною бравого парубка Миколи Злючого, який родом з Приорілля. Царичанка стала домівкою Марії Хомівни на все життя. Тут вона живе понад 60 років. Збудувала дім, посадила сад, квіти, тішиться дітьми, внуками і правнуками. Пишучи вірші, усе життя віддала малярній справі будівельника. За свій труд нагороджена медаллю «За звитяжну працю», численними грамотами та нагородами. Марія Хомівна любить згадувати про її любов до подорожей та знакову зустріч з відомим українським поетом Павлом Усенком.

Натомість, завершуючи зустріч, Марія Злюча поділилась своїм секретом творчого і життєвого довголіття. Кожного ранку, встаючи, Марія Хомівна просить у Всевишнього миру і злагоди для себе, родини і людей. Далі робить обов’язкову зарядку, співає на всю домівку свої улюблені пісні і лише потім приступає до хатніх клопотів. А ще, наголошує у розмові, ніколи не бажає людям зла і нікому не заздрить. Від себе додамо, що Марія Злюча являється найвідданішим учасником клубу для людей похилого віку «Надія» і активним дописувачем місцевої районної газети «Приорільська правда».


Автор: Олена Маренич


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації