Вхід | Реєстрація

Гра у кластер. Майже по Герману Гессе

Гра у кластер. Майже по Герману Гессе

Заголовок цієї редакційної є перефразом назви культового роману німецького письменника, класика світової літератури. Хто має бажання і час, може перечитати його знамениту «Гру в бісер». Як і будь-яка класика, роман не втратив актуальності й до сьогодні. Одразу попереджаю: читати важко. Але корисно. А тепер — до теми.

Знайшов кілька десятків хвилин для перегляду місцевих новин у Фейсбуці. Дивлюся, а там всі, кому не ліньки, пишуть про захід під назвою «Семінар-практикум з розвитку туризму». Там була «еліта». У Світлогірське на базу відпочинку «Берег» з’їхалися сільські голови, депутати і працівники районної ради, співробітники райдержадміністрації. Навіть голова Полтавської ОДА Валерій Головко з головою обласної ради Олександром Біленьким та нардепом Андрієм Рекою прибули.

Результатом цього зібрання стало підписання Меморандуму про створення туристичного кластеру. Я, чесно, спробував перечитати інформаційні повідомлення про згаданий захід. У основному пишуть таке: (цитата) «Створення кластеру (об’єднання споріднених за видом діяльності підприємств та організацій) допоможе покращити інфраструктурну мережу, підвищити якість туристичного сервісу, започаткувати нові маршрути та популяризувати існуючі, активізувати потік туристів».

Ви що-небудь зрозуміли з наведеної цитати? Спробую розшифрувати. Прекрасного травневого дня на територію добротної приватної туристичної бази з’їхалися кілька десятків людей, які виконують ті чи інші владні функції, щоб відпочити. Можливо, випити горілки, можливо, просто «провітрити мізки». Усе. Іншого результату немає.

Я — не проти того, щоб люди виїжджали на берег річки чи моря, відпочивали, пили по чарці чи по чашці. Це — нормально. Ненормально, коли про все це розповідають, як про яку-небудь значущу для суспільства подію.

Нехай не ображаються за прямоту люди, які того дня зібралися на березі Дніпра. Але коефіцієнт корисної дії від їх зустрічі і підписання незрозумілого меморандуму про ще менш зрозумілий кластер стрімко наближається до нуля. А поява на заході Головка та Біленького взагалі схожа на блюзнірство. Адже саме керівництво області причетне до того, що частина коштів із обласного бюджету, які мали піти на ремонт сільських доріг, була перенаправлена на аеропорт Полтави. Якось нелогічно виходить, коли говорять про сільський туризм, а гроші направляють на летовище. Це що, із Полтави в Комендантівку, щоб подивитися на місцеву піраміду, Головко з Біленьким літатимуть? Можливо. Адже до цього села вже й автобусні рейси практично не здійснюють. Дороги ж немає.

А немає дороги, то не буде й туристів, нехай і сто меморандумів підпишуть. І взагалі, яким боком чиновники і депутати до розвитку туризму? Ну я розумію, коли дядьки з транснаціональних корпорацій прорахували демографію, логістику і ще десятки важливих нюансів і вирішили зробити з Єгипту туристичний центр. У них для цього гроші є. А тут не вистачає на дороги, на ліки для хворих, на безліч інших важливих речей, а вони в кластери граються. У селах людей не залишається. Шановні депутати і чиновники! Ау, ви у якій країні живете?

Чому ж на тому заході не згадали, що всі успішні проекти з розвитку туризму в Кобеляцькому та інших районах втілені в життя за приватні кошти і з приватної ініціативи? «Перлина» у Придніпровському — приватна, «Берег» у Світлогірському — приватний. До речі, цікавий момент. Судячи з фотознімків, власника успішного проекту «Берег» Юрія Тернікова на заході, де підписували меморандуми, не було. Швидше за все, чоловікові не до цих забавок, він виробництвом займається.

А ці побавилися і роз’їхалися. Б’юся об заклад, що частина присутніх на заході думають про нього те ж, що і автор.

А тим, хто вважає інакше, публічно задаю два запитання в одному. Туристи де? Там, де й дороги?


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 травня 2018, 09:15 | Полтавщина | Редакційна
1. SashaSamokhina / 18 травня 2018, 16:14
Як це, Філоненко наїхав не тільки на Копельця, а й на райдержадміністрацію, навіть на обласне керівництво! Мабуть, щось у лісі здохло
2. orakul / 19 травня 2018, 17:15
"А тим, хто вважає інакше, публічно задаю два запитання в одному. Туристи де? Там, де й дороги?"
"...дайте только срок, Будет вам и белка, будет и свисток!", Усе буде. Читаємо вікна Овертона. Дорога будується, Полтавському аеропорту надано статус міжнародного і т.д. і т.п. Поки що все по Борису Олійнику: "Самі ж зведуть на нашім чорноземі Новий Багдад. І якось ми, стужившись по домівці, Повернемось, і нам розкаже гід, Що тут колись жили, пак, українці. – А є хоч слід? – Та от… схолов і слід." Процес іде і йде відкрито і навіть швидше чим очікувалось. Посилання на www.youtube.com
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації