Вхід | Реєстрація

«Перебою з інсуліном не буде»

«Перебою з інсуліном не буде»

Головний лікар Новосанжарської ЦРЛ Ольга Гиря розповіла про забезпечення препаратом хворих на цукровий діабет.

У минулому номері тижневика була надрукована стаття «Діабетики мають бути і будуть з інсуліном» (№20 від 17.05.2018) за підписом головного лікаря Кобеляцької ЦРЛ Володимира Казирода. У ній медик, зіславшись на лист Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, повідомляв, що протягом року для забезпечення інсуліном хворих на цукровий діабет у обласний бюджет надійде з держави субвенція в розмірі 27 693 300 гривень, щомісячно — по 2 307 700. Субвенція становить 35 відсотків від загальної суми, необхідної для придбання препаратів.

Для кобеляцьких інсулінозалежних діабетиків із держави надійде 815 655 гривень при необхідних 2 253 353. Тобто, нестача коштів становить 1 437 698. За фінансовою допомогою адміністрація лікарні звернулась до райдержадміністрації, районної, міської, селищної, сільських рад та об’єднаної громади.

Кореспонденти «ЕХО» зустрілись із головним лікарем Новосанжарської ЦРЛ Ольгою Гнирею, аби дізнатись, як вирішується питання щодо забезпечення інсуліном діабетиків.

Ольга Василівна пояснила, що на сьогоднішній день із цією проблемою зіткнулися всі медичні заклади області:

— У Новосанжарському райні проживають 168 інсулінозалежних хворих на цукровий діабет, з них троє дітей. Потреба в препаратах на рік становить 1 515 800 гривень. Державна субвенція покриває лише 35 відсотків від суми. Це — 565 435 гривень. Решту коштів мають забезпечити місцеві бюджети. У нашому районі створено п’ять громад. 16 травня ми направили листи головам райдержадміністрації, райради та об’єднаних територіальних громад з розрахунком потреб на придбання інсуліну хворим по кожній громаді й сільській раді.

Згідно розрахунків, найбільше інсулінозалежних проживає у Новосанжарській ОТГ (53 особи), у Драбинівській — 27, у Руденківській — 19, у Малоперещепинській — 18, у Нехворощанській — 15, у Полузір’ї — 2, у необ’єднаних сільських радах — 34.

— У минулому році потреба в інсуліні по району становила 1 200 000, — продовжує головний лікар ЦРЛ. — Із них майже 450 000 склали кошти місцевих бюджетів, які залишились невикористаними. Дякуючи цим коштам, ми змогли забезпечити хворих інсуліном по 1 квітня. Департамент попереджав про недофінансування ліків для діабетиків. Тому ми звернулись до кожної громади, аби вони заклали кошти на ліки у своїх бюджетах.

Якщо Новосанжарській ЦРЛ до кінця року не вистачало для придбання ліків майже мільйон гривень, то на сьогодні у кошторисах громад затверджено 350 000. Депутати Перещепинської ОТГ виділили 80 000, Нехворощанської — 35 000, Драбинівської — 122 000, Руденківська — 60 000, по необ’єднаних сільрадах — 50 000.

Ольга Гниря запевнила, що перебою з інсуліном не буде:

— Перший квартал ми закрили. Тепер розіслали по громадах нові листи, де вказано, скільки кожна з них має виділити додатково для хворих, які проживають на їх території. Можливо, вони перерахують суму повністю. Можливо — поквартально.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 травня 2018, 09:10 | Нові Cанжари | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації