Ситуація щодо доступності м’яса для українців тільки погіршується. М’ясо є єдиною групою продуктів, яка стає все менш доступною не лише для малозабезпечених українців, але навіть для тих, хто отримує середню заробітну плату. Про це у своєму Facebook пише генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
Так за перші чотири місяці поточного року вартість м’ясного кошику зросла в середньому по країні на 5%, а середня заробітна плата за цей час впала на 3,4%.
Експерти Асоціації проаналізували зміни вартості м’яса по регіонах із початку року за офіційною статистикою. До м’ясного кошика українця, як завжди, увійшли по кілограму всіх видів м’яса та ковбасних виробів, що підлягають державному моніторингу: яловичина, свинина, сало, куряча тушка і філе, варена ковбаса.
“З точки зору доступності м’яса краще жити на Волині і Тернопільщині, де за перші чотири місяці цього року вартість м’ясного кошика знизилась відповідно на 7,3 грн, або 1,4% і 4,3 грн, або 1%. І знов бачимо Тернопілля, як регіон з найнижчими цінами на м’ясопродукти. А от з іншої сторони знаходяться Запорізька та Херсонська області, де, навпаки, вартість зросла на 44,2 грн, або 9% і 42 грн, або 8,3%. Ціни взяті за квітень, а заробітна плата за березень, оскільки отримане за березень витрачається саме в квітні.
У Полтавській області за першу третину року ціна м’ясного набору зросла на 22,9 грн, або 4,4%, а середня зарплата зменшилась на 2%”, – повідомляє Олексій Дорошенко.