Вхід | Реєстрація

Хто компенсує збитки, якщо ви зламали ногу на льодовому тротуарі?

Світлана М. запитує: “Мій чоловік упав на обледенілих сходах під’їзду. Добре, що все обійшлося без серйозних ушкоджень, а якби зламав руку чи ногу? Це ж втрата працездатності і тривалий лікарняний, який власник приватної фірми, де робить чоловік, може й не оплатити. Гадаю, що такі випадки нинішньої зими непоодинокі. Тому скажіть, будь ласка, чи можна стягнути з комунальників якусь грошову компенсацію за невиконання ними своїх обов’язків, внаслідок чого людина втратила працездатність?”.
Питання для нинішньої зими дуже актуальне і подібних скарг на комунальні служби в нашій газеті вистачає, тому залюбки спробуємо знайти для наших читачів на нього відповідь.
Як розповів кореспонденту “Програми Плюс” фахівець в галузі права Микола Шкіря: “Якщо ви впали на слизькому тротуарі або вам на голову впала бурулька, то даний факт потрібно зафіксувати за допомогою представників офіційних органів. Якщо Ви налаштовани рішуче на бій із комунальниками, тоді викликайте міліцію, швидку допомогу, які зафіксують цю пригоду, а також отримані вами тілесні ушкодження. Також, по можливості, візьміть координати у свідків (очевидців) пригоди, це може знадобитися у майбутньому для звернення до суду з позовом про відшкодування заподіяної здоров’ю шкоди. З цими документальними підтвердженнями сміливо вирушайте до організації-балансоутримувача, за якою закріплена фатальна для вас територія, або організації-виконавця житлово-комунальних послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій. Якщо це подвір’я чи сходи під’їзду багатоквартирного будинку, як у даному випадку, – в управляючу компанію, житлово-будівельний кооператив або об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, якщо вуличний тротуар – в УЖКГ міста і так далі”. Спробуйте вирішити проблему дипломатичним шляхом, якщо не вийде – прямуйте до суду.
Також варто знати, якщо отримана вами травма виявилася дуже тяжкою, то винних у службовій недбалості службових осіб відповідних організацій може чекати навіть кримінальна відповідальність за статтею 367 Кримінального кодексу України – невиконання або неналежне виконання службових обов’язків через несумлінне ставлення до них карається штрафом від п’ятдесяти до ста п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю. Рішення про притягнення винних до відповідальності, а також про стягнення матеріальної і моральної компенсації приймає суд, до якого ви можете звернутися у випадку, коли вам не вдалося владнати ситуацію із організацією-винуватцем у досудовому порядку.

Автор: Олег Перцев, www.pp.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 лютого 2010, 16:14 | Кременчук | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації