У суботу в обласному центрі відбувся Міжнародний фестиваль «Полтавська галушка», на якому побували кобеляцькі артисти-аматори.
Кобеляцьких троїстих музик «Ворскла» (керівник Віктор Фесюра) і танцювальний колектив «Барвінок» (Володимир Уткін) добре знають у Полтавській області. Їх запрошують фактично на кожен фестиваль, який проходить у обласному та районних центрах. Минулого тижня наші музики і танцюристи своєю запальною грою на інструментах і танцями розважали гостей заходу «Полтавська галушка». Про фестиваль тижневику розповіла Жанна Пашко, учасниця колективу «Барвінок»:
— Організатором святкового дійства виступає колектив газети «Полтавський вісник», на чолі з головним редактором Ларисою Семенягою. Головна страва фестивалю — галушки. Їх готують безпосередньо під час заходу. Фестиваль проводиться в Полтаві вже вдесяте. Цього року йому присвоїли статус міжнародного, оскільки на нього зібрались канадці, грузини, вірмени, китайці та фіни. Представники цих народностей також готували страви з тіста.
На фестиваль запрошують громадян із прізвищем Галушка. На заході їх було майже 50 чоловік. Загалом на Полтавщині мешкають більше тисячі людей з таким прізвищем. Галушки отримували глиняні медалі.
Зі слів Жанни Пашко, кобеляцькі колективи запросили виступити організатори, які й оплатили їм переїзд. Концертна програма проходила на Соборному майдані та площі перед Білою альтанкою. Виступи наших земляків публіка сприйняла дуже позитивно. Їм аплодували і навіть підтанцьовували.
Крім концертної програми, для гостей фестивалю проводились різноманітні майстер-класи. Усі бажаючі могли придбати вироби майстрів народного мистецтва. За підрахунками організаторів, кулінари приготували близько 50 різноманітних страв із галушками. Усього ж на святі з’їли майже 130 000 борошняних виробів.
Артисти дякують Олександру Хряпі, який надав транспорт для поїздки.