Вхід | Реєстрація

На катерах, над затопленими селами

На катерах, над затопленими селами

Наприкінці червня у Світлогірському відбувся незвичайний захід. Він мав назву «Повернення до витоків». Це була досить оригінальна краєзнавча експедиція Кам’янським (екс-Дніпродзержинському) водосховищем. Її учасники на катерах проїхали тими місцями, де під водою залишилися колись велелюдні села.

Ініціаторами проведення експедиції виступили краєзнавець із Орлика Віталій Глинський та його колега Микола Бугрименко. Саме вони загорілися ідеєю в 55-ту річницю затоплення кількох населених пунктів, внаслідок створення грандіозної штучної водойми, зібрати випускників шкіл, що опинилися під водою, і провезти  по місцях, де пройшло їхнє дитинство і юність. А потім сталося так, що ідея знайшла підтримку в підприємця Юрія Тернікова. Завдяки його допомозі, зібрання стало більш ширшим. До експедиції долучились і люди, які безпосередньо брали участь у тих подіях 55‑річної давнини.

Розповідає Неля Бабенко:

— Я працювала в спеціальній комісії з перепису людей, яких мали переселяти. Як люди ставилися до затоплення і до того, що їм доведеться переїжджати? Та по-різному ставилися. Старшим було важко покидати домівки. Пам’ятаю, як старенька жінка плакала, стоячи на пустищі, котре у майбутньому мало стати її дворищем. А двоє чоловіків, років сорока, її втішали. Вони були інженерами, які мали спорудити будинки для переселенців. Казали, що все у людей буде: і міцні будинки, і асфальт на вулицях, і світло, і вода. І слова дотримали. Усе це було зроблено. Узагалі, ці місця, до створення водосховища і переселення, були досить бідними і відсталими в економічному плані. Тому багато людей досить швидко сприйняли переселення, як благо.

Усього в експедиції взяли участь більше сотні людей. На двох катерах, які надав Юрій Терніков, вони пропливли до колишніх сіл Переволочна, Кишенька Лівобережна та Потягайлівка. У місцях, де колись знаходилися населені пункти, на воду спустили вінки.

Після проведення екскурсії по воді люди зібралися за столами на веранді місцевого ресторану «Берег». Там їх частували свіжою юшкою, у приготуванні якої безпосередню участь брав власник закладу Юрій Терніков. Він, до речі, висловив готовність восени провести ще одну екскурсію.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
6 липня 2018, 10:13 | Кобеляки | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації