Вхід | Реєстрація

«Давайте гроші, ваш син у біді!»

«Давайте гроші, ваш син у біді!»

Про те, як шахраї обдурюють неврівноважених громадян, написані тисячі статей у газетах, на телеканалах продемонстровано сотні сюжетів. Але люди вперто повтроюють чужі помилки і віддають свої чесно зароблені гроші в руки безсовісних істот.

Днями жертвами класичного, всім відомого виду шахрайства стали кілька жителів Кобеляцького району. Їх обдурив злочинець-гастролер. Він заїхав у Кобеляки з Дніпропетровської області. І це добре, що шахрай встиг «попрацювати» в районі лише два дні, адже його гастролі припинили поліцейські. Якби не їх оперативні дії, то непроханий гість із Дніпропетровщини міг би обдурити ще не одного і не двох занадто довірливих кобелячан.

У принципі, будь-який психолог може підтвердити, що у всі часи і у всіх народів шахраї користуються двома рисами, притаманними практично всім людям. Мова йде про жадібність і страх. У першому випадку зловмисники видурюють у своїх жертв гроші, пропонуючи їм якусь дуже вигідну оборудку чи дешевий крам. У дуже багатьох випадках передчуття майбутньої вигоди затьмарює свідомість і громадяни віддають або перераховують злочинцям тисячі, а то й сотні тисяч гривень. При цьому роблять це, не знаючи абсолютно нічого про людину, якій вручають власні кошти.

У другому випадку шахраї використовують страх. Усі люди бояться. Страх є обов’язковим елементом інстинкту самозбереження. Аби люди не боялися, то не змогли б вижити. Тому він є у кожного з нас.

Шахраї це знають і досить успішно користуються. Зараз, як правило, використовують страх за своїх родичів. Адже, коли людина зненацька дізнається, що її рідним загрожує «реальна» небезпека, то така цінна у нормальній ситуації річ, як гроші, миттєво втрачає своє значення і від них без проблем позбавляються.

Шахраї, які діяли в Кобеляках, користувалися абсолютно банальним методом. Вони телефонували людям і повідомляли, що їх сину, брату, доньці чи сестрі загрожує небезпека. Далі варіанти були різні. Хтось нібито «потрапляв» у кримінальну історію, хтось терміново потребував медичної допомоги. Але в обох випадках було потрібно негайно зібрати і передати певну суму грошей. І люди це робили.

Як розповів начальник Кобеляцького відділу поліції Володимир Федан, коли до правоохоронців надійшло перше звернення про подібні шахрайські дії, у роботу відразу увімкнулися співробітники карного розшуку. Вони швидко зібрали необхідну оперативну інформацію. І в той же день мали дані і про чоловіка, який обдурював людей, і про автомобіль, на якому зловмисник пересувається.

Шахрая затримали фактично «на гарячому». Він якраз виходив із будинку своєї нової жертви, тримаючи гроші в руках. Цього разу він видавав себе за водія, який має швидко привезти гроші в медичний заклад.

Затриманий виявився жителем Дніпропетровщини. Він уже неодноразово був засуджений за різні злочини. Зараз поліцейські встановлюють особи його спільників. Адже чоловік діяв не сам. «Працювала» класична схема: з місць позбавлення волі телефонували і «розводили» довірливих громадян, а спільник «зеків», який перебував на свободі, збирав гроші.

За кількома фактами схожих за сценарієм злочинів відкрите кримінальне провадження за ознаками статті 190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України. Якщо провину затриманого та його спільників визнають у суді, то їм буде загрожувати покарання у вигляді чергового позбавлення волі на строк до трьох років.

 

P. S. Порада від автора. Виписуйте і читайте газети. Там описують, як не стати жертвою шахраїв.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
6 липня 2018, 13:30 | Кобеляки | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації