Вхід | Реєстрація

Кількість одноосібників більшає, а податків меншає

Кількість одноосібників більшає, а податків меншає

На черговій сесії Царичанської селищної ради питання про підвищення ставок єдиного і земельного податків були найбільш обговорюваними і дискусійними.

Заради вирішення цих питань на сесію приїхала ціла делегація фермерів–одноосібників із Бабайківки та Прядівки. Крім цього, одноосібникам дали можливість висловити свою думку щодо підвищення ставок та поділитись наболілим. Землероби скористались такою нагодою.

У цілому, приїхали ті, які сумлінно сплачують податки. І їх можна зрозуміти, бо мимоволі «віддуваються» за тих, хто не платить податків. Зазвичай, тих, хто ухиляється від сплати, — переважна більшість. На жаль, примусити платити податки держава не може. І на сьогодні ця проблема існує не тільки в окремо взятій громаді чи в сільській раді, а й у країні. За зізнанням самих же селян, одноосібниками стають не від хорошого життя. Господарювання на землі та обробка паїв залишається чи не єдиною на селі можливістю прогодувати свої родини. Як висловився один із присутніх, не всі можуть заробляти в Польщі чи будь-де. Або, за словами виступаючого, навіть красти. Не у всіх є робота. Залишається прийнятний варіант — працювати на своїй землі, таким чином заробляючи собі на життя. Позиція землеробів підтверджувалась аргументовано:

— Ми ж не проти податків, ми за розумні податки. Більше платити нам буде важко.

З іншого боку, у громаді складається така ситуація, коли кількість одноосібників збільшується, а податків зменшується. З понад 874 паїв, які обробляють одноосібно, близько 700 чоловік не сплачують земельного податку. Це інформація станом на 25 червня. І це не є добре. Цю прогалину треба вирівнювати. За рік від вище зазначеного податку громада отримує лише близько 600 000 гривень. Про це говорила в ході засідання заступник селищного голови з економічних питань Ірина Смоляга. Вона нагадала присутнім, що місцеві податки і збори — це бюджет громади, з якого формується її життєдіяльність, благоустрій, соціальні проекти тощо. Тому і постала необхідність переглянути ставки податків. За пропозицією виконавчого комітету, ставку плати за землю сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва пропонується встановити на рівні одного відсотка від нормативної грошової оцінки (діюча ставка — 0, 5 відсотка). Рішення набере чинності з 1 січня 2019 року. Крім цього, на сесії було прийняте рішення про підняття єдиного податку на наступний рік для підприємців другої групи в розмірі 18 відсотків від мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року (діюча ставка — 15 відсотків). Підприємці другої групи — це ті підприємці, обсяг доходу яких не перевищує півтора мільйона гривень за рік, і які можуть найняти не більше 10 працівників. На сьогодні вони сплачують 558,45 гривень податку. Щодо плати за землю, то на зауваження голови громади Геннадія Сумського шукати золоту середину та розуміти ситуацію один із депутатів запропонував зупинитися на 0,7 відсотка від нормативної грошової оцінки. Знайшовши компроміс, присутні проголосували за цей варіант.

У ході сесії депутати внесли зміни до селищних цільових програм та бюджету. Згідно змін, з асигнувань державного бюджету для Царичанської ОТГ направлено 4 668 000 гривень. З цих коштів 3 672 000 гривень спрямують на будівництво системи водопостачання села Дубове і на реконструкцію освітлення вулиці Чкалова в цьому ж населеному пункті (645 000 гривень); 349 000 — на реконструкцію освітлення по вулиці Березівській у Бабайківці. Крім того, за рахунок уточнення вільного залишку загального фонду, депутати направили 1 500 000 гривень на реалізацію проекту з реконструкції системи теплопостачання Царичанської ЗОШ І-ІІ ступенів. Перерозподілили кошти на освіту, розвиток автомобільних доріг, поточні ремонти вулиць, благоустрій та інше. Також на проведення місцевих виборів щодо обрання сільських старост, які відбудуться 29 липня, за рішенням депутатів було виділено 145 000 гривень. Сюди входять і проміжні вибори одного депутата селищної ради. За результатами уточнених і запропонованих змін селищний бюджет становитиме майже 105 мільйонів гривень.

Також присутні розглянули питання бюджету участі: затвердили рішення про створення комісії, яка буде розглядати запропоновані проекти по благоустрою громади. У громаду вже надійшло 14 проектів — пропозицій від громадян та організацій, які направлені на розвиток інфраструктури. Проекти прийматимуться з 15 липня до 15 серпня. Комісія має визначитися з кращим із них. Відбудеться голосування громадян. Як припустив Геннадій Сумський, переможців можуть оголосити вже на святкування Дня Незалежності.

Крім земельних питань, про які поінформував спеціаліст селищної ради Тарас Майний, присутні обговорили питання заборони торгівлі спиртними напоями у нічний час. Ініціативу подав голова громади, спираючись на досвід інших районів. Депутати підтримали, але детально про це поговорять на наступній сесії.


Автор: Олена Маренич


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 липня 2018, 10:21 | Царичанка | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації