Вхід | Реєстрація

Гуляли самі і гостей запрошували

Гуляли самі і гостей запрошували

Уже стало традиційним напередодні Різдва чесного славного Пророка, Предтечі та Хрестителя Господнього Іоанна, яке відзначає православне християнство 7 липня, святкувати язичницьке свято Івана Купала.
У Царичанському регіоні гуляння проходили в Бабайківці, Преображенці, Юр’ївці, Михайлівці Царичанської громади, у Могилеві–2.

Розповімо про Купала в Михайлівці. Організатори свята цього року відійшли від звичних сценаріїв за участю купальських героїв. Просто зробили народні гуляння з розважальною програмою. Весела музика перепліталася з конкурсами та розвагами. До того ж, озвучували захід на новому музичному обладнанні, що недавно з’явилося в Михайлівському сільському клубі. Апаратуру для місцевих артистів придбала селищна рада. На «міцність» музична техніка вже була випробувана під час святкування Дня Конституції України. Тоді для місцевих мешканців відбувся великий концерт за участю михайлівських артистів. Клуб, зі слів його директорки, був заповнений вщент.

Розпочали Івана Купала близько 21 години. Веселилися до двох годин ночі. Про все це нам розповіла виконуюча обов’язки директора клубу Маргарита Чистоклет. Вона ж — організатор і ведуча.

Відкривши свято привітальними словами та запаливши купальське вогнище, ведуча представила присутнім Тетяну Шпак та Гамлета Кочаряна, які відкрили захід гарними піснями. Далі дійство продовжилося конкурсами та запальною живою танцювальною музикою у виконанні Сергія Шуліки. У розвагах активно брали участь цілі родини, за що отримували гарні призи. Місцеве свято Івана Купала фінансово підтримав підприємець і депутат селищної ради Артур Шеремет. У проведенні допомагав виконуючий обов’язки старости села Володимир Лях. Крім конкурсів, була торгівля, яка задовольняла потреби дітей і дорослих. Відзначимо, що на святі було багато дітей. Люди частувалися шашликом, звареним пловом, ласували святковими смаколиками. До Михайлівки того дня завітали мешканці Гнатівки, Заорілля Дмухайлівки, Дніпра і навіть самої Фінляндії — сімейна пара Сергій і Марина. Сергій родом із цих місць, але вже давно проживає у Фінляндії. Там у нього дім, сім’я, робота. Зазвичай, на малу батьківщину подружжя приїжджає майже кожного літа та на купальське дійство потрапляє не завжди. Цього року їм пощастило. Громадяни скандинавської країни українського походження в захваті від спілкування із земляками. Вони сумують за українською гостинністю, щирістю, відкритістю, щедрими столами, особливим колоритом. У далекій країні великі свята проводять, але у всьому є стриманість, економічна розважливість, обмежене спілкування. Не відчувається «широкої слов’янської натури», як зазначили гості. Для гостей Маргарита Чистоклет заспівала пісню «Приходьте в мій дім», чим зворушила іноземців. Марина і Сергій зауважили, що у Фінляндії вони такі, як і всі українці: хлібосольні та гостинні.


Автор: Олена Маренич


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації