Вхід | Реєстрація

«Сітроен Берлінго» перевозитиме біоматеріал

«Сітроен Берлінго» перевозитиме біоматеріал

Днями кобеляцькі медики, як і десятки їх колег з усієї Полтавської області, отримали новенький французький автомобіль. Авто придбане за кошти Світового банку.

Полтавська область є одним з восьми регіонів України, що регулярно отримують кошти Світового банку, направлені на поліпшення медичного обслуговування населення. У свій час полтавці розробили програму боротьби з гіпертонічною хворобою. Для цього і отримують кошти. За гроші, узяті в кредит, уже було закуплено комп’ютерне обладнання для швидкого і ефективного виявлення хвороб серця та внутрішніх органів. Зараз Світовий банк виділив кошти для придбання спецавтомобілів. Один з них приїхав і в Кобеляки. Він переданий місцевому Центру первинної медико-санітарної допомоги.

Любов Коломієць, керівник Кобеляцького Центру ПМСД, розповідає, що новенький «Сітроен Берлінго» будуть використовувати для оперативної доставки біоматеріалу, тобто аналізів крові, сечі, слини, взятих у пацієнтів у сільських медичних закладах. Медик пояснює:

— Користь від придбання цього автомобіля подвійна. По-перше, усі аналізи будуть доставлятися виключно транспортом, спеціально для цього призначеним. А це — якість і швидкість, які впливають на правильність постановки діагнозу, отже, і на подальше ефективне лікування. По-друге, це зручно для людей, яким тепер  не потрібно їхати в Кобеляки і відстоювати довжелезну чергу для того, щоб здати кров на аналіз. Зробити це можна буде по місцю проживання, а наш автомобіль привезе біоматеріал у Кобеляки в лабораторію. Так що всі ми бачимо, що реформа в медицині триває, поліпшується матеріально-технічна база. До цього ми востаннє отримували нові автомобілі ще в 2009 році. То були «Опелі» для сільських медиків. Тоді ще було чимало проблем із реєстрацією тих автомобілів у МРЕВ. Зараз усі «Сітроени» вже пройшли реєстрацію, поставлені на облік, за них зроблені всі необхідні платежі. Бери і користуйся. Двигун автомобіля розрахований на дизельне пальне, досить економний. Фахівці кажуть, що більше 5 літрів на сто кілометрів не споживатиме.

 

Ложечка дьогтю

Звичайно, при бажанні можна знайти причіпку і розкритикувати будь-яку добру справу або починання. Такого бажання в редакції «ЕХО» немає. Але деякі не надто приємні висновки, зроблені після отримання в цілому позитивної інформації, є. Так, приміром, у цьому випадку можна одразу нагадати про те, що дійсно необхідний і хороший автомобіль був придбаний за гроші Світового банку. А це означає, що власних коштів для потреб медицини в Україні  не вистачає. Це — по-перше. По-друге, взяті у банків гроші доведеться повертати. Та ще й з відсотками.

Крім того, потрібно чітко усвідомлювати, що новий автомобіль буде перевозити аналізи, а не людей. Тим часом, у районі катастрофічно не вистачає транспорту як для лікарів, так і для їх пацієнтів. У селах більшість медсестер їздять до хворих на велосипедах.

Так, згідно наказу МОЗ №148, кожен лікар первинної ланки повинен мати автомобіль. Наказ є, а коштів на придбання автівок немає. Зараз є шанс, що автомобіль для своїх лікарів купить Бутенківська ОТГ. Але в інших для цього немає грошей.

Любителі конспірології можуть додуматися до того, що такі спецавтомобілі, як «Сітроен Берлінго», придбані для перевезення органів українців. Але то вже буде явним перебільшенням.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 липня 2018, 15:27 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації