Вхід | Реєстрація

Доктор Нона проти зміїної отрути

Доктор Нона проти зміїної отрути

Минулого тижня газета «ЕХО» повідомила своїх читачів про те, що на околиці Кобеляк гадюка вкусила дитину. Цей інцидент отримав досить несподіване продовження і викликав бурхливе обговорення в одній із соцмереж.

Одразу хочемо повідомити, що хлопчик, який постраждав від укусу рептилії, через чотири дні перебування в реанімаційному відділенні був виписаний. Як пояснили нам медики, життю і здоров’ю дитини нічого не загрожувало від самого початку. І чотири дні в лікарні хлопчик перебував лише через те, що медики вирішили дещо перестрахуватися і спостерігали за станом здоров’я юного пацієнта в динаміці.
Лікар-реаніматолог розповів:

— У цьому випадку були застосовані звичайні методи лікування. Вони нічим принципово не відрізняються від тих, які ми використовуємо при терапії після укусу бджоли. Були вжиті заходи по виведенню токсину, застосовані антиалергічні та протиправцеві препарати. Усе. Нічого особливого. Жодної надзвичайної ситуації, усе пройшло спокійно і згідно протоколу лікування.

Медик додав, що схожі випадки трапляються в Кобеляцькому районі не часто. Не частіше двох разів на рік. Ще не було зафіксовано жодного випадку тяжких розладів здоров’я після укусів гадюк чи вужів. Як правило, усе закінчується больовим синдромом, невеличким набряком, короткочасним підвищенням температури тіла. Після проведення терапевтичних заходів хворих через кілька днів виписують.

Головний лікар Кобеляцької ЦРЛ Володимир Казирод, у свою чергу, розповів:

— Так, специфічної протизміїної сироватки в нас у лікарні немає. Можливо, вона взагалі в Україні відсутня. Але в ній і необхідності немає. На щастя, у нас не живуть рептилії, чиї укуси несуть серйозну загрозу життю і здоров’ю людей. Клімат України їм не підходить. Хоча у випадку, про який зараз іде мова, ми зв’язувалися із колегами з Полтави, консультувалися з ними. Їх рекомендації нічим не відрізнялися від застосованих нами методів.

 

Якщо вас укусила гадюка

  • Ні в якому разі не накладайте на рану тугу пов’язку чи джгут. Це лише зашкодить нормальному кровообігу.
  • Не намагайтеся відсмоктати отруту з ранки. Цим лише занесете інфекцію.
  • Не вживайте алкоголь.
  • Можна прикласти до ранки лід.
  • Одразу звертайтеся за допомогою до медиків і виконуйте їх рекомендації.

 

Джгут, стакан горілки й Доктор Нона

А тепер про несподіваний резонанс, який викликала ця досить тривіальна ситуація. Одразу після повідомлення про те, що дитину вкусила гадюка, під відповідним постом у Фейсбуці з’явилися кілька коментарів. І одна з мешканок Кобеляк написала, що мама хлопчика під час лікування використовувала один з препаратів Доктор Нона. Мовляв, завдяки цьому дитина швидко видужала.

Одразу виникла дискусія. Інші користувачі зауважили, що застосування нікому не відомих препаратів під час терапії після укусу гадюки може призвести до непередбачуваних і дуже негативних наслідків.

Редакція не змогла отримати більш ґрунтовну інформацію у самої мами хлопчика. Жінка відмовилася від коментарів. Фахівці Кобеляцької ЦРЛ теж неохоче згадують про лікування Доктор Ноною. Вони цей препарат точно не застосовували. Медики обмежилися традиційним нагадуванням про небезпеку самолікування.

Довелося витратити годину часу, щоб зайшовши на офіційний сайт, де реалізується продукція Доктор Нона, ознайомитися із асортиментом. Як і можна було очікувати, навіть у рекомендаціях із застосування всіх отих Шокосінів, Голдсінів, Гало Сунсінів та Фаза 3 не було навіть натяку на те, що біологічно-активні добавки від Доктор Нона потрібно застосовувати під час терапії в ході лікування від укусу гадюки.

Та і взагалі, практично всі препарати від згаданої фірми є звичайними БАДами, з усіма їх плюсами і мінусами. Тобто, користь від них, в цілому, є. Але вони не лікують. Крім того, неприємно вражає ціна. Практично ідентичні за складом вітаміни в магазинах спортивного харчування можна придбати в 5–6 разів дешевше. Але, як відомо, гроші не пахнуть. Тому й пробують деякі не надто добросовісні продавці рекламувати банальні вітамінно-мінеральні комплекси як ліки.

Звідси висновок. Померти або втратити здоров’я після укусу отруйних рептилій, які водяться в Полтавській області та і взагалі в Україні, практично неможливо. Якщо одразу звернутися до медиків і отримати кваліфіковану допомогу, то все обійдеться легким нездужанням.

Але якщо людина таки дуже хоче стати калікою чи померти після того, як її вкусила гадюка (оса, бджола, павук), то вона повинна:

  • туго перемотати місце укусу жгутом;
  • випити стакан чи пляшку горілки;
  • закусити капсулами Доктор Нона;
  • ні в якому разі не звертатися до представників офіційної медицини.

На цьому — будьте здорові.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 серпня 2018, 14:42 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації