Вхід | Реєстрація

Зміни в медицині: електронний запис на прийом та онлайн-консультації

Зміни в медицині: електронний запис на прийом та онлайн-консультації

На останній сесії Новосанжарської райради депутати проголосували за перетворення центральної районної лікарні з комунальної установи на комунальне некомерційне підприємство. Про необхідність такого перетворення тижневику розповіла головний лікар Ольга Гиря.

В Україні триває процес реформування системи охорони здоров’я. Звичайно, що цей процес не обминув і вторинну ланку медицини. Основні перетворення пов’язані зі змінами у фінансуванні галузі. На сьогодні діє командно-адміністративна модель охорони здоров’я, за якою медичні заклади є бюджетними установами і перебувають у власності держави чи територіальних громад. Фінансування лікарень здійснюється за кошторисом на основі застарілих нормативів. Тобто, у керівників медичних закладів відсутня мотивація до покращення результатів роботи.

Міжнародний досвід свідчить, що єдиний спосіб забезпечити населення якісними медичними послугами — це перейти на фінансування за страховим принципом. Таке собі державне солідарне медстрахування. Основним джерелом фінансування медичної галузі залишається державний бюджет. Виплати на лікування окремої людини не залежатимуть від того, скільки податків вона сплачує в державу.

— Принцип «Кошти ідуть за пацієнтом» діятиме і у вторинній ланці медицини, — говорить Ольга Гиря. — Тобто, скільки лікар пролікує хворих у нашому медзакладі, така сума й надійде на рахунок установи. Якщо до нас у лікарню звернувся пацієнт, ми його госпіталізували, обстежити, поставили правильний діагноз і назначити лікування, що принесло позитивний результат, тоді він приведе сюди своїх родичів і знайомих. За свою роботу медики отримають кошти. У протилежному випадку він поїде на обстеження в Полтаву.

 

Ліцензії для медиків і кошти від Нацслужби здоров‘я

Обов’язковою умовою участі медичних закладів у реформі є їх автономізація. Це поняття включає в себе зміну юридичного статусу і перетворення установи з прибуткової в неприбуткову. Лише в статусі комунального некомерційного підприємства заклади охорони здоров’я зможуть укласти договори з Національною службою здоров’я України (державний орган, який акумулюватиме всі кошти, що йтимуть на медичне забезпечення населення — ред.) і отримувати пряме фінансування за надані медпослуги. Процес розпочнеться з 1 січня 2019 року.

— Усі хвороби кодуються за спеціальною класифікацією, — пояснює медик. — Їх планують поділити на діагностично споріднені групи, які потребують однакових затрат на лікування. Наприклад, до нас поступає хворий. Лікар ставить йому діагноз, вносить його в електронну базу даних і передає в Нацслужбу здоров‘я. Працівники НСЗУ відносять код хвороби до певної групи, на кожну з яких розроблена базова ставка. Тобто, кожна хвороба матиме свій коефіцієнт — суму, яку лікарня отримає за хворого. Зараз у режимі онлайн ми передаємо всі історії хвороб на сервер МОЗ у відділ статистики.

Зі слів головного лікаря, процес переходу Новосанжарської райлікарні в комунальне некомерційне підприємство триватиме близько трьох місяців. Договори з працівниками залишаються дійсними. У закладі звільнення не планується. Можливо, будуть переведені відділення з одного приміщення в інше.

У подальшому кожен медик матиме ліцензію на лікування хворих і відповідатиме за свої дії самостійно, а не прикриватиметься головним лікарем. Медикам необхідно буде постійно підвищувати кваліфікаційний рівень, проходити навчання. Керівник установи найматиме на роботу персонал і створюватиме для їхньої роботи належні умови. Ліцензування медиків відбудеться до 2024 року. Для цього будуть створені спеціальні комісії. Ліцензія видаватиметься на три роки. І жоден лікар без її наявності не матиме права надавати медичні послуги.

 

Про переваги і перспективи

Також медик зупинилась на перевагах переходу закладу в комунальне некомерційне підприємство:

— По-перше, робота відбуватиметься за фінансовим планом на рік та поквартальним. По-друге, медустанова стає більш самостійною і отримує право установити будь-які форми оплати праці медиків, які не заборонені законодавством. Це допоможе фінансово стимулювати роботу молодих спеціалістів, у яких ми матимемо потребу, аби вони залишились працювати в нашій лікарні. По-третє, відповідно до законодавства, лікарню не скоротять, не визнають банкрутом, не приватизують. По-четверте, з’являється можливість об’єднуватися з собі подібними медустановами для розподілу функцій і залучення матеріальних, фінансових ресурсів, наймати за договорами лікарів‑фізичних підприємців. По-п’яте, заклад у цьому статусі не є платником податків на прибуток і нерухомість.

Крім державного фінансування (Нацслужба здоров‘я), в установу надходитимуть кошти від фізичних і юридичних осіб, органів місцевого самоврядування. З об’єднаними територіальними громадами будуть підписані угоди про лікування громадян, які проживають на їхній території. Перехідний період для вторинної ланки медицини розрахований на 2019–20 роки. Протягом цього періоду діятимуть дві системи фінансування: державна субвенція і прямі виплати за договорами з Нацслужбою здоров’я. До речі, до кінця 2018‑го діє пільговий режим автономізації, за якого передача майна здійснюється на основі бухгалтерського обліку, а кошти, передбачені з бюджету на утримання установи, надходять до кінця року.

 

Новосанжарці візьмуть участь у пілотному проекті

Важливою складовою реформування системи охорони здоров’я є перехід на комп’ютеризацію. На сьогоднішній день для потреб медиків у районну лікарню придбано 65 комп’ютерів, які під’єднані до швидкісного Інтернету, медзаклад має свій сервер. У кожному відділенні, у ординаторській і на чергових постах установлені комп’ютери. Планується впровадження медично-інформаційної системи. Для цього медпрацівники пройшли навчальні курси по роботі з комп’ютером.

Як розповіла Ольга Гиря, невдовзі має розпочатись процес зі створення електронної реєстратури. Пілотний проект впровадять у селищі. Новосанжарці зможуть записатися на прийом до лікаря за допомогою гаджета. На телефон пацієнтів приходитиме смс-повідомлення про дату і час прийому. Огляд і консультація триватимуть не менше 20 хвилин.

Крім того, у перспективі — проведення онлайн-консультацій між первинною і вторинною ланками, а також зі спеціалістами з інших медзакладів.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації