Вхід | Реєстрація

Пологове відділення призупинило роботу

Пологове відділення призупинило роботу

Зі слів головного лікаря, такі заходи викликані складною кадровою ситуацією в акушерсько- гінекологічній службі.

Минулої середи Департамент охорони здоров’я Полтавської облдержадміністрації видав наказ №775, яким з 10 серпня призупинив роботу пологового відділення в Кобеляцькій ЦРЛ. Головний лікар Володимир Казирод повідомив, що такі заходи пов’язані зі складною кадровою ситуацією акушерсько-гінекологічної служби. Справа в тому, що акушер-гінеколог Олександр Леонов із 6 серпня перебуває в щорічній відпустці, а лікар акушер-гінеколог Олександр Глова знаходиться на довготривалому стаціонарному лікуванні.

— Усього в лікарні працюють чотири акушери-гінекологи, — говорить Казирод. — Двоє приймають пацієнтів у поліклінічному відділенні, по одному — у гінекологічному та пологовому. Із 10 серпня амбулаторний прийом вагітних та жінок гінекологічного профілю проводитимуть лікарі акушер-гінекологи жіночої консультації Людмила Глова і Ольга Єрмолова. За показаннями вагітних жінок (група високого та середнього ступенів ризику) направлятимуть до перинатального центру Полтавської обласної клінічної лікарні, жінок гінекологічного профілю — до консультативної поліклініки обласної клінічної лікарні.
Народжуватимуть вагітні жінки в перинатальному центрі обласної лікарні, Кременчуцькому перинатальному центрі або Горішньоплавнівській міській лікарні.

Для цього розроблені спеціальні маршрути:

  • у Кременчуці народжуватимуть жительки Кобеляк, Золотарівської, Кунівської, Бродщинської (Бродщина, Миколаївка), Підгорянської, Василівської (Василівка, Лисенки), Красненської, Сухинівської, Вільховатської сільських рад;
  • у Полтаві — мешканки Білицької селищної, Жуківської, Червоноквітівської, Чорбівської, Марківської, Іванівської, Канавської, Бродщинської (Павлівка, Самарщина, Леваневське) сільських рад та Бутенківської ОТГ;
  • у Горішніх Плавнях — жительки Світлогірської, Лучківської, Вільховатської, Озерської, Григоро-Бригадирівської, Комендантівської, Придніпрянської, Шенгурівської, Лебединської, Дашківської, Василівської (Мартинівка, Литвини, Сінне, Бринзи), Орлицької сільських рад.

У лікарні на випадок ургентних акушерських станів, при яких протипоказане транспортування вагітних, працює резервна пологова зала, яка забезпечена усім необхідним матеріально-технічним, медикаментозним та неонатальним оснащенням. Вона знаходиться на другому поверсі корпусу № 2для прийняття пологів.

Станом на 10 серпня всі вагітні жінки району проінформовані медпрацівниками жіночої консультації про установи, де їм доведеться народжувати.

Невідкладну медичну допомогу вагітним і транспортування при ургентних випадках здійснюватимуть бригади екстреної медичної допомоги.

При виявлення патології вагітних жінок направлятимуть на цілодобовий нагляд у хірургічно-гінекологічне відділення Кобеляцької ЦРЛ, де для них виділено шість ліжок та організований акушерський пост.

Скорочення середнього медичного та молодшого персоналу пологового відділення не відбулося. Усі працівники працевлаштовані. Медсестри переведені в інші відділення, а акушерки працюватимуть у хірургічно-гінекологічному.

Коли пологове відділення відновить свою роботу — наразі не відомо. Головний лікар пояснив, що такі рішення знаходиться не в його компетенції, їх приймає Департамент та голова ОДА. Та припустив, що у зв’язку з реформуванням системи охорони здоров’я, відділення можуть оптимізувати.
Щодо ремонту, який більше року тривав у пологовому відділенні, то Володимир Казирод пояснив, що роботи фактично завершені. Пологова зала залишається для надання ургентної допомоги. А відділення, у разі оптимізації, найкраще перепрофілювати під дитяче.

 

Якби були належні умови…

Існує й інша сторона медалі. Головний лікар говорить, що причина призупинення роботи пологового відділення криється у тимчасовій відсутності кадрів та можливій оптимізації з боку Департаменту. Та якщо проаналізувати минулорічні дані щодо народжуваності по Кобеляцькому району, то в 2017-му на світ з’явились 292 дитини. При цьому, з них лише 144 народились у Кобеляцькій ЦРЛ. Тобто, менше 50 відсотків.

Звідси виникає питання, чому жінки їдуть народжувати в інші медичні заклади, коли в Кобеляках є власне пологове відділення. Можливо, керівництво лікарні не змогло забезпечити належні умови для породілей і новонароджених. Можливо, справа в самому медичному персоналі. Адже навряд чи хтось із вагітних жінок готовий був би долати сотню кілометрів до обласного центру чи Кременчука, якби в районній лікарні надавали якісні послуги?

Нікого не звинувачуємо, це лише припущення.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 серпня 2018, 10:15 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації