Вхід | Реєстрація

Найменше підручниками забезпечені старшокласники

Найменше підручниками забезпечені старшокласники

У вівторок на щотижневій апаратній нараді у голови Новосанжарської РДА обговорили підготовку закладів освіти до нового навчального року та виконання районної Програми розвитку культури.

На перше питання прозвітувався начальник відділу освіти Олександр Кульчинський, який розповів, що цього року за парти сядуть 38 першокласників, не враховуючи навчальні заклади об’єднаних територіальних громад. Відповідно до концепції «Нова українська школа», навчальні заклади, де з 1 вересня набирається 1 клас, будуть забезпечені комплектами комп’ютерного обладнання, сучасними меблями та дидактичними матеріалами. Їх придбають за рахунок державної субвенції (434 978 гривень) та коштів співфінансування, що надійшли з Супротивнобалківської сільської ради (44 710) і Новосанжарської райради (67 600).

— Станом на 1 серпня в районі функціонує 3 дошкільних навчальних заклади, — говорить головний педагог району, — які розраховані на 150 місць. Дитсадки відвідують 118 дітей. У новому навчальному році працюватимуть 8 шкіл, де навчатимуться 1395 учнів.

Забезпечення підручниками учнів: 1–4 класи — 72 відсотки, 5–9‑ті — 100, 10–11‑ті — 56. Згідно з планами завезення підручників, протягом серпня-вересня школярів на 100 відсотків мають забезпечити книгами.

Автобусний парк відділу освіти повністю підготовлений до підвозу учнів. Проведено технічну діагностику та поточні ремонти транспортних засобів.

Також Олександр Кульчинський виділив проблемні питання в галузі освіти. Для повного забезпечення першокласників комп’ютерною технікою, меблями та дидактичними матеріалами необхідні додаткові кошти. Про це відділ освіти повідомляв органи місцевого самоврядування. Проблеми виникають із фінансуванням закладів освіти, що входять до складу Новосанжарської ОТГ, селищною радою.

 

Книг і журналів придбано на 125 000

Наступною виступила завідувач сектору культури Зінаїда Киричок. Вона повідомила, що в районі працюють 57 клубних формувань (707 учасників), у тому числі 4 любительські об’єднання (87 учасників).

Протягом січня-червня учні дитячої музичної школи, їх педагоги, творчі колективи району стали переможцями і призерами конкурсів різних рівнів.

— Учениця музшколи Анна Клюшник Анна зайняла ІІ місце на всеукраїнському конкурсі «Об’єднаймося ж, брати мої!», — говорить очільник сектору культури. — У міжнародному фестивалі «Перлина FEST» Денис Петренко виборов ІІ місце в номінації «Автентична творчість». Викладач музшколи Олена Москаленко в міжнародному телефестивалі «Мамина сорочка» посіла І місце серед вокалістів, її учениця Олександра Забедейко теж була кращою.

Сектор культури проводить роботу з укладання охоронних договорів на пам’ятки культурної спадщини. Станом на 10 серпня укладено 51 договір. Відповідно до рішення 14 сесії районної ради, проведене дослідження та виготовлена облікова документація на Васильківську фортецю Української лінії (рештки). Консультативна рада з питань охорони культурної спадщини має змінити її статус: із пам’ятки архітектури національного значення на місцевого.

Ремонти в закладах культури протягом січня-липня цього року не проводились, матеріально-технічна база не поповнювалась.

Окремо доповідач зупинилась на наповненні бібліотечного фонду. З початку року до Новосанжарської бібліотечної системи надійшов 1121 примірник на суму 105 255 гривень. Бібліотеки беруть участь у благодійних акціях і конкурсах. У 2018‑му книгозбірні отримали з благодійного фонду «Бібліотечна країна» 38 книг на суму 2 616 гривень. Також бібліотеки проводять акцію «Подаруй бібліотеці книгу», завдяки якій фонд поповнився на 156 примірників. На періодичну літературу з районного бюджету виділено 17 534 гривні.

Для довідки. Васильківська фортеця — одна з фортець Української лінії, збудована у 1731–39 роках. Розташовувалась на підвищенні на правому березі річки Оріль. Довжина фортеці сягала від 50 до 110 саженів, а ширина — 50 саженів. Тут розташовувався гарнізон фортеці.

У 1770-х роках з побудовою Дніпровської лінії значення Васильківської фортеці занепадає і з неї було виведено гарнізон. Збереглися лише залишки земляних укріплень.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації