Вхід | Реєстрація

Рентгенкабінет нікуди не зникає

Рентгенкабінет нікуди не зникає

У Царичанській районній лікарні скорочується робота цілодобового рентгенкабінету. Натомість кабінет буде працювати з 8 до 14 години. Чому ми про це пишемо? Бо навколо цього питання на сьогодні вирує багато бурхливих думок, галасу і суперечок. Пристрасті набули масового характеру і люди не розуміють істинної суті. Ми вирішили у цьому розібратися.У Царичанській районній лікарні скорочується робота цілодобового рентгенкабінету. Натомість кабінет буде працювати з 8 до 14 години. Чому ми про це пишемо? Бо навколо цього питання на сьогодні вирує багато бурхливих думок, галасу і суперечок. Пристрасті набули масового характеру і люди не розуміють істинної суті. Ми вирішили у цьому розібратися.

Рентгенолаборант Микола Беспалов, який працює на цій посаді багато років, виступив з ініціативою колективного звернення до голів об’єднаних територіальних громад Царичанського регіону про виділення коштів для функціонування цілодобового рентгенкабінету (на сьогодні відповідні листи громади вже отримали — авт.). Не секрет, що основний тягар утримування районної лікарні припадає на Царичанську громаду, яка не в змозі за своїми можливостями повністю утримувати медичну галузь у районі. Правда ще й у тому, що послугами лікарні користуються мешканці усіх 4 громад, а фінансують не всі на умовах співфінансування. Тобто, не всі громади забезпечують співфінансування, не всі укладають кошти в здоров’я своїх односельців. Складається неординарна ситуація: лікуються всі, а платять одиниці. Крім цього, Микола Беспалов — ініціатор збору підписів населення нашого району проти закриття цілодобового кабінету рентгену. Також рентгенолаборант переконаний у думці, що адміністрації лікарні рентгенкабінет не потрібний. Пан Микола обурюється скороченням своїх колег — із 5 працівників залишаються лише двоє. У суботу і неділю кабінет не працюватиме. Беспалов не вірить в аргументи керівництва лікарні, що не достатньо коштів для виплати зарплати медпрацівникам. За його особистою думкою, скорочення відбулося за дивним принципом: ніякого аналізу роботи цілодобового рентгенкабінету не було зроблено. Трьох працівників викликали до головного лікаря і під підпис вручили попередження, що через два місяці вони будуть звільнені за скороченням штату. У кожного із співробітників — багато років добросовісної праці. Як вважає Беспалов, тепер важкі часи настали для працівників рентгену. І просить мешканців району підтримати його і колег. Така стійка позиція у рентгенолаборанта Миколи Беспалова, якого підтримують багато однодумців.

Щоб було все об’єктивно, ми маємо висвітлити позиції обох сторін. У цьому випадку, позицію адміністрації лікарні, яку представляє виконуючий обов’язки головного лікаря вторинної ланки лікарні Віктор Бровко. З приводу цього питання Віктор Анатолійович дав розлогий коментар. Нагадаємо читачам, що згідно законів медичної реформи, яка стрімко набирає обертів, та тільки чи на користь людям і медичним працівникам (а нас і не питають — авт.) — риторичне питання, звичайну лікарню поділили на первинну і вторинну ланки. Так от, первинна ланка знаходиться на балансі громади, а вторинна — підпорядковується обласній раді. Хоча у недалекому майбутньому реформатори медичної галузі обіцяють «дістатися» і до вторинної ланки, та проблеми є вже на сьогодні, і великі. Коли реформа торкнеться вторинки, тобто лікарів вузької спеціалізації, без яких ну ніяк не обійтися, можливо, і реформувати буде вже нічого.

Віктор Бровко каже, що ситуація із фінансуванням закладу в 2018 році різко змінилася. Особливо змінилася в негативний бік ситуація з видатками на заробітну платню. На сьогодні на зарплату працівникам закладу не вистачає майже 3 мільйони гривень. Дефіцит бюджету лікарні на 1 липня цього року складав 3874169 гривень, з них на заробітну плату — 2970136 гривень. Далі головний лікар пояснює: — До 2013 року цілодобового рентгенкабінету не було. Але в тому ж році бюджет лікарні дозволив відкрити цей кабінет. І пропрацював цілодобовий кабінет успішно до цих часів. Вище я описав причину такого непопулярного кроку. Тому з метою оптимізації видатків на утримання закладу було прийняте рішення про скорочення штатних одиниць, у тому числі і про скорочення цілодобового рентгенкабінету. Віктор Анатолійович ще раз зазначив, що за всю багаторічну історію існування Царичанської лікарні до 2013 року цілодобового рентгенкабінету не було. При цьому кількість населення, яку обслуговувала районна лікарня, досягала майже 70 тисяч чоловік. Сюди входило обслуговування громадян не тільки Царичанського, а й Петриківського району. — Ні в одній із сільських ЦРЛ не функціонує цілодобовий рентгенкабінет, — підкреслив Бровко. – Але наш кабінет як працював, так і працюватиме. На якості обслуговування це не позначиться. Якщо виникатимуть потреби в необхідності рентгену в нічний час чи вихідні дні, пацієнти не будуть страждати. Для них усі спеціалісти доставлятимуться в лікарню транспортом у будь-який час доби, а рентгенолаборанту за законом будуть виплачувати кошти за такі виклики. Тому рентгенодіагностика в нашій лікарні ніде не дівається. Пацієнти мають бути спокійні. Крім того, Віктор Бровко не виключає такої можливості, що коли усі громади згодяться виділяти достатні кошти для функціонування цілодобового рентгенкабінету, можливо, ситуація стабілізується і все залишиться, як і було.

Питанню об’єднаних громад, які фінансують районну центральну лікарню і ситуацію з бюджетом закладу, виконуючий обов’язки головного лікаря Віктор Бровко приділив окрему увагу. Згідно його інформації, на утримання медичного закладу на 2018 рік потрібно 23399997 гривень. Затверджений кошторис з урахуванням усіх змін і додаткових коштів на поточний рік складає 19637978 гривень (83,92 відсотка до бюджетного запиту). З цих коштів медична субвенція на утримання районної лікарні, не враховуючи енергоносіїв, становить 16774200 гривень. За словами Бровка, на цей рік на витрати енергоносіїв потрібно 3216785 гривень, а виділено на цей час 2362752 гривні: Царичанська ОТГ виділила 500000 гривень, районна рада — 50000 гривень, Китайгородська ОТГ — 100000, Могилівська — 150000, дотація з державного бюджету (додаткова дотація) — 260391 гривень, Ляшківська громада не виділила жодної гривні, а решта — 1302361 гривню (додаткова дотація). Далі Бровко говорить, що додаткова потреба в коштах на енергоносії становить 854033 гривні. Як уже вище згадувалося, на заробітну плату працівникам не вистачає 2907986 гривень. Віктор Анатолійович зазначив, що їхній заклад неодноразово звертався до голів громад із проханням виділити додаткові кошти на утримання лікарні. — На цей час нашими проблемами переймається Царичанська ОТГ, яка додатково виділила кошти на заробітну плату в розмірі 543285480 гривень, медикаменти та перев’язувальні матеріали — 21300 гривень, енергоносії — 500000 гривень, — констатував співбесідник.

Підводимо підсумки ситуації, яка склалася на сьогодні. Цілодобово рентгенкабінет не буде працювати, а лише з 8 до 14 години кожного дня, крім вихідних. Якщо ж на колективні звернення до громад, ініційовані Миколою Беспаловим, усе ж таки звернуть увагу їхні керівники, і допомагатимуть фінансово, то це буде дуже добре. Це найкращий варіант. А поки що рентгенкабінет працюватиме в такому режимі. Такі реалії. Але, хто стукає, тому відчиняють двері.


Автор: Олена Маренич


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 серпня 2018, 11:33 | Царичанка | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації