Вхід | Реєстрація

Полтавські чиновники не встигли закупити «Стоп-амброзію» по вдвічі завищеній ціні

Полтавські чиновники не встигли закупити «Стоп-амброзію» по вдвічі завищеній ціні

Влада Полтави «провалила» тендер на закупку 100 тисяч літрів засобу проти амброзії.

Цього року влада Полтави вирішила боротися з амброзією новим методом — не виривати та скошувати бур’ян, а обробляти його мінералом бішофітом. У червні КП «Декоративні культури» оголосило тендер на закупівлю 100 тисяч літрів засобу для боротьби з амброзією. Очікувана вартість склала 3,5 млн грн.

На участь у конкурсі подалися 5 підприємств. Після аукціону у липні, на який допустили 4 компанії, кінцеві пропозиції були наступними:

  • ТОВ «Грінтехнолоджи» — 1,495 млн грн;
  • ТОВ «Магнезіум» — 1,5 млн грн;
  • ТОВ «Агро-органік» — 2,7 млн грн;
  • ТОВ «Агро-Статус» — 2,75 млн грн.

Тендерний комітет обрав найдорожчу пропозицію ТОВ «Агро-Статус», а пропозиції інших учасників відхилив, бо вони не донесли необхідних документів. Таким чином, міська влада планувала купити речовину майже в два рази дорожчу від того, що запропонував конкурент на торгах.

Цікаво, що полтавське підприємство «Агро-Статус» сам засіб проти амброзії не виробляє, а купує його у ТОВ «Бішофіт МД», співвласниками якого є депутат Полтавської обласної ради Валерій Прядко та Віктор Даниленко. Останній також є співвласником «Агро-Статус».

Запорізьке підприємство «Грінтехнолоджи» написало скаргу в Антимонопольний комітет, в якій вказало на наступні порушення процедури конкурсу:

  • замовник порушив принцип максимальної економії;
  • «Агро-Статус» подав довідку що їхній засіб не гербіцид. Однак, не надав документів, що їх засіб складається тільки із двох компонентів;
  • «Агро-Статус» не надав потрібних банківських реквізитів.

Антимонопольний комітет скаргу розглянув і зобов’язав КП «Декоративні культури» скасувати рішення по визначенню переможця. 20 серпня тендерний комітет скасував торги через те, що пройшов актуальний час закупівлі й проводити її вже недоцільно. Простіше кажучи, восени вже пізно поливати амброзію бішофітом.

Сама процедура тендеру затягнулася з двох причин. Перша — поки АМКУ розглядав скаргу, йшов час. Друга — в тендерну документацію вносилися зміни, тому дату аукціону відкладали.

 

Ціна на засіб проти амброзії коливається від 10 до 40 грн за літр

Жодне місто в Україні не купляло засобу проти амброзії в таких об’ємах, як Полтава. Тендерний комітет виставив очікувану вартість на закупку 100 тисяч літрів рідини — 3,5 млн грн, або 35 грн за літр.

Після аукціону місто збиралося купити у ТОВ «Агро-Статус» засіб «Стоп-Амброзія» ЕкоТочка™ ціною 27,5 грн за літр.

«Стоп-Амброзія» ЕкоТочка™ виробництва ТОВ «Бішофіт МД»

На ринку ця речовина коштує:

  • 30 грн за літр (об’єм 5 л)
  • 25 грн за літ (об’єм 20 л)
  • 14,5 грн за літ (об’єм 200 л)
  • 13 грн за літр (об’єм 1 тис. л з тарою)
  • 10 грн за літр (1 тис. л без тари)

ТОВ «Грінтехнолоджи» під час полтавського тендеру знизив ціну на свій засіб «Агростоп» Алергостопамброзія™ до 15 грн за літр. Однак, іншим містам запропонував значно вищу ціну. Так, Шишацьке комунальне підприємство «Техкомунбуд» минулого року купило 4 тисячі літрів «Агростоп» за ціною 38 грн за літр. Горішні Плавні купили 50 тис. літрів цього засобу за 35 грн за літр.

Співвласник ТОВ «Бішофіт МД» Валерій Прядко розповів, що ринкова ціна на препарати на основі бішофіту, ще остаточно не сформувалася. Зараз вона коливається в районі 25-30 грн за літр. Підприємство знижує ціну до 10 грн за літр, щоб сформувати базу клієнтів. У майбутньому ціна на бішофіт зросте.

Тепер доведеться чекати 2019 року, а разом з ним нового тендеру. До того часу із амброзією у Полтаві будуть боротися звичними методами.


Автор: Микола ЛИСОГОР, «Полтавщина»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 серпня 2018, 11:27 | Полтава | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації