Вхід | Реєстрація

25 cерпня вступила заборона на ловлю раків

25 cерпня вступила заборона на ловлю раків

З 25 серпня по 30 вересня починається період другої линьки раків, у зв’язку з чим забороняється їхнє добування. Під час линьки раки скидають свій старий панцирний покрив. Поки новий покрив не затвердіє, раки можуть бути легкою здобиччю для хижака та браконьєрів, адже тоді вони стають малорухливими.

Відповідно до Правил любительського та спортивного рибальства, лов раків заборонений у нерестовий період, під час линьки та виношування ікри, у темну пору доби із застосуванням підсвічування.

За вилов раків протягом заборони передбачена адміністративна відповідальність у вигляді стягнення штрафів (ч. 4 ст. 85 КУпАП – від 34 до 680 грн) з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення та незаконно добутих живих ресурсів. Залежно від ступеня завданих збитків передбачена і кримінальна відповідальність – штраф від 1700 до 6800 грн або обмеження волі на строк до трьох років із конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого. Крім штрафу за незаконний вилов, правопорушнику нараховується відшкодування шкоди за кожного виловленого рака у розмірі 25,5 грн.

Зазначимо, що рак широкопалий (клас – Ракоподібні, ряд – Десятиногі) занесений до Червоної книги України та додатку ІІІ Бернської Конвенції. Чисельність цього виду незначна. Причини зміни чисельності – різні прояви антропогенного впливу (евтрифікація водойм, збіднення води на кисень, забруднення річок пестицидами, замулення тощо) і пряме знищення людиною.


Автор: Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 серпня 2018, 12:17 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації