Вхід | Реєстрація

Капканову зачитали обвинувальний акт: його судять за напад на поліцейських

Капканову зачитали обвинувальний акт: його судять за напад на поліцейських

Геннадію Капканову загрожує довічне позбавлення волі, однак не за кіберзлочини, а за напад на поліцейських під час затримання у Полтаві

29 серпня в Октябрському райсуді Полтави пройшло засідання по справі Геннадія Капканова. Підозрюваний у кіберзлочинах понад півроку сидить у СІЗО через справу нападу на поліцейського. Весь цей час проходило досудове розслідування. Врешті прокурор Володимир Живило зачитав у суді обвинувальний акт. Про це повідомляє ІВ «Полтавщина».

 

Обвинувачення

Геннадію Капканову інкримінують три статті по трьох епізодах. Максимальне покарання для нього — довічне ув’язнення.

Перший епізод. Восени 2016 року Капканов придбав 11 військових патронів калібру 7,62×39 мм зразка 1943 року. Патрони приніс до своєї квартири на вулиці Європейській, 12, де зберігав боєприпаси у металевому сейфі разом із мисливським карабіном МКМ-072.

Інкриміноване правопорушення — ч. 1 ст. 263 ККУ (незаконне поводження зі зброєю).

Другий епізод. 30 листопада 2016 року правоохоронці прийшли до помешкання Капканова, щоби провести обшук. На це у них була ухвала Печерського райсуду Києва. Капканов підозрювався в міжнародних кіберзлочинах. Харківський спецпідрозділ КОРД разом з поліцією стояв за дверима квартири хакера. Правоохоронці повідомили підозрюваного, для чого вони прийшли та просили відкрити двері. На таку пропозицію Капканов відповів вогнем. Взяв із сейфа патрони, спорядив ними карабін і вистрелив у бік дверей. Куля пробила двері та влучила в стіну під’їзду, причому нікого із правоохоронців не зачепила. Постріл став сигналом для дії спецпідрозділу. КОРД вибив двері та увірвався в квартиру. Капканов намагався втекти через балкон сусідньої квартири, але не вийшло. Під час огляду квартири, крім мисливського карабіна, правоохоронці знайшли пістолет ПСМ.

Інкриміноване правопорушення — ст. 348 ККУ (посягання на життя працівника правоохоронного органу).

Третій епізод. Через два дні після затримання суддя Лариса Кулешова відпустила Геннадія Капканова на свободу. Скориставшись можливістю, він зник, а поліція оголосила його в розшук. З 9 травня 2017-го по 25 лютого 2018 року Капканов використовував паспорт на ім’я Вадима Жадана, вклеївши в документ свою фотокартку. 25 лютого 2018 року, близько 6 години, Капканов використав підроблений паспорт для того, щоби сісти на потяг Львів — Дарниця. Коли прибув до Києва, використав підроблений документ, щоби виняйти квартиру.

Інкриміноване правопорушення — ст. 358 КК України (підроблення документів).

 

Версія Капканова

Геннадій Капканов провину, пред’явлену прокурором не визнав. Покази у суді давати відмовився і заявив, що пояснення дасть у кінці розгляду справи.

Однак раніше Геннадій Капканов озвучив власну версію подій.

Свідчення Геннадія Капканова 26 лютого 2018 року

Він розповів, що заробляє на життя тим, що здає свою квартиру в оренду. 30 листопада 2016 він почув, що стукають у двері.

— Відкривай! В домі пожежа, — почув він по той бік вхідних дверей.

Капканов озирнувся по сторонах, ніякої пожежі не було. Він зателефонував в поліцію та сказав, що в квартиру вдираються бандити. Пройшло 10-15 хвилин — гуркіт продовжувався. Капканов зателефонував своїй матері, сказав що в квартиру лізуть злодії. Вона виїхала на допомогу. Гуркіт не стихав. Капканов вирішив налякати нападників та зробив попереджувальний постріл у підлогу. Після цього за дверима почали кричати, що там поліція, і ламати двері.

Перебуваючи в стані шоку, він не розумів хто вривається в квартиру: поліція, рятувальники чи бандити. Він перебрався на сусідній балкон, щоб там сховатися. Люди у формі націлили на нього зброю, він підкорився їх вимогам і здався. Ніч він провів в ізоляторі тимчасового тримання, а на наступний день його відвезли до суду.

 

Суддя Лариса Кулешова відпустила його на свободу. Адвокат підозрюваного Валентина Буглак пояснила, що Генеральна прокуратура ставила питання про арешт Капканова з метою екстрадиції в Європу. В суді обвинувачення не звучало, матеріали не надавалися. Суддя не мала іншого вибору, як відпустити Капканова, бо громадянин України не може бути екстрадований зі свої країни.

Капканов вільно вийшов із суду, повернувся до ізолятора тимчасового тримання за своїми речами та поїхав додому.

— У квартирі все було розгромлено. Я хвилювався за своє життя і вирішив поїхати із міста. Обдумати все що сталося, — розповів Капканов.

Капканов рік подорожував країною. Правда, у нього не було паспорту — документ залишився у мами. З родичами він не спілкувався. Паспорт на ім’я Жадана був як сувенір. Капканов він його не використовував. 25 лютого 2018 року його затримали в Києві та повезли до Полтави.

Адвокат Капканова заявила, що на її клієнта тиснуть правоохоронці.

 

Розслідування кіберзлочинів зупинилося

Після затримання Геннадія Капканова, правоохоронці заявили, що впіймали кіберзлочинця світового рівня. За їхніми словами, він є організатором мережі «Avalanche», яка щодня контролювала близько 500 тисяч заражених комп’ютерів по всьому світу і завдала збитків лише банківській системі Німеччини на близько 6 мільйонів євро. Слідство за справою Геннадія Капканова вела прокуратура німецького міста Ферден. Спочатку його справу кваліфікували за статтями: ст. 190 (шахрайство), ст. 209 (легалізація доходів, одержаних злочинним шляхом), ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерів), ст. 342 (опір поліції) Кримінального кодексу України.

На запитання судді Олександра Струкова, чи ведеться розслідування по цьому провадженню, прокурор і адвокат відповіли, що не знають. Інформації про роботу української чи іноземної кіберполіції стосовно справи Капканова немає.

Як повідомили в прокуратурі, екстрадиція Капканова можлива тільки за однієї умови: якщо його позбавлять громадянства України. Підставою до цього може стати подвійне громадянство підозрюваного. Під час першого затримання Капканова в його квартирі знайшли дійсний румунський паспорт на його ім’я.

 

Потерпілі

У справі фігурують двоє співробітників харківського спецпідрозділу КОРД Володимир Бойко та Віталій Тихоненко, а також поліцейський Олександр Темник. Фізично вони не постраждали. Однак стояли біля дверей і куля могла в них влучити. Тому вважається, що Геннадій Капканов здійснив замах на вбивство правоохоронця.

Потерпілі не прийшли на засідання. Суддів повідомили, що працівники КОРДу у відряджені в зоні проведення Операції об’єднаних сил, а поліцейський за межами Полтави. Суд направив листа що Головного управління Нацполіції Харківської області, щоби забезпечили явку потерпілих на наступне засідання.

Справу Капканова розглядає суд присяжних. Це новинка для України та Полтави. За весь час у Полтавській області було винесено тільки 12 вироків за участю суду присяжних.

До складу суду увійшли:

  • двоє професійних суддів: Віталій Микитенко та Олександр Струков;
  • троє основних присяжних суддів: Валентина Рустамова, Зоряна Назаренко та Людмила Лавренчук;
  • двоє запасних присяжних суддів: Андрій Денисенко, Андрій Бардін.

Наступне засідання відбудеться 12 вересня. На ньому мають допитати потерпілих правоохоронців.


Автор: Микола ЛИСОГОР, «Полтавщина»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
31 серпня 2018, 10:33 | Полтава | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації