Вхід | Реєстрація

Новосанжарський терцентр отримав соціальне таксі

Новосанжарський терцентр отримав соціальне таксі

30 серпня в Нові Санжари доставили спецавтомобіль, який призначений для перевезення людей з особливими потребами.

У Полтавській області діє програма, яка направлена на забезпечення соціальними послугами людей з інвалідністю. Відповідно до неї, у 2018 році п’ять районів на умовах співфінансування з обласним бюджетом придбали соціальне таксі. Новосанжарський територіальний центр першим отримав спецавтомобіль. Вручення та презентація авто відбулися в селищі минулої п’ятниці.

На офіційну частину прибули голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Головко і його заступник Олег Пругло. Очільник ОДА повідомив, що загальна вартість соціального таксі склала 1 300 000 гривень. На придбання мікроавтобуса «Сітроен» депутати обласної ради виділили 500 000 гривень, а їх районні колеги — 750 000. Підйомник на автомобіль встановила полтавська фірма.

Дивіться відео із місця події

Випробувати соціальне таксі начальник територіального центру Сергій Бодак запросив кількох людей із особливими потребами. Вони піднялись у авто з допомогою підйомника, яким управляв водій таксі. Виявилось, що «Сітроен» одночасно може перевозити трьох людей на візках. Місцевий мешканець, священик Микола Улинець, який пересувається на візку, спробував самостійно скористатись підйомником.
Після тестування підйомного механізму чоловік сказав:

— Я давно користуюсь послугами місцевого територіального центру. Такого зручного автомобілю нам, людям з особливими потребами, не вистачало.

Голова Новосанжарської райдержадміністрації Сергій Бульбаха наголосив, що спеціалізований автомобіль обслуговуватиме по району 31 людину, які пересуваються на візках, за будь-якої потреби. При необхідності вони викликатимуть соціальне таксі, яке відвозитиме їх у районний чи обласний центри. Люди з особливими потребами безкоштовно користуватимуться послугами спеціалізованого автомобіля. Його утримуватимуть за рахунок районного бюджету і бюджетів об’єднаних територіальних громад, де проживають люди з інвалідністю. Соціальне таксі знаходитиметься на балансі Новосанжарського районного територіального центру.

Після тестування автомобіля представники обласної влади відвідали інклюзивно-ресурсний центр, який з 1 вересня розпочав працювати в районі. Установа знаходиться в приміщенні колишнього центру зайнятості, поряд із відділом освіти. У інклюзивно-ресурсному центрі з дітьми працюють психолог, дефектолог і логопед. Спеціалісти обслуговують більше 50 дітей з особливими потребами. Також у центрі відкрили лікувально-фізкультурний кабінет.

Як пояснив голова районної ради Геннадій Супрун, депутати відразу підтримали ідею створити комунальний заклад «Інклюзивно-ресурсний центр»:

— За досить короткий термін ми першими в області відкрили цю установу. Про результати роботи установи краще дізнатись у батьків тих діток, які її відвідують.  Фінансування центру відбувається із районного бюджету. Хотілося б більше розуміння щодо співпраці зі сторони керівників новостворених ОТГ, адже утримувати такий заклад у кожній громаді окремо, вважаю, буде недоцільно. Тому всі зусилля треба спрямувати на районний центр.

— Цю установу на Полтавщині створили однією з перших. Тут працюють на повну потужність. Батьки з дітьми мають змогу отримати консультацію фахівця, який допоможе адаптуватися в суспільстві. Головне, що тут є спілкування і доступ дитини до освітнього простору, — розповіла директор Департаменту освіти і науки Олена Харченко. — До кінця року в області мають запрацювати 31 інклюзивно-ресурсний центр.

На завершення свого візиту в Нові Санжари Валерій Головко побував у центральній районній лікарні. Медики презентували голові ОДА нове діагностичне обладнання: стаціонарний і портативний апарати для ультразвукової діагностики. Також показали палати, у яких лікуються хворі, та новостворену палату для людей з інвалідністю. У лікарні облаштований кабінет телемедицини. У ньому пацієнт разом із лікарем зв’язуються з медиками вузького профілю і отримують консультації в режимі онлайн. Для медперсоналу працює тренінговий клас, де постійно проводяться заняття.

— Новосанжарська районна лікарня знаходиться в гарному стані, — сказав голова ОДА. — Медики надають комплекс послуг, необхідних для мешканців Новосанжарщини. Та ми говоримо сьогодні, як з наступного бюджетного року не вкладатися в лікарню, а навантажити установу тими послугами, що люди отримують і в соціальних, і в медичних закладах.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
6 вересня 2018, 11:57 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації