Вхід | Реєстрація

Другі жнива: десь згоріло, десь вродило

Другі жнива: десь згоріло, десь вродило

Екстремальні погодні умови, що склалися в другій половині літа, призвели до того, що кобеляцькі аграрії втратили значну частину врожаю пізніх зернових культур і соняшнику.

Усі ми добре пам’ятаємо, що цьогорічний липень видався надзвичайно щедрим на опади. Рясні дощі зумовили бурхливий розвиток сільськогосподарських культур. Кукурудза за якихось кілька тижнів виросла до двох метрів і на ній зав’язалися качани. Радували око аграріїв і поля, засіяні соняшником та соєю. Фермери сподівалися, що цьогорічний урожай пізніх зернових буде якщо не рекордним, то близьким до найкращих показників. Прогнозували, що середній урожай соняшнику становитиме близько тридцяти центнерів із гектара, кукурудзи — не менше сімдесяти. Але настав серпень.

А ось цьогорічний серпень став ледве не аномальним через серйозну засуху. За даними фахівців Кобеляцької метеостанції, протягом усього місяця не випало жодного міліметра опадів. Подібних погодніх умов кобеляцькі метеорологи не фіксували більше десятиліття. А температура повітря піднімалася вище тридцяти градусів. Найвищий показник цьогорічного серпня — 34,3 із позначкою плюс. Щоправда, це не є температурним рекордом. У 2012 році повітря прогрівалося до +37,8. Схожі погодні умови фіксують і на початку вересня.

Тобто, справдилося давнє хліборобське прислів’я: «Не проси в Бога дощу, а проси врожаю». Липневі дощі допомогли вирости вегетативній масі рослин. А ось зерно за відсутності вологи не змогло налитися до потрібних кондицій. Або висохло під впливом високої температури.

Голова районної фермерської спілки Володимир Білоусько розповідає, що такого «щуплого» зерна сої він давно не бачив. Фермер говорить:

— У наших краях, а це Комендантівка, Колісники, Озера, Коваленківка, і липневі дощі не були такими рясними, як у Кобеляках та іншій частині району. Усе це негативно вплинуло на врожай. Зараз у нашій місцевості фермери збирають по 17–18 центнерів сої, та по 20 — соняшнику. І це при дотриманні технологічних вимог, тобто сіяли гарним насінням, вносили добрива, боролися із бур’янами і хворобами. Але матінка-природа втрутилася: рости без вологи рослини не можуть.

Віктор Труш, фаховий агроном за освітою, працівник однієї із фірм, що продає насіння та засоби захисту рослин, надав дещо іншу інформацію. Він розповів:

— Із моїх клієнтів ніхто менше двадцяти з добрим гаком соняшнику не збирає. Максимум поки що становить 35 центнерів із гектара. Є вже зафіксований урожай 90 центнерів кукурудзи в заліковій вазі за вологістю 12 відсотків. Так що, технології працюють. Хто не поскупився на гроші, вклав у поле все, що потрібно, урожай отримає.

Віктор Труш також розповів, що чимало фермерів зіткнулися із проблемою післядії одного із гербіцидів, що застосовують на соняшнику. Після того засобу на обробленому полі протягом двох-трьох років неможливо зібрати нормальний урожай будь-якої культури. Але через те, що спеціального дослідження по цій проблемі ніхто не проводив, а виробник може пред’явити претензії щодо антиреклами, то назву препарату ми не маємо права оприлюднювати.

Микола Сердюк теж стверджує, що цьогорічний урожай пізніх культур буде добрим. Він говорить, що в районі Бутенок та навколишніх сіл фермери збирають по 30–35 центнерів соняшнику. Щодо кукурудзи, то очікують, що на деяких полях вона «сипоне» і по 100 центерів.

Яка ситуація із урожаєм у так званій білицькій зоні, нам поки що дізнатися не вдалося. Фермер Сергій Жук, до якого зателефонували, повідомив, що до збирання соняшнику ще не приступав.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
11 вересня 2018, 08:59 | Кобеляки | Цікаве
1. Beri Mor / 11 вересня 2018, 09:48
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
Кукурудза по 90 центнерів врожайність і 12% вологи,та ще й на початку вересня?Пиздьож!Вітя,ти або врожайність скинь,або ж вологи добав.Бо за такі врожаї тобі Нобелівську премію вже повинні вручити.
2. ИВЕН / 11 вересня 2018, 15:48
ВІТЯ вже ЇЇ(премію)в откатах забрав.....
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації