Вхід | Реєстрація

Хто не доїде до амбулаторії, звертатиметься до знахарів

Хто не доїде до амбулаторії, звертатиметься до знахарів

Починаючи з весни, Міністерством охорони здоров’я велася потужна інформаційна кампанія щодо підписання декларацій із сімейними лікарями. Законодавець чітко вказав, що кожен громадянин самостійно обирає лікаря первинної ланки медицини, до якого звертатиметься за першої ж потреби. Людей не обмежували у виборі. Кожен мав право підписати декларацію хоч із місцевим сімейним лікарем, хоч зі столичним. Головне — щоб людині було зручно його відвідувати.

Громадянам необхідно укласти договір на лікування, адже саме за ним людині надаватимуться медичні послуги. При цьому зазначалось про нову державну стратегію «гроші йдуть за пацієнтом». Тобто, лікар отримуватиме рівно стільки коштів на лікування, скільки пацієнтів виявили бажання в нього обстежуватись. Таким чином законодавець планує відібрати тих лікарів, які користуються попитом серед населення і є професіоналами своєї справи. Також вказувалось, що за державні кошти, які надходитимуть на лікування, сімейний лікар утримуватиме медперсонал, придбаватиме ліки й обладнання і навіть виїжджатиме до хворих за викликами. Із квітня процес розпочався. Жителі Кобеляцького району почали підписувати декларації із сімейними лікарями, терапевтами та педіатрами. Усі договори медики направляють у Національну службу здоров’я, яка перераховуватиме кошти відповідно до кількості укладених декларацій. Гроші почнуть надходити із жовтня 2018‑го.

Та законодавець, розробляючи медичну реформу, не взяв до уваги фельдшерсько-акушерські пункти, що працюють у сільській місцевості. Це пов’язано з тим, що для отримання першочергових медичних послуг людину має обстежувати лікар і медична сестра, котрі мають необхідне обладнання та медикаменти. А єдиний спосіб зберегти ФАПи — органам місцевого самоврядування взяти їх на утримання.

Таку новину під час координаційної наради головам сільських рад повідомила заступник головного лікаря Центру ПМСД Наталія Джевела. Вона нагадала, що в квітні цього року розпорядженням голови облдержадміністрації була затверджена спроможна діюча мережа первинної медицини в Кобеляцькому районі, куди увійшли 10 амбулаторій і 43 ФАПи. Коли ж наприкінці серпня медики провели підрахунки відповідно до діючої мережі і підписаних із лікарями декларацій, виявилось, що з жовтня на них чекає дуже велике недофінансування.

Коштів до кінця року вистачить лише на зарплати. І тільки завдяки тому, що в 2018‑му держава фінансує лікування всіх жителів району. Найгірші ситуації по Світлогірській, Шенгурівській і Дашківській дільницях.

Тому виникає наступна ситуація: або фельдшерсько-акушерські пункти доведеться оптимізувати, або передати їх на повне утримання органів місцевого самоврядування. Крім того, сімейні лікарі зараз ледве виходять на мінімальну зарплату і дозволити собі оплачувати роботу медсестри у ФАПі вони не в змозі.

Проблему утримання фельдшерсько-акушерських пунктів у Кобеляцькому районі мають вирішити найближчим часом. Адже держава додатково не виділятиме коштів на первинну ланку медицини. Якщо ж ФАПи закриють, то жителям віддалених населених пунктів, які не можуть самостійно доїхати до амбулаторії чи в лікарню, доведеться звертатимуться за допомогою до знахарів.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 вересня 2018, 09:17 | Кобеляки | Редакційна
1. Selena2017 / 14 вересня 2018, 12:17
Чудасія: гроші йдуть за пацієнтом, а отримує їх лікар... Ось що значить невдало вжити в реченні прийменник. Звичайно, це не вина автора матеріалу, вираз давно вже нав"яз всім у зубах.

Змінено 14.09.2018, 12:22
2. 1juriy / 14 вересня 2018, 19:45
До цього часу амбулаторії та Фапи утримувалися за рахунок державних субвенцій з розрахунку на одну людину.Сума була трішки меншою ніж 300 грн. Після підписання декларацій, ці 300 гривень збільшаться в залежності від віку підписанта декларації.Якщо мешканці району підписують декларації з лікарями району то грошей буде у районі буде більше.Фапи які приписані до лікарень легше буде утримати.У цій ситуації мешканці району підписують декларації за межами району ,або вважають за краще померти ніж звертатись до своїх лікарів.А взагалі відповідальною є перш за все Наталія Джевела.За її недопрацювання змушені будуть заплатити місцеві бюджети.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації