Вхід | Реєстрація

Норма нітратів у воді перевищена в рази

Норма нітратів у воді перевищена в рази

Керівник Кобеляцького міжрайонного лабораторного центру Валентина Семиног розповіла про якість питної води на території Кобеляцького району та про те, які органи місцевого самоврядування замовляють її лабораторні дослідження.

Зі слів керівника лабораторного центру, станом на 10 вересня працівники установи зробили невеликий об’єм роботи по сільських радах. Усього відібрано близько 10 000 проб на санітарно-хімічний аналіз води та 2 000 — на мікробіологічні показники. Результати багатьох проб не відповідають санітарним нормам.

— Якщо в артсвердловинах вода нормальної якості, то з крану тече зовсім інша рідина. Оскільки більшість водогонів мають старі невідремонтовані мережі. Така ситуація в навчально-реабілітаційному центрі, Придніпрянській школі, Канавській, Орлицькій сільських радах. Згідно нормативів, на території всього Кобеляцького району у воді перевищений рівень фтору. Та це пов’язано з геологічними особливостями.

Валентина Семиног зазначила, що працівники центру безкоштовно проводять лабораторні дослідження води для вагітних жінок і сімей, де виховуються діти до 3 років.

Негативні показники зафіксовані відносно вмісту нітратів у воді. Досить складна ситуація в Куст-Кущах, Орлику, Вільховатці. Норма (50 міліграм на кубічний дециметр води) перевищена більш ніж у 5 разів. Постійне вживання такої рідини призводить до послаблення імунітету, появи онкологій.

— Відповідно до законодавства, держава в особі органів місцевого самоврядування має забезпечувати споживачів питною водою належної якості, — зазначила керівник центру. — Якщо в населених пунктах кількість жителів становить 500 чоловік, то мікробіологічна проба проводиться 1 раз на місяць, від 500 до 5000 — 5 проб, від 5000 до 50 000 — 10 проб і щоквартально — санітарно-хімічне дослідження. Можна констатувати, що органи місцевого самоврядування і керівники комунальних підприємств не організували постійний відомчий контроль за якістю питної води. Наприклад, Білицька селищна рада відмовилась від досліджень через брак коштів, із Шенгурівською заключено три договори, але поки що проплатили два, Лебединська, Придніпрянська сільради теж не проплатили, КП «Бутенківське» та Чорбівська сільради оплатили повністю, Кобеляцьке КП «Водоканал плюс» — лише половину суми.

Як пояснила Валентина Семиног, у Кобеляцькому районі лабораторні дослідження води проводять лише працівники центру. Та відповідальні особи мають право замовити аналіз води і в інших ліцензованих організаціях. До речі, у тарифах на постачання води закладені кошти на її лабораторний аналіз.

— Лабораторний центр прохає сільських голів та керівників комунальних підприємств відповідально ставитись до збереження здоров’я населення, яке проживає на їх територіях, — додала керівник центру. — Зробіть аналізи води в артсвердловинах і центральних водомережах, аби знати її якість. При необхідності, ми надамо рекомендації, як покращити санітарно-хімічні і мікробіологічні показники.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 вересня 2018, 10:14 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації