Вхід | Реєстрація

Царичанська громада була найкращою

Царичанська громада була найкращою

Етно–фестиваль «Петриківський дивоцвіт» відбувся уже водинадцяте. Минулого року святкував ювілей. У фестивальному дійстві взяли участь усі райони і громади Дніпропетровського регіону. Національна самобутність, кращі взірці української музики, ярмаркове розмаїття, народні ремесла, дитячі розваги, смачна їжа — усе це — «Петриківський дивоцвіт», який пройшов 15 вересня за підтримки голови Дніпропетровської обласної ради Гліба Пригунова.

Наше Приорілля представляли три виставкові експозиції: Царичанської ОТГ, Царичанського району і Могилівської ОТГ. На своїх виставкових полянах кожна громада, район презентували все те найкраще, що в них є.

За суб’єктивною думкою учасників, гостей дійства, «Дивоцвіт за організацією та насиченістю різноманітних заходів ні в чому не поступається знаменитому «Сорочинському ярмарку». Чого тільки в Петриківці не було: конкурс на кращого рибалку, національні обряди, надбання та кращі вироби з усіх регіонів області, продаж сувенірної, незвичної господарської продукції. Діяла мистецька платформа для шанувальників пісень і танців, розважальна програма для дітей: дитячий проект «Діти мандрують по Європі» — анімація, конкурси, розваги, «смачні» картини. Також були майстер–класи з виготовлення найкорисніших напоїв для дітей та дорослих на креативному обладнанні і «поляна кейтерингу» — смачна національна кухня. Завершальним етапом фестивалю був виступ відомої співачки зі Львова Ірини Федишин.

Царичанську громаду творчо представляли дві колоритні «бублешниці» Валентина Сергієнко та Ольга Блоха, які, розповідаючи історію Приорільського краю, вручали присутнім бублики із щирими побажаннями. Глібу Пригунову подарували символічне бублейне дерево. Поряд весело вигравали троїсті музики з аграрного ліцею під керівництвом Олександра Мітлицького, драйвова гра яких привертала увагу публіки. А учні ліцею давали майстер–клас із випічки кексів. Біля їхнього столу був постійний натовп бажаючих. Увагу гостей привертали неперевершені вишивані роботи майстрині Галини Кузнецової, петриківські витинанки народної майстрині Людмили Бабіч та її учениці Лесі Колодяжної, розмальовані пряники Олесі Ківіренко, вироби з дерева Юрія Марочки, смачнючі дивні Людмили Галій, мед родини Бондарів, унікальні хвойні саджанці сім’ї Лози, які можна вирощувати на нашій території. А який пахучий коровай спекла майстриня Клавдія Маник! Ми вже не говоримо за кулінарні шедеври колективів сільських рад громади та креативні мистецькі композиції!

Виставку Царичанського району готували колективи райдержадміністрації і райради. Гарний великий коровай вручили голові обласної ради. Проводила екскурсію для гостей господиня салону Олена Канто. Експозиція налічувала багато вишиваних робіт жіночок–майстринь, якими славиться Приорілля.

Дуже творчо до презентації підійшли могиляни. Їхня виставкова поляна складалась із величезного столу достатку та робіт майстрів двох шкіл, двох дитсадків і двох будинків культури. Господині поляни Альоні Манько допомагали гурт хлопців–козачат, які дуже гарно танцювали. На мистецьку конкурсну програму Могилівська ОТГ представила солістку Юлію Задорожню та кілька колективів: танцювальні — «Багіррра», «Козачата», пісенний — гурт «Перлина». А гурт «Могиляночки» (діти від 3 до 6 років) із солісткою Юлією Мирошніченко, за оцінкою журі, увійшов у тридцятку кращих колективів. На «могилівській поляні» вигідно відрізнялися вишивані роботи Ольги Браславець та роботи з бісеру заступника голови громади Тетяни Смірнової.

На «Петриківському дивоцвіті» було дві мистецьких сцени: головна і караоке. Колективи різного статусу і віку представляли свою творчість. Яскравість, різномаїття костюмів вражало. Дуже гідно себе показали серед сотень колективів і вокальний гурт «Лайм Некст» творчої студії Оксани Ромашко та ансамбль народної пісні «Дівчата» Царичанської ОТГ. «Дівчата» цього року стали і лауреатами «Сорочинського фестивалю», і добре зарекомендували себе на сцені в Петриківці. Колектив гарно приймали як журі, так і глядачі, адже не всі співали акапельно і не у всіх було різномаїття інструментів: скрипки, баяна, рубеля, бубнів, барабана, художніх «свистунів».

Попри все, Царичанська громада на «Петриківському дивоцвіті» була найкращою!


Автор: Олена Маренич


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 вересня 2018, 12:25 | Царичанка | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації