Вхід | Реєстрація

Спалені баркаси і мільйон для керівництва «Нижньоворсклянського»

Спалені баркаси і мільйон для керівництва «Нижньоворсклянського»

Під впливом емоцій рибалки із Світлогірського на камеру зважилися зробити кілька резонансних заяв. Вони вважають, що їх бізнес намагаються знищити. І стверджують, що протягом кількох років платили величезну данину працівникам регіонального ландшафтного парку «Нижньоворсклянський».

У ніч із 16‑го на 17 вересня в селі Світлогірське спалили кілька рибальських човнів. Під час гасіння пожежі постраждав один із рибалок. Чоловік зламав ногу. І лише допомога товаришів врятувала його від смерті. Рибалка міг згоріти прямо в човні. Люди ж, які заробляють собі на життя виловом риби, вважають, що проти них ведеться цілеспрямована боротьба. А човни були підпалені умисно.

Про надзвичайну для Світлогірського подію редакцію повідомив Геннадій Лісний, приватний підприємець, який займається рибним промислом. Він запропонував приїхати в село, щоб на власні очі побачити наслідки нічної пожежі і вислухати, що думають із цього приводу рибалки.

У одну ніч підпалили човни двох бізнесменів

Геннадій Лісний, який кілька років займається рибним промислом, провів нас на місце, де зазвичай базуються рибалки, котрі фактично працюють на нього. У невеличкій заплаві збудовані кілька імпровізованих причалів. До них прив’язують човни. Тут же розбираються сітки, вибирають з них рибу. Усе зроблено із дерева. За словами Лісного, напад на причал стався близько опівночі. До нього зателефонував один із сторожів і повідомив, що горять баркаси. Лісний живе зовсім поряд, тому він швидко прибіг на місце події. Інші рибалки теж оперативно долучилися до гасіння. Але алюмінієвий човен і двигун на ньому врятувати не вдалося. Збитки, завдані пожежею, підприємець оцінює у двісті тисяч гривень. Адже вогонь пошкодив ще один човен і знищив рибальські сітки.

Зловмисники, за словами Лісного, могли добратися до човнів лише по воді. Двір обнесений високим парканом, його охороняють кілька великих собак. Лісний говорить:

— Вони припливли і вкинули в човни мотоциклетні скати, наповнені бензином. Скати забрали поліцейські на експертизу.

У ту ж ніч жертвою нападу став ще один підприємець, який займається рибним промислом. Григорію Кіріченку теж спалили човна. Він говорить, що напад стався після першої години ночі. Сценарій схожий: припливли, вкинули скат із бензином, утекли. Чоловік, який рибалить уже близько тридцяти років, говорить, що востаннє такі інциденти мали місце ще на початку 2000‑х років. Зараз він, як і Лісний, звернувся із заявою в поліцію. Збирається встановлювати камери відеоспостереження.

 

Претензії до Тернікова, Гризунова, «Нижньоворсклянського» та поліцейських

Рибалки стверджують, що в них уже кілька років триває конфлікт із бізнесменами, які мають у Світлогірському і Кишеньках бази відпочинку. Є в них претензії до дирекції парку «Нижньоворсклянський» та до дій поліції.

Геннадій Лісний, підприємець:

— «Нижньоворсклянський» тут діє взагалі незаконно. Вони забороняють нам рибалити на нібито їх території. А ми дзвонили і на «гарячу лінію» екоінспекції, і начальнику цієї установи Ігорю Піддубному. Немає в них установлених меж парку. Але «Нижньоворсклянський» — це півбіди. Головна біда — Терніков. Він мені особисто неодноразово при свідках погрожував. Казав, що зробить із нас ОПГ, тобто організоване злочинне угрупування, і ми припинимо свою діяльність. Він «підключив» інспектора «Нижньоворсклянського» Євгена Яременка, який нам всіляко шкодить.

— Ще є такий собі директор бази відпочинку із Кишеньок Олександр Гризунов. Він різав наші сітки, погрожував потопити. Ми про це заяву в поліцію писали. Але в Тернікова гарні стосунки із начальником поліції Феданом. Поліцейські, які сюди приїжджають, прямо кажуть:

— Ви розберіться тут між собою, а то нам набридло сюди на виклики їздити. Ми маємо розбої розкривати, а не вашою вонючою рибою займатися.

Олег Каліновський, рибалка:

— Силовики нам навмисне шкодять. Вилучають сітки, які потім повертають, нівечать човни, витягуючи їх на берег. Аби ми лише не працювали. Особливо лютує Єременко. Він, по суті, — ніхто, рядовий інспектор «Нижньоворсклянського». Але його і директор парку Шуліка боїться, бо Єременко багато про Шуліку знає.

Григорій Кіріченко, підприємець:

— Раніше працівники «Нижньоворсклянського» установлювали для всіх рибалок таксу. Ми платили по тисячі гривень із човна в місяць, рибалки із другого берега Дніпра платили набагато більше. У місяць «набігало» двісті тисяч. Це за сезон — більше мільйона. Правда вже два роки не платимо нікому. Це сталося після скандалу, коли інспектори «Нижньоворсклянського» незаконно вилучили мої сітки із бірками. Їх мені, до речі, повернули. Ви теж тоді тут були, статтю писали про те, як із браконьєрами боряться.

 

Чому рибалки мовчали?

Редакція звернулася із проханням прокоментувати ситуацію до інших дійових осіб цієї «рибальської саги», до людей, яким рибалки пред’являють претензії.

Юрій Терніков, власник бази «Берег»:

— Я особисто рибним промислом не займаюся взагалі. Так, є в мене дві бригади, але вони працюють автономно. Ніякого конфлікту із рибалками в мене немає взагалі. У свій час була ініціатива директора «Нижньоворсклянського» Олександра Шуліки, якого вважаю людиною на своєму місці. Він запропонував не ловити рибу від острова Вишняки до Козацького кладовища. Були всі рибалки. Подивились ми один одному в очі. Усі погодилися. Але не минуло й року, як Лісний порушив домовленості і почав ловити. Щодо хабарів інспекторам «Нижньоворсклянського»? Я нікому нічого не давав. Узагалі, у такій ситуації є два злочинці: той, хто бере, і той, хто дає. Рибалки мали можливість звернутися в прокуратуру, СБУ, поліцію із заявами про те, що із них вимагають гроші. Але, чомусь, не зробили цього. Так що всі ці розмови є вигадками. Хоча можливо, що Лісний збирав із рибалок гроші нібито на хабарі, а клав їх у свою кишеню.

Олександр Шуліка, директор РЛП «Нижньоворсклянський»:

— Усі названі вами претензії до нас є вигадками. Ми діємо чітко в рамках закону. Можливо, за це нас і не люблять. Звичайно ж, ніхто ніяких грошей із рибалок не вимагав. Якби це було, вони б давно звернулися б до правоохоронців. Щодо законності дій інспекторів «Нижньоворсклянського» і меж парку, то я готовий зустрітися із журналістами, показати документи. Я працюю на комунальному підприємстві, отримую зарплату. Ніхто б мені грошей не платив би, якби діяльність «Нижньоворсклянського» не була законною.

Виконуючий обов’язки начальника Кобеляцького відділу поліції Тарас Несторик був дуже лаконічним. Він сказав:

— Відкрите кримінальне провадження за ознаками злочину за статтею 194 «Умисне знищення або пошкодження майна» Кримінального Кодексу України, зібрані покази і речові докази, проводять експертизи. Експерти встановлять, чи був це підпал.

— Отже, що ми маємо в «сухому залишку». Фактом є лише спалені баркаси. Є гучні заяви. Камінь у воду кинутий, хвилі пішли. Подивимось, що вони винесуть на берег.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
24 вересня 2018, 16:43 | Кобеляки | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації