Вхід | Реєстрація

Медикаменти є, рецепти є, а хворі – без ліків

Медикаменти є, рецепти є, а хворі – без ліків

Як і очікувалося, програма «Доступні ліки» в Кобеляцькому районі не запрацювала в названі чиновниками терміни. Точніше, сама програма нібито працює, але медикаментів хворі люди не отримують. І, швидше за все, не отримають до жовтня.

У минулому випуску «ЕХО» №37 від 13 вересня 2018 року була розміщена стаття під назвою «Дожити до понеділка». У ній ішла мова про те, що в людей, які отримують безкоштовні або дешевші медикаменти згідно з урядовою програмою «Доступні ліки», виникли проблеми. Протягом трьох місяців вони їх не отримують. Після червня поточного року медики просто не виписують рецептів на медикаменти із переліку «Доступних ліків».

За роз’ясненням редакція «ЕХО» звернулася до керівника місцевого центру первинної медичної допомоги Любові Коломієць. Вона пояснила, що затримка виникла у зв’язку з реорганізацією Центру ПМСД. Зараз установа не має права розпоряджатися державними бюджетними коштами. Тривають бюрократичні процедури, у результаті яких розпорядником коштів стане Кобеляцька райдержадміністрація. Вона заплатить гроші аптекам, медики випишуть рецепти, аптекарі видадуть людям медпрепарати. Любов Коломієць досить оптимістично спрогнозувала, що процес отримання медикаментів відновиться із 17 вересня, тобто, із понеділка. Автор цієї статті, навпаки, прогнозував, що із понеділка хворі ліки отримувати не почнуть.

Дочекалися вівторка, 18 вересня. Почали перевіряти. Справдився песимістичний прогноз. Медикаментів хворим не видають.

Знову звернулися до Любові Коломієць. Вона запевнила, що лікарі готові виписувати рецепти. І розповіла, що тривають перемовини між райдержадміністрацією і дирекцією «Полтавафарму». Нібито, вони вже на завершальній стадії.

Керівник комунальної аптеки №146 Олег Безима, у свою чергу, поінформував, що препарати із переліку програми «Доступні ліки» є в достатній кількості. І теж переадресував журналістів до РДА.

Перший заступник голови РДА Жанна Шевцова (голова РДА Таміла Шевченко знаходиться у відпустці) теж була налаштована оптимістично. Під час телефонного спілкування вона висловила припущення, що хворі почнуть отримувати ліки із … понеділка, 24 вересня. Пояснила, що чиновники на місцях пізно отримали роз’яснення щодо змін у розпорядженні бюджетними коштами. І сказала, що це питання ще й буде винесене на сесію Кобеляцької райради. Тобто, державні гроші повинні «поблагословити» ще й районні депутати.

Але ж.. Згідно із розпорядженням голови райради Володимира Кішінського, опублікованого на офіційному сайті, на сесію районні депутати зберуться 28 вересня. Тобто, на чотири дні пізніше озвученої дати. А звідси новий песимістичний прогноз — люди не отримають доступні, точніше недоступні, ліки до жовтня.

Редакція «ЕХО» 24 вересня знову нагадає чиновникам про їх обіцянки. Знаю, що вони ображаються за це, знаю, що вони не завжди можуть впливати на ті чи інші процеси. Так не обіцяйте, шановні. Або називайте реальні терміни.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 вересня 2018, 12:30 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації