Вхід | Реєстрація

У Кобеляки привезли естафету пам’яті

У Кобеляки привезли естафету пам’яті

У понеділок кобелячани зібрались на Алеї Слави, аби вшанувати пам’ять захисників, які боролись із фашистськими загарбниками.

25 вересня виповнюється 75‑а річниця визволення Кобеляцького району від нацистських окупантів. З нагоди цієї події, у райцентрі, біля пам’ятника Скорботній матері, відбувся траурний мітинг. Участь у заході взяли працівники бюджетних організацій та жителі міста.

Перед присутніми виступили голова райдержадміністрації Таміла Шевченко, голова районної ради Володимир Кішінський, голова районної ради ветеранів Микола Терещенко.

Таміла Шевченко:

— На жаль, сьогодні з нами немає учасників бойових дій Другої світової війни. Щойно ми вітали Олександра Даниловича Живулька, який брав участь у звільненні Кобеляцького краю. Ми не маємо права забути нетлінний подвиг наших ветеранів. Сьогодні присутні вшановують пам’ять людей, які боронили нашу рідну землю. Після заходу ми відвідаємо міський цвинтар, де поховані бійці, які захищали Полтавщину.

Володимир Кішінський:

— Шановні земляки, старше покоління знає гірке слово «окупація» і таке радісне — «визволення». З шаною і повагою ми схиляємо голову перед пам’яттю бійців 93‑ї стрілецької дивізії, яка звільняла наш район, земляків, які пройшли війну і визволяли інші українські міста і села. Багато з них не повернулись із боїв, а навічно залишилися спочивати в землі. У цей пам’ятний день я хочу побажати всім миру, добра і злагоди.

Микола Терещенко:

— Два роки Кобеляцький район знаходився під окупацією. За цей час загарбники зруйнували 37 населених пунктів, спалили 186 адмінбудівель. В урочищі Піски страчували євреїв і військовополонених. 25 вересня, о 8 ранку, місто повністю звільнили від загарбників. Цю операцію проводила Харківська дивізія під командуванням маршала Івана Конєва. У 52 братських могилах поховано майже 500 солдатів і офіцерів. Серед них — 6 героїв Радянського Союзу.

Далі ведучі запросили виступити представника новосанжарської делегації, голову районної ветеранської організації Володимира Сального. Він разом із колегами привіз у Кобеляки естафету пам’яті «Слава визволителям України». Естафета являє собою книгу, де вписані імена жителів Полтавщини, котрі боролись проти окупантів, та зібрані фотоматеріали. Її кожні п’ять років передають по всіх районах області.

Володимир Сальний:

— Шановні кобелячани, Друга світова війна — це трагічна історія українського народу. Кожен п’ятий українець не повернувся з війни. Враховуючи важливе історичне значення визволення нашої держави від фашистів, Рада ветеранів України започаткувала проведення вседержавної естафети пам’яті. 23 вересня ми прийняли естафету від представників Полтавського району. Тепер передаємо її вам. Далі — черга козельщан  приймати естафету.

У визволенні Кобеляцького району брали участь новосанжарці Микола Клименко та Іван Носенко. У Малій Перещепині школа і вулиця названі на честь Клименка, а в Нових Санжарах — вулиця, де проживав Носенко.

Представники районів обмінялись короваями. Запашний хліб Таміла Шевченко вручила хору «Ветеран». Після цього Володимир Сальний передав Миколі Тищенку естафету пам’яті. А новосанжарський педагог Валентина Кульчинська вручила власну книгу «Війною обпалені — працею звеличені», де розповідається про учителів‑фронтовиків.


Автор: Олександр ДІДЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 вересня 2018, 12:09 | Кобеляки | Культура та освіта


1. orakul / 25 вересня 2018, 14:34
Шизо-хренія по-українське продовжується. Нацистська влада, законом про декомунізацію заборонивша навіть згадувати минуле,.. святкує визволення від нацистів.
Т.Шевченко: "...На жаль, сьогодні з нами немає учасників бойових дій Другої світової війни." Кому на жаль, а владі на счастя, бо висіти б їй на осиках. "Сьогодні присутні вшановують пам’ять людей, які боронили нашу рідну землю". Так все таки, вони нашу рідну землю, тобто Вітчизну, боронили, чи просто брали участь у бойових діях у Другій світовій війні?
2. orakul / 25 вересня 2018, 14:56
Коментар видалено за порушення пункту 2.5 Правил користування сайтом
3. orakul / 27 вересня 2018, 13:24
Коментар видалено за порушення пункту 2.5 Правил користування сайтом
4. orakul / 28 вересня 2018, 13:12
Оце адмін дає! Голову ВРУ Палубія видалив, то ладно. А за Холокост можна і схлопотати. Чи поступмла вказівка нову цифірь піарити? Так Блог Олега Дубини поки що не закрили.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації