Вхід | Реєстрація

«Доступні ліки» знову стали доступними

«Доступні ліки» знову стали доступними

Протягом трьох місяців жителі Кобеляцького району не могли отримувати медикаменти за урядовою програмою.

Із 1 квітня 2017‑го в Україні запроваджено програму відшкодування вартості лікарських засобів для амбулаторного лікування осіб, котрі страждають на серцево‑судинні захворювання, цукровий діабет 2‑го типу та бронхіальну астму. Після червня поточного року медики перестали виписувати рецепти на медикаменти із переліку «Доступних ліків». Так тривало три місяці. Керівник місцевого центру первинної медико-санітарної допомоги Любов Коломієць пояснила, що це пов’язано з реорганізацією Центру ПМСД, оскільки установа втратила право розпоряджатися державними бюджетними коштами. Їх розпорядником стала Кобеляцька райдержадміністрація. Посадовці РДА мають підписати угоди з аптеками, які відпускатимуть медикаменти за програмою «Доступні ліки».

У понеділок під час апаратної наради в голови РДА заступник головного лікаря Центру ПМСД Наталія Джевела повідомила, що лікарі поновили випуск рецептів, а хворі можуть отримати ліки в аптеці комунального підприємства «Полтавафарм».

Зі слів медика, у 2018 році на Кобеляцький район за програмою було виділено 886 200 гривень. Відповідно помісячного розпису субвенції, на січень передбачили 73 861 гривню, на кожний наступний місяць — по 73 849. З початку року в лікарів Центру спостерігаються 19 047 хворих з серцево‑судинними захворюваннями (на лікування яких за урядовою програмою виділено 836 925 гривень), 1000 хворих з цукровим діабетом 2‑го типу (44 003) та 120 хворих з бронхіальною астмою (5 272).

Згідно вимог постанови, у січні Центр уклав договори на відшкодування вартості лікарських засобів з двома аптечними закладами: центральна районна аптека №146 КП «Полтавафарм» — на суму 800 000 гривень та «Прана-фарм» — на 86 200. Рецепти виписують 14 лікарів загальної практики сімейної медицини та 2 лікарі-терапевти. У семи амбулаторіях Центру працюють підрозділи аптеки №146, що дозволяє здійснювати відпуск лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню, за місцем проживання хворих.

У червні аптека «Прана-фарм» припинила відпуск ліків, у зв’язку з використанням усієї суми, передбаченої в договорі. Зараз відпуск лікарських засобів за програмою здійснює лише аптека №146.

Станом на 19 вересня лікарями Центру виписано 10 543 рецепти. З початку дії програми аптечними закладами здійснено відпуск ліків за 9 700 рецептами. Лікарські засоби отримали 4394 хворих. Використано 587 476 17 гривень.

Завідувач аптеки №146 Олег Безима підтвердив, що ліки, котрі вказані в переліку, є в наявності. Тому хворі, які підпадають під програму, можуть звертатись із рецептами.


Автор: Олександр ДІДЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 жовтня 2018, 14:40 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації