Вхід | Реєстрація

«Перший Ягідний»: через гулі й терни

«Перший Ягідний»: через гулі й терни

На території об’єднаної Могилівської громади працює сільськогосподарський кооператив, котрий спеціалізується на вирощуванні ягід.

Кліматичні умови України дозволяють аграріям вирощувати ледве не всі основні сільськогосподарські культури: від рису до трюфелів. Але більшість сільгоспвиробників зосередились виключно на виробництві пшениці, соняшнику та кукурудзи. У принципі, аграріїв можна зрозуміти: вони займаються тим, що гарантовано приносить прибуток. Зернові та технічні культури мають фактично необмежений ринок збуту, відпрацьовані технології їх вирощування та ціни на цю продукцію, що є досить пристойними. Тобто, особливих підстав для того, щоб перекваліфіковуватися і займатися вирощуванням інших сільськогосподарських культур, у селян немає. Адже маючи в обробітку кілька десятків гектарів землі і вирощуючи на них соняшник і кукурудзу, будь-який фермер може розраховувати на постійний прибуток.

Та в останні кілька років в аграрному бізнесі все більшої популярності набуває такий вид діяльності, як вирощування ягід. Мова йде, передусім, про звичні для України суницю, яку часто помилково називають «клубнікою», малину та смородину. Окрім традиційних ягідних культур, аграрії намагаються вивчити технології вирощування ожини та лохини.

Експерти, які слідкують за розвитком ягідного бізнесу в Україні, пророкують йому непогані перспективи. І відзначають цікаву тенденцію — вирощуванням ягід досить часто починають займатися люди, які не мають профільної агрономічної освіти і досягли успіху в інших сферах діяльності. Вони, ці підприємці, купляють або беруть в оренду по кілька гектарів землі і створюють на них плантації ягід.

Працюють такі підприємці і на території Могилівської громади. Днями у них був черговий привід нагадати про себе. Місцеві ягідники взяли участь у святкуванні Дня села в Могилеві. Вони встановили на імпровізованому ярмарковому майданчику намет із своєю продукцією. У асортименті із свіжої продукції були представлені ягоди винограду та малини. Окрім того, ягідники продавали вино власного виробництва і саджанці суниці.

Потрібно відзначити, що могилівські ягідники одними з перших в цьому регіоні об’єдналися в кооператив.

Про будні і плани ягідного кооперативу розповів один із його учасників Ігор Левін. Він одразу наголосив:

— Наш кооператив називається «Перший Ягідний». Безумовно, він є не першим подібним об’єднанням в Україні. Але він є справжнім кооперативом. Поясню, що маю на увазі під словом «справжнім». Справа в тому, що в Україні існує практика створення кооперативів виключно для отримання якихось грантових чи бюджетних коштів. І все, іншої цілі немає. У нас все зовсім не так. У нас цілей дуже багато. А отримання матеріальної допомоги із бюджету чи якихось фондів не є самоціллю. Хоча й ця мета існує. Та все ж, ми об’єдналися виключно для того, щоб вирішити проблеми зі збутом продукції та здешевити придбання добрив, засобів захисту рослин, отримання агросупроводу.

Далі Ігор Левін пояснив, що має на увазі.

Та для початку — трішки історії. Кооператив «Перший Ягідний» був створений у 2017 році. Зараз до його складу входять 12 агровиробників. Їх загальний земельний банк складає близько 25 гектарів землі. Учасники кооперативу вирощують суницю, малину, виноград, ожину та лохину. Географічно кооператив об’єднав аграріїв, які працюють на території Царичанського та Петриківського районів. Більшість фермерів господарюють саме в Могилівській громаді. Хоча деякі ягідники живуть у Дніпрі та Кам’янському. Але у свій час вони придбали землі на території Могилівської громади. Практично вся земля знаходиться у приватній власності. Підприємці викупляють невеликі земельні ділянки у місцевих жителів і починають на них господарювати. Майже половина учасників кооперативу зайнялися ягідним бізнесом зовсім недавно. Їх досвід господарювання на землі становить два-три роки. Хоча є й такі, хто вирощує суницю та малину протягом десятків років. Ініціатором створення кооперативу став Андрій Оселедець.

Ігор Левін продовжує розповідати:

— Усі ми є людьми, які прагнуть дивитися у майбутнє. І вже сьогодні приходимо до висновку, що успішними так звані дрібні виробники ягідної продукції, а мова йде про людей, які господарюють на земельних ділянках від десятків «соток» до кількох гектарів, можуть стати лише об’єднавшись у кооператив. Чому так? Переваг дуже багато. Тут є і бізнесова, і кілька інших складових. По-перше, ми одразу економимо власні гроші. Адже гуртом ми можемо придбати таку партію складових капельного зрошення, засобів захисту рослин, добрив, на які нам зроблять скидку, як для оптової партії. По-друге, нам легше реалізовувати свою продукцію. Адже магазини і перекупники не будуть мати справи із виробником, який продає в день кілька десятків кілограмів ягід. Та ще й не може гарантувати її постійну наявність. А кооператив може це зробити. Ми можемо запропонувати одразу кількасот кілограмів малини чи суниці. І вона буде у нас постійно. Ми формуємо так звану товарну партію — і до нас їде покупець. Йому вже не потрібно їздити від двору до двору і збирати тонну суниці протягом цілого дня. Ми відвантажимо таку кількість продукції миттєво.

Є ще й соціальний аспект. Усі ми господарюємо на території Могилівської громади. І всі ми хочемо, щоб вона, ця громада, була привабливою для проживання, щоб тут була гарна школа і дитсадок, освітлені вулиці, впорядковані місця для відпочинку. І ми готові вкладати у це гроші. Одному підприємцю осилити якийсь більш-менш значущий соціальний проект досить важко. А гуртом — без проблем.

І ще один нюанс. Так, ми об’єднувалися не виключно для того, аби отримати якусь допомогу на розвиток. Але й про це не забули. Так от, одному підприємцю, якщо він не перебуває у корупційній схемі із чиновником, претендувати на підтримку з боку держави чи якоїсь іншої інституції важко. А от кооперативам допомагають охочіше. І ми вже маємо певні досягнення у цьому аспекті.

У 2018 році кооператив «Перший Ягідний» отримав грантову допомогу для придбання холодильного обладнання. Ягідники планують миттєво заморожувати до п’яти тонн продукції за добу. Це теж має покращити процес збуту ягоди. Адже дасть змогу не віддівати продукцію за безцінь, а, при необхідності, заморожувати її і таким чином зберігати. Якщо цей проект буде втілений у життя, то наступним кроком «Першого Ягідного» буде встановлення технологічної лінії із виготовлення джему чи варення.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 жовтня 2018, 10:17 | Царичанка | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації