Вхід | Реєстрація

Аграрії сіють, сподіваючись на теплу осінь

Аграрії сіють, сподіваючись на теплу осінь

Жнивна кампанія в Кобеляцькому районі, як і по всій Україні, наближається до кінця, а посівна триває. Між тим, говорять про кризу перевиробництва соняшнику.

За даними управління агропромислового комплексу, у Кобеляцькому районі майже закінчили збирати пізні зернові та технічні культури. Станом на 8 жовтня соняшник скосили на 80 відсотках засіяних площ. У середньому кобеляцькі аграрії збирають по 25,1 центнера з гектара. У окремих господарствах досягають урожайності і 35 центнерів.

Між тим, хороший урожай одразу позначився на ціні на соняшник. Вона із початком збиральної кампанії почала стрімко знижуватися. Зараз за тонну соняшнику переробні підприємства платять 9800 гривень. За якийсь місяць ціна впала на тисячу гривень. Подейкують, що всі великі переробні підприємства в Полтавській області просто «засипані» соняшником і можуть тимчасово припинити його закупівлю.

Знижуються ціни і на сою та кукурудзу. Зараз за тонну качанистої платять 4650 гривень, за тонну сої — 10500.

Сою в Кобеляцькому районі майже закінчили збирати. Середня урожайність склала 18,9 центнера. Урожайність кукурудзи складає 62 центнери.

Цукровий буряк викопали на площі 700 гектарів. У середньому із одного гектара накопують 460 центнерів, що близько до запланованого урожаю.

Хоча оптимальні строки для посіву озимих культур уже давно минули, аграрії продовжують сіяти пшеницю. До цього їх спонукають досить сприятливі погодні умови. Так, у 2018 році, вперше за останні сім років, у всіх без виключення регіонах України є достатня кількість вологи в ґрунті. Окрім того, селян надихають прогнози синоптиків, котрі твердять про довгу осінь і теплу зиму. Зараз озимими засіяли вже десять тисяч гектарів.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 жовтня 2018, 15:08 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації