Вхід | Реєстрація

Зміни в ПДР: що чекає за неправильне паркування і перевищення швидкості

Зміни в ПДР: що чекає за неправильне паркування і перевищення швидкості

27 вересня вступили в дію нові правила фіксації і призначення штрафів за неправильне паркування транспортних засобів. Закон почне діяти, коли буде створено Реєстр адміністративних правопорушень. Можливо, це відбудеться на початку 2019 року.

Закон передбачає введення фото- і відеофіксації порушень правил зупинки, стоянки та паркування транспорту. Обов’язковою є наявність не менше двох зображень транспортного засобу, зроблених із різних ракурсів.

Відтепер, окрім представників Нацполіції, виписувати штрафи за неправильну парковку отримають право муніципальні інспектори. Організація їх роботи лягає на плечі місцевої влади.

Розмір штрафу буде виписуватися в 20‑кратному розмірі від тарифу на паркування, що діє в цьому місці. Для порушників, які оплатять штраф протягом 10 банківських днів, закон передбачає знижку в розмірі 50 відсотків. У разі несплати штрафу протягом 30 днів, розмір покарання збільшується удвічі. Уводиться заборона на готівковий розрахунок при оплаті паркувального збору. Також передбачена відповідальність інспекторів за отримання оплати на руки у вигляді штрафу — від 850 гривень.

Випадки, коли авто підлягає евакуації:

  • поставлене на проїжджій частині у два і більше рядів;
  • розташоване в заборонених ПДР місцях зупинки або стоянки, у тому числі на залізничних переїздах, трамвайних коліях, естакадах, мостах, шляхопроводах і під ними, у тунелях, на пішохідних переходах і ближче 10 метрів до них з обох сторін (крім випадків зупинки для надання переваги в русі);
  • своїм розташуванням унеможливлює рух інших ТЗ або створює перешкоду для руху пішоходів;
  • розташоване на виділеній смузі для руху громадського маршрутного транспорту;
  • розташоване на позначеній дорожніми знаками та/або розміткою велодоріжці;
  • перешкоджає руху або роботі комунального транспорту в разі введення надзвичайного стану або в разі оголошення окремої місцевості зоною надзвичайної екологічної ситуації;
  • порушує схему паркування ТЗ таким чином, що воно блокує проїзд по двох або більше смугах руху.

Інформацію про евакуацію машини надсилають на мобільний номер і на адресу електронної пошти, записані на осіб, зазначених при реєстрації транспортного засобу. Постанова про стягнення штрафу може виноситися без участі особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Таким чином, правоохоронці не будуть зобов’язані чекати на водія, як нині.

Постанову надсилають протягом трьох днів рекомендованим листом з повідомленням на адресу місця реєстрації фізичної особи або місцезнаходження юридичної особи.

Повернення транспортного засобу проводиться після оплати вартості послуг з транспортування і зберігання автомобіля. Вартість послуг транспортування автомобіля залежить від ваги авто: до 2‑х тонн — 600 гривень, від 2‑х до 3‑х — 700, від 3‑х — 850. Вартість зберігання автомобіля перші 7 днів — 120 гривень на добу. Таким чином, мінімальна вартість оплати вартості послуг з евакуації (транспортування + 1 день зберігання) становитиме 864 гривні з ПДВ без урахування суми накладеного штрафу за порушення ПДР.

Прописана в законі послідовність дій і для штрафування автомобіля на єврономерах. Якщо транспортний засіб зареєстровано за межами території України, до адмінвідповідальності за правопорушення притягається особа, яка ввезла такий ТЗ на територію України.

 

Радари знову повертаються на дороги

З 8 жовтня патрульна поліція почала використовувати радари вимірювання швидкості TruCam. Приладом користувались ще за часів ДАІ. Однак, після створення патрульної поліції, радари не були сертифіковані ДП «Укрметртестстандарт». Тепер їх знову повернули в роботу.

Прилад працюватиме так. Патрульний виставляє приціл на автомобіль за допомогою лазера, максимальна відстань — 1200 метрів. Потім тисне на гашетку і веде автомобіль. Якщо швидкість перевищено, то прилад записує відео і робить фото. Далі патрульні зупиняють водія-порушника і складають адмінпостанову. Водій може сплатити штраф на місці через термінал.

У місцях, де патрульні фіксуватимуть порушення, буде:

  • стояти попереджувальний знак фото-, відеофіксація;
  • на поліцейському автомобілі увімкнені проблискові маячки синього кольору;
  • на сайті патрульної поліції розмістять карту з позначками, де встановлені TruCam, координати їх постійно змінюватимуться.

З патрульним не можливо буде домовитися, щоб він видалив запис із пристрою. TruCam має алгоритм шифрування, що унеможливлює втручання в систему чи будь-яке коригування даних. Відео і фото записується на карту пам’яті, до того ж у файл вшивається GPS-мітка та інформація про поліцейського, який склав постанову. Відео не можна відкрити на звичайному відеоплеєрі, для цього треба спеціальне програмне забезпечення. Відеоролики чи фотографії порушень зберігатимуться в управлінні патрульної поліції Полтавської області й можуть бути надані до суду при оскарженні водіями винесених постанов.

Пристрої TruCam використовуватимуться лише з розміщенням дорожніх знаків, які повідомляють про фото- і відеофіксацію порушень, на ділянках автодоріг міжнародного значення та в містах із підвищеним рівнем аварійності унаслідок перевищення швидкості.

У Полтавській області патрульні з радарами стоять на трасі Київ — Харків — Довжанський (М-03). Стаціонарних постів не буде, патрульні екіпажі постійно мінятимуть свої координати від Пирятина до Чутового.

Протягом першого тижня патрульна поліція використовує TruCam у пілотному режимі для профілактики, аби учасники дорожнього руху звикли до нововведення.

Заступник начальника обласного департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький розповів, що водій, який перевищив швидкість на понад 20 кілометрів за годину, заплатить штраф 255 гривень, понад 50 кілометрів — 510 гривень.

Зараз у поліції є повірених 25 радарів, надалі їх кількість на дорогах збільшуватиметься.

Далі буде


Автор: Ігор Бабаєв


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 жовтня 2018, 10:14 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації