Вхід | Реєстрація

Бутенківські грабіжники отримали умовні строки

Бутенківські грабіжники отримали умовні строки

Двоє злочинців, які скоїли ряд крадіжок у Бутенках, відбуватимуть по 2 роки умовно, третій знаходиться в розшуку.

Нагадаємо, що 1 квітня в Бутенках сталася резонансна подія кримінального характеру. Жителі села разом із поліцейськими затримали трьох молодиків, яких підозрювали у скоєнні цілої серії крадіжок, що відбувались протягом кількох тижнів у населених пунктах громади. Підозрювані в нічний час доби проникали в гаражі й підсобні приміщення селян та виносили звідти техніку й інвентар. За ніч злодії «навідувались» одразу в кілька дворів.

Завдяки пильності кількох бутенківців, злочинців вдалося виявити. Один з непроханих гостей влаштував стрілянину. Тоді селяни викликали на підмогу заступника голови громади Ігоря Федя, який приїхав автомобілем «ВАЗ-21099», прихопивши з собою зареєстровану рушницю. Незнайомці спершу тікали пішки, а згодом сіли в автомобіль «Мітсубісі Паджеро». Бутенківці попередили про переслідування поліцію. Під час погоні водій позашляховика, зупинившись у селі Козуби, вистрелив у «дев’яносто дев’яту». Спільними зусиллями жителів громади та поліцейських, незваних гостей усе ж таки затримали. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за частиною 3 статті 186 Кримінального кодексу України «Грабіж».

Уже 3 квітня Наталія Тимошенко, слідчий суддя Октябрського районного суду Полтави, прийняла рішення про запобіжний захід щодо трьох чоловіків, підозрюваних у злочині, у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави. Через два дні підозрювані внесли заставу і їх випустили з-під варти.
Рішення судді отримало несхвальні відгуки з боку жителів Бутенківської громади. Вони пояснили, що бояться за своє життя і здоров’я, оскільки при затриманні один з незнайомців обіцяв «віддячити» бутенківцям. Жителі громади вважали, що підозрювані, будучи на волі, можуть приховати важливі докази. Крім того, люди не виключали продовження серії грабежів. Бутенківська делегація почергово відвідала прокуратуру та відділ поліції з вимогою змінити запобіжний захід для підозрюваних.

 

Затримані скоїли в Бутенках лише три крадіжки

5 жовтня суддя Козельщинського районного суду Андрій Лизенко виніс вирок двом чоловікам, яких затримали бутенківці. Відповідно до вироку, затримані зізналися в наступному.

Один із грабіжників 25 березня цього року обікрав жителя Козельщини, винісши вночі з незачиненого сараю бензопилу і набір ключів. У селище він дістався електропоїздом. Покинув населений пункт у такий же спосіб.

31 березня до нього на автомобілі «Мітсубісі Паджеро» приїхав двоюрідний брат і запропонував пограбувати жителів Кобеляцького району. Із собою вони прихопили ще одного співучасника. До речі, власник позашляховика наразі знаходиться в розшуку. Зі слів обох грабіжників, саме він мав зброю, про яку останні не знали, і стріляв із неї.

У ніч на 1 квітня злочинці приїхали в Бутенки. Автомобіль залишили біля села. Приблизно із 3‑ї години ночі і до моменту, коли їх виявили місцеві жителі, незвані гості встигли побувати у трьох приватних дворах і винести з гаражів (два з яких були незачинені — вирок) бензо- та електротовари. Усе награбоване вони складали на узбіччі, поряд із стадіоном. Під час втечі злочинці прихопили із собою в автомобіль шліфувальну машинку.

У скоєних злочинах обидва грабіжники зізнались і повністю визнали свою вину.

Про жодні інші крадіжки, що в той період відбувались на території Бутенківської об’єднаної громади, у вироку не йдеться. Тобто, виходить, що злочинці вчинили одноразову «акцію» і відразу попались «на гарячому» спостережливим селянам.

Троє потерпілих на судове засідання не з’явились. Хоча, за судовими матеріалами, були належним чином повідомлені про час та місце судового розгляду. Житель Козельщини та двоє бутенківців надали суду заяви про розгляд справ за їх відсутності. Можливо, потерпілих налякала обіцянка одного із затриманих «віддячити» за те, що допомогли їх упіймати.

 

Суддя: виправлення обвинувачених можливе без ізоляції від суспільства

Прокурор в судовому засіданні попросив призначити обвинуваченим остаточне покарання у вигляді 4 років позбавлення волі та на підставі статті 75 Кримінального кодексу України звільнити їх від відбування покарання з іспитовим строком 2 роки. Захисники й обвинувачені підтримали думку прокурора.

У вироку грабіжники охарактеризовані досить позитивно. Про них добре відзиваються сусіди, злочинці на обліку в лікаря нарколога та психіатра не перебувають, мають шлюбні відносини, утримують неповнолітніх дітей, раніше не судимі, працюють.

Суддя Андрій Лизенко, взявши до уваги дані про обвинувачених, думку прокурора, висновок органу пробації, вирішив, що їх виправлення можливе без ізоляції від суспільства.

Козельщинські служителі Феміди ухвалили визнати винними бутенківських «гастролерів» у вчиненні злочинів, передбачених частиною 3 статті 185 («Крадіжка, поєднана з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище або що завдала значної шкоди потерпілому»), частиною 3 статті 186 («Грабіж, поєднаний з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище або що завдав значної шкоди потерпілому») Кримінального кодексу України, та призначити їм покарання: за статтею 185 у вигляді позбавлення волі на строк 3 роки, за статтею 186 — на 4 роки. На підставі частини 1 статті 70 ККУ за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим покаранням призначити остаточне покарання у вигляді позбавлення волі на строк 4 роки. На підставі статті 75 ККУ звільнити їх від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком на 2 роки.

Стягнути з обох грабіжників на користь держави витрати на залучення експерта по 4004 гривень.

Отож, злочинці відбулися легким переляком. Суддя не взяв до уваги втечу спільників та організоване ними злочинне угруповування.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 жовтня 2018, 07:13 | Кобеляки | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації