Вхід | Реєстрація

«Ціна держави» для полтавців

«Ціна держави» для полтавців

Цього року жителі Полтавської області сплатять 36,6 млрд грн податків, а це приблизно 7 грн за годину з кожного працюючого мешканця області. «Безоплатна» освіта обійдеться пересічному полтавцю в 6,5 тис. грн за рік, а за чиновницький апарат країни він заплатить 2,5 тис. грн. Соціологічне дослідження показує, що у Центральному регіоні, до якого входить Полтавська область, найменша кількість людей знають, що за всі послуги держави вони вже сплатили. Також більшість жителів не можуть дати правильної відповіді на питання скільки саме податків вони сплачують та на що вони розподіляються.

Громадська організація «Центр соціально-економічних досліджень – CASE Україна» провела експертне дослідження, що дає відповідь на питання «Яка ціна держави для громадян?». Велика частина українців переконані, що їхні потреби (освіту, медицину, безпеку, пенсії тощо) держава забезпечує безкоштовно з певних міфічних «державних коштів». Однак насправді всі ці напрями фінансуються податками, які сплачують самі громадяни. Якби не податки громадян, то не існувало б практично 3/4 бюджетних надходжень.

«Перед тим, як виплатити зарплатню роботодавець сплачує за працівника податок на доходи фізичних осіб і єдиний соціальний внесок, але ж ці гроші йдуть з того, що заробив громадянин. Потім пересічний українець сплачує податки в магазині за придбані товари, а це податок на додану вартість, акцизи та імпортне мито. Сукупно ці всі податки і формують 73% центрального і місцевих бюджетів, якими розпоряджаються чиновники та перерозподіляють їх на послуги з освіти, медицини, пенсійного забезпечення і т.д.», – говорить Микола Малуха, експерт Центру соціально-економічних досліджень «CASE Україна».

Згідно з експертним дослідженням, середньостатистичний працюючий мешканець Полтавської області має середню «чисту» зарплатню 6 720 грн на місяць, що дорівнює 80,6 тис. грн на рік. До того як отримати цю суму на руки він сплачує ЄСВ (єдиний соціальний внесок), ПДФО (податок на доходи фізичних осіб) та військовий збір. Потім у вартості придбаних товарів та послуг вже зі своєї “чистої” зарплатні полтавець сплачує ПДВ (податок на додану вартість), ввізне мито та акцизи. Тобто середньостатистичний мешканець Полтавської області за 2018 рік сплатить 61,2 тис. грн податків, і отримає чистого доходу 61 тис. грн.

З метою зробити тему податків простою та цікавою для громадян, дати можливість кожному досконально розібратися, куди йдуть його податки експертами Центру соціально-економічних досліджень «CASE Україна» було створено сайт «Ціна держави» (cost.ua). Ввівши розмір своєї заробітної плати кожен може побачити скільки податків він сплатить державі за рік і яким чином ці гроші буде перерозподілено по різним видаткам. Ресурс дає можливість озброїти людей аргументами та знаннями для боротьби з казнокрадами та корупціонерами.

Гроші до бюджету сплачуються за послуги, які постійно має надавати держава. Основною статтею видатків українського платника податків довгий час залишається утримання пенсіонерів. У 2018 році середньостатистичному жителю Полтави утримання пенсіонерів обійдеться у 26,5 тис. грн, або 43% від сплачених податків. «Безоплатна» освіта обійдеться у 6,5 тис. грн за рік, а «безоплатна» медицина в середньому обійдеться полтавцю в 3,5 тис. грн/рік, що трохи менше ніж витрати на відсотки сплачені за державними запозиченнями (4 тис. грн).

«На жаль, не всі усвідомлюють, що за ці послуги від держави громадяни вже заплатили своїми податками, 27% українців вважають, що держава надає певні послуги безкоштовно. Та навіть якщо люди це розуміють, у більшості громадяни не орієнтуються який відсоток свого заробітку вони віддають на податки та за що саме вони платять державі. Згідно соціологічного опитування близько половини населення вважають, що основна частина податків йде на покриття відсотків за запозиченнями та на оборону (27% та 20% відповідно). Хоча на ці видатки йде всього 11% від сплачених податків», – підкреслює Микола Малуха, експерт Центру соціально-економічних досліджень «CASE Україна».

У той же час це соціологічне дослідження, проведене компанією GfK на замовлення Pact (див. Довідку), показало, що лише 54% мешканців Центрального регіону, до якого входить Полтавська область, знають, що за всі послуги держави вони вже сплатили напряму або через податки. Це найнижчий показник по Україні. Так, наприклад, у Північному регіоні так вважають 73% мешканців, у Південному – 70%, у Східному – 62%, у Західному – 60%.

«Окрім того, що громадяни мають усвідомлювати відсутність безкоштовних державних послуг, вони повинні розуміти, що корупціонери, які крадуть гроші з бюджету, залазять у власні гаманці українців. Немає якоїсь купи грошей, яка називається бюджетом, є гроші громадян, які вони сплачують через податки, – підкреслює голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін. – І чим більше грошей корупція «з’їдає», тим гіршими стають державні послуги. Щоб уявити розміри корупції у масштабах Полтавської області наведу тільки один приклад. Відповідно до кримінального провадження НАБУ №52017000000000348, всього за дві поставки зерна за корупційною схемою державі було завдано збитків на суму 1,514 млрд грн, а це піврічний бюджет Полтавської області на медицину, або податки 24 750 полтавців за цілий рік».

Для того, щоб наочно показати громадянам, яка частина держбюджету складається з їхніх податків, а також пояснити, які «сервіси» надає держава на ці кошти (медицина, освіта, пенсійне забезпечення тощо) і як на якість цих послуг впливає корупційна складова, ГО «Центр протидії корупції» та ГО «Центр соціально-економічних досліджень – CASE Україна» започаткували всеукраїнську просвітницьку акцію «Ціна держави».

У рамках акції в 15 обласних центрах і містах обласного підпорядкування планується проведення інформаційних заходів та тематичних виставок. У Полтаві у день прес-конференції на вулиці Соборності активісти змонтували два куба (2х2х2 м), на яких, за допомогою інфографіки, пояснюється як наповнюється держбюджет та розподіляються податки полтавців. Окрім загальної інформації про податки, одна зі сторін містить інформацію про корупційну справу, яку розслідує НАБУ і те, як масштаби вкрадених грошей співвідносяться із податками полтавців. На другому кубі вказані дані безпосередньо по Полтавській області, що базуються на середній заробітній платі та видатках області. Для того, щоб відвідувачі експозиції змогли уявити, скільки податків вони сплачують і як у грошовому вимірі виглядає корупція, на виставці було встановлено п’ять мішків з грошима з відповідним описом. Також протягом дня працював інформаційний намет з активістами, які пропонували перехожим порахувати через сайт cost.ua скільки вони сплачують податків відповідно до їх заробітної плати та на які послуги держави розподіляються ці кошти.

Презентація експертного дослідження проводиться в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

 

Довідка

Соціологічне дослідження «Опитування громадської думки щодо оцінки змін в обізнаності громадян щодо громадських організацій та їхньої діяльності» було проведено компанією GfK по всій території України (окрім АР Крим та непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей) на замовлення Pact. Всього було опитано 2134 респонденти.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 жовтня 2018, 17:31 | Полтава | Фінанси
1. Ninok / 6 листопада 2018, 18:27
Коментар видалено за порушення пункту 2.3 Правил користування сайтом
2. orakul / 7 листопада 2018, 09:46
"26 октября 1927 года Президиум ЦИК СССР постановил, что «Годовщина октябрьской революции ежегодно, начиная с 1927 года, празднуется в течение двух дней — 7 и 8 ноября. Производство работ в эти праздничные дни воспрещается на всей территории Союза ССР» "До сих пор День Октябрьской революции празднуется в Белоруссии, и непризнанном Приднестровье."
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації