Вхід | Реєстрація

«За годину роботи подрібнювача отримуємо 6 кубів дров»

«За годину роботи подрібнювача отримуємо 6 кубів дров»

У Ліщинівському будинку-інтернаті вирішили проблему утилізації дрібної деревини.

Як розповів керівник соціальної установи Анатолій Шкарбан, ідея придбати подрібнювач з’явилась давно.

— Мені сумно, коли я бачу, як у лісі після чергової порубки працівники господарств спалюють гілки, — говорить Шкарбан. — Теж саме відбувається і з залишками деревини, коли чистять посадки над автодорогами. Регулярно жителі Кобеляк несуть до сміттєвих баків гілки, які в результаті комунальники відвозять на звалище. Мабуть, ми бідні, тому що ліниві. Оскільки навколо нас — купи дров, які можна використати з користю, а не бездумно спалити.

Тож, порадившись із колегами, Анатолій Шкарбан вирішив придбати гілкоподрібнювач у Ліщинівський будинок-інтернат. Зупинились на українському виробнику, що знаходиться у Вінниці. Вартість гілкоподрібнювача — майже 60 000 гривень. Установка обладнана бензиновим двигуном, який споживає в годину 2,9 літра палива.

— Подрібнювач перебиває гілки діаметром до 120 міліметрів. Усе залежить від вологості й породи деревини. За годину роботи установки ми отримуємо 6 кубометрів дров. Перебиті десятисантиметрові обрізки використовуватимемо для обігріву приміщень, — пояснив керівник соціальної установи.

У процесі роботи перебита деревина автоматично сортується в мішки. Далі обрізки перевозять до котелень.
Анатолій Шкарбан додає, що в будинку-інтернаті знаходяться дві котельні, які працюють на твердопаливних котлах:

— Обрізки перемішаємо з іншими дровами, будемо обігрівати ними приміщення і економити кошти. А головне — використовуватимемо природні ресурси, що могли також вивезти на смітник.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 жовтня 2018, 10:58 | Кобеляки | Цікаве
1. orakul / 26 жовтня 2018, 23:56
Логіка зрозуміла. Підбирати те, що не довипиляли. А що будемо підбирати, коли не буде ні дерев, ні гілок? Воно то вже й багадєльня не рентабельна. Пора б уже пацієнтів, того, під евтаназію підводити. Якісь у нас рехворми не дієві. Дуже довго у Європу швендяємо. А можна ж було б і пацієнтів прилаштувати на той світ, і сам заклад закрити. Яка б економія була бюджету. Таки дійсно якісь ми ліниві, не рішучі. Президент із премєром бються, як риба об лід, а рехворми не йдуть.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації