Вхід | Реєстрація

У жителя Солошиного діагностували лептоспіроз

У жителя Солошиного діагностували лептоспіроз

Кобеляцькі медики б’ють на сполох. Уже кілька днів у інфекційному відділенні ЦРЛ перебуває житель села Солошине. У чоловіка діагностували дуже небезпечну хворобу, яка зветься лептоспіроз.

Це інфекційне захворювання призводить до серйозного ураження нирок, печінки, до менінгіту і навіть смерті хворого. Звичайно, йдеться лише про випадки, коли лікування не проводилося взагалі або його почали із запізненням. Життю жителя Солошиного нічого не загрожує, адже він звернувся до лікарів вчасно, а медики правильно поставили діагноз. Лептоспіроз тим і небезпечний, що спочатку перебіг хвороби схожий на банальний грип.

Захворіти на лептоспіроз можна під час купання у заражених водоймах, при контакті з інфікованими тваринами. У тіло людини бактерія лептоспірозу потрапляє через тріщини, порізи чи рани на шкірі чи слизові оболонки (очі, ніс, рот). Вживання зараженої їжі також може спричинити захворювання.

В Україні захворюваність на лептоспіроз — сезонна, зростає навесні і влітку, коли люди більше часу проводять біля водойм.

Людина може захворіти в період від двох днів до чотирьох тижнів після зараження. Симптоми варіюються від легких (головний біль, гарячка, біль у м’язах, почервоніння очей, діарея, висипання).

У природі головними носіями лептоспірозу є пацюки. У воду він потрапляє із сечею хворих тварин. А далі можуть заразитися люди. Валентина Семиног, керівник міжрайонного лабораторного центру, попереджає:

— На жаль, ми змушені констатувати зростання кількості випадків захворювання на лептоспіроз. Раніше ми виявляли одного-двох хворих протягом року. Зараз, за ці десять місяців, захворіли вже кілька чоловік. У зоні ризику — люди, які працюють біля водойм. Вони ризикують захворіти ще й на лихоманку Західного Нілу. Є в нас і така хвороба. Крім того, необхідно бути обережними і тим, хто працює в складах із зерном. Словом, усім, хто може контактувати із пацюками чи іншими гризунами. Насторожує і той факт, що хвороба виявила себе в нетипову для неї пору року. Як правило, випадки захворювання на лептоспіроз частішають навесні, зараз — глибока осінь. Тому наголошую на необхідності вчасного звернення до медиків.

 

Працівники пересувних амбулаторій обстежили мешканців маленьких сіл

Ні для кого не секрет, що люди, які живуть у зовсім маленьких, віддалених навіть від центрів сільрад, селах, часто бувають обділені увагою. У тому числі, і медиків. Окрім того, на периферії інколи просто не вистачає ні фахівців, ні відповідного обладнання для якісного обстеження потенційних пацієнтів. З метою усунення цього недоліку в Полтавській області почали працювати пересувні амбулаторії. Днями спеціальні машини із медичним обладнанням побували в маленьких селах Бутенківської громади, Дашківської та Озерської сільських рад. Вони отримали можливість перевірити стан роботи серця, виміряти артеріальний тиск, провести загальний аналіз крові, біохімію та вміст глюкози. Обстеження пройшли 102 людини.

Любов Коломієць, головний лікар Кобеляцького центру ПМСД, поки що не може стверджувати, що подібні виїзди в маленькі села будуть регулярними. Адже графік роботи пересувних амбулаторій затверджує обласний Департамент охорони здоров’я. А ось те, що в 2019 році по селах буде їздити пересувний флюорограф, Любов Афанасіївна підтвердила. Графік проведення обстежень буде опублікований у ЗМІ.


Автор: Ігор Бабаєв


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 жовтня 2018, 09:15 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації