Вхід | Реєстрація

Аудит земель: поки без сенсацій

Аудит земель: поки без сенсацій

У Кобеляцькому районі закінчується перевірка щодо використання земель сільськогосподарського призначення. Про її попередні результати розповіла голова РДА Таміла Шевченко.

Перевірка розпочалася після того, як на черговій апаратній нараді в облдержадміністрації відповідне розпорядження видав її керівник Валерій Головко. Згідно із дорученням очільника області, чиновники в районі мали перевірити, як взагалі використовуються землі сільськогосподарського призначення, наскільки чітко і в повному обсязі платять податки за землю і чи є факти її нецільового використання.

Після вказівки Валерія Головка в Кобеляцькому районі була створена спеціальна робоча група, до складу якої, окрім власне чиновників РДА, увійшли представники Держгеокадастру, податкової інспекції та Нацполіції. Станом на кінець жовтня вони опрацювали матеріали із перевірки земель на території двадцяти сільських рад. Як відомо, зараз на території Кобеляцького району існує 24 сільських ради і Бутенківська об’єднана територіальна громада.

Як розповіла редакції голова РДА Таміла Шевченко, поки що ніяких сенсаційних результатів перевірка не принесла. Порушення при використанні земель є, але вони не надто серйозні.

Загальна площа сільськогосподарських угідь, що розташовані на територіях 20 сільрад, становить 845 тисяч гектарів. Із них 2421 гектар використовують без оформлення всіх необхідних документів. Це становить лише 2,86 відсотка від усієї кількості землі. Найбільшою кількістю неоформленої землі користуються приватні підприємці — 1076 гектарів. Так звані одноосібники мають 943 гектари такої землі. Найбільш дисциплінованими є фермери та великі сільгосппідприємства. У перших у користуванні знаходиться 167 гектарів земель, на які на момент перевірки не було всіх необхідних документів, у других — 232. Від редакції: заради справедливості, потрібно зауважити, що важко порівнювати організаційні та фінансові можливості великих агрофірм та потужних фермерів і одноосібників, які мають в обробітку по кілька земельних паїв. Можливо, саме цим і пояснюється деяка недисциплінованість так званих дрібних сільгоспвиробників.

Таміла Шевченко, коментуючи результати перевірки, підкреслила, що вже у вересні суттєво зросла кількість коштів, які надійшли до бюджетів різних рівнів у якості сплати податків за землю. Про якісь серйозні порушення з боку аграріїв поки що говорити не доводиться. Навіть ті з них, у кого немає всіх необхідних документів на землю, платять податки. Було виявлено, що 608 гектарів землі фактично не використовуються. Причина — вони заросли чагарниками і знаходяться у важкодоступних для ефективного використання місцях. Про притягнення когось із аграріїв до кримінальної відповідальності наразі мова не йде. Але дехто буде оштрафований за нецільове використання землі.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 листопада 2018, 10:01 | Кобеляки | Суспільство
1. Slavko / 4 листопада 2018, 17:01
Кляті брехуни, навіть не читаю, бо дуже гидко! От тільки глянув на один рядок і все, що далі й так давно відомо. Звісно, вже стільки років добробут годує кобеляцьку адміністрацію замість людської орендної плати пайовикам ! Ну і покажіть мені, що ви там понаоформляли своєму клятому добробутові ?! Та жерете ви з того корита ! Ще й так званим фермерам невитребуваних паїв дали, і приїжджаєте по данину до них, чи може для чого іще, якщо вони не підприємці, про що ви там таємно говорите ? Вже залужені землі сіють повним ходом, а ви тут брешете, думаєте, що кругом одні лохи ! Якраз і так збирався зробити відео для ютуба про самозахват міжпайової землі вашим всраним добробутом та про те, як вони мені вдруге знищили межові знаки, які було видно на 300 метрів. Але нічого, заморяться вони свої трактори справляти, якщо так !
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації