Вхід | Реєстрація

Дорослі безвідповідально ставляться до свого здоров’я та ігнорують вакцинацію

Дорослі безвідповідально ставляться до свого здоров’я та ігнорують вакцинацію

У понеділок засоби масової інформації повідомили дві тривожні новини. У першій розповідалось про те, що в Україну повернулася небезпечна інфекція — дифтерія. За дев’ять місяців цього року зареєстровано сім випадків захворювання. А от за інформацією Міністерства охорони здоров’я, у 2017‑му не було жодного випадку хвороби на дифтерію.

У МОЗ наголосили, що єдиним способом захиститися від дифтерії та запобігти розвитку небезпечних ускладнень являється вакцинація для дітей і ревакцинація для дорослих. Останні мають повторно вакцинуватись кожні 10 років. Також медики нагадали, що під час епідемії дифтерії в Україні 1991–1998 років, яку викликало низьке охоплення дітей вакцинацією та відсутність ревакцинації дорослих, захворіло близько 20 тисяч людей, 696 із них померли.

Інше інтернет-видання закликало батьків робити своїм дітям щеплення від кору, оскільки за останній тиждень у Полтавській області на цю небезпечну інфекцію захворіли 21 особа: 11 дітей та 10 дорослих. При цьому із загальної кількості дітей 10 не проходили щеплення проти кору. Усього ж в Україні зафіксовано 14 смертельних наслідків цієї інфекційної хвороби.

 

Кобеляцька лікарня забезпечена всіма вакцинами

Чи проводиться у районі вакцинація від згаданих вище захворювань та якими препаратами забезпечені медики, розповіла Наталія Джевела, заступник головного лікаря комунального закладу «Кобеляцький центр ПМСД».

Зі слів Наталії Джевели, на сьогоднішній день медичний заклад у достатній кількості забезпечений всіма необхідними вакцинами.

— Для найменших діток від дифтерії, кашлюку і правцю у наявності 1660 доз полівакцини АКДП індійського виробництва, — говорить медик. — Вона необхідна для формування в малюків базового імунного комплексу. Через побічну реакцію (почервоніння, підвищення температури, біль у нозі) дехто з батьків відмовляється вакцинуватися цим препаратом. Вони купують вакцину європейського виробника «Пентаксим». Хоча препарат дає ті ж самі побічні дії. Відповідно до календаря щеплень, від дифтерії, правцю і кашлюку необхідно вакцинуватись у 2, 4, 6 та 18 місяців, у 6 і 16 років. Далі кожні 10 років проводиться ревакцинація. Болгарську вакцину АДП вводять дітям у 6‑річному віці. У наявності — 150 доз. Старшим віковим групам (від 16 років) вводять препарат АДПМ. Зараз у Центрі ПМСД є 770 доз цієї вакцини.

Також заступник головного лікаря повідомила, що для боротьби з краснухою, кором і паротитом медики застосовують бельгійську вакцину КПК. Зараз у медустанові є 548 доз цього препарату. Тому всі бажаючі вакцинуватись від цих хвороб можуть звертатись у Центр ПМСД. Згідно наказу МОЗ, лікарі вводять препарат і дорослим, які знаходяться в групі ризику. З моменту спалаху кору медики вакцинували близько ста колег, педагогів, працівників силових структур і студентів.

— Для попередження гепатиту маємо 645 доз корейського препарату, — продовжує Наталія Джевела. — Від полімієліту в наявності два препарати. Перший, французький «Імовакс» (240 доз), колять двічі з народження дитини. Далі застосовуються краплі ОПВ (542 дози). Змінено календар щеплення проти туберкульозу. Раніше його робили при народженні, а ревакцинацію проводили в 7 років. Тепер вакцину вводять лише новонародженій дитині.

Для щеплення в Центрі є 1480 доз препарату БЦЖ, болгарського виробництва. Крім того, для створення базового імунітету малюкам вводиться нейроінфекція ХІБ, індійського виробництва (286 доз). Дітей вакцинують нею у 4 місяці і 1 рік.

Як зазначила заступник головного лікаря, імунологічний центр постійно оновлює вакцини. Тому необхідними препаратами Центр ПМСД забезпечений на достатньому рівні. На жаль, дорослі безвідповідально ставляться до свого здоров’я. Вони ігнорують ревакцинацію або шукають приводи, аби не вводити препарат.

На завершення розмови Наталія Джевела зупинилась на виконанні плану з вакцинації:

— Із запланованої кількості дітей віком до 1 року від корі привиті 72 відсотки, 2 роки і старші — 87 відсотків, 6 років — 80 відсотків. Та треба враховувати і той факт, що до кінця року залишилося ще два місяці і частині дітей не виповнився відповідний вік. Тому процес виконання вакцинації — достатній. Найменше охоплені щепленням (61 відсоток) малюки у віці 2,4 і 6 місяців. Так як їх батьки, начитавшись не підтвердженої фактами інформації, відмовляються вакцинувати дітей. Та я наголошую, що всі препарати до того, як потрапити в імунологічний центр, проходять сертифікацію і ретельну перевірку.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 листопада 2018, 10:17 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації