Вхід | Реєстрація

Час «перевзувати» автомобіль

Час «перевзувати» автомобіль

Тижневик «ЕХО» дізнався, у скільки обійдеться водіям зимовий комплект гуми.

Державне агентство автомобільних доріг України («Укравтодор») закликало водіїв змінити на своїх машинах літню гуму на зимову:

«З погіршенням погодних умов автівки на літніх шинах перетворюються на небезпечний і некерований вид транспорту. Застерігаємо від небезпеки та просимо вчасно змінити літні шини на зимові. Будьте уважні на дорозі, бережіть себе та своїх близьких».

За прогнозами синоптиків, із п’ятниці нічна температура повітря опуститься нижче нуля, а вдень стовпчик термометра підніматиметься до +3 градусів. Саме при такій температурі виробники автомобільних шин рекомендують перевзути авто з літньої гуми на зимову. Згідно з Правилами дорожнього руху, в Україні взимку цілком законно можна їздити на літніх шинах. У розділі 31 Правил дорожнього руху «Технічний стан транспортних засобів та їх обладнання» є примітка в пункті 31.4.5: «У разі постійної експлуатації транспортного засобу на дорогах, на яких проїжджа частина слизька, рекомендується використовувати шини, що відповідають її стану». Однак довести, чи використовується авто на таких поверхнях, дуже складно. Тим більше, що це не вимога ПДР, а лише рекомендація.

Але.. Зимові моделі гуми, завдяки своїй конструкції, краще утримують автомобіль на снігу, мокрій дорозі і при ожеледі, значно зменшують гальмівний шлях. Відповідно до класифікації виробників шин, існують так звані «європейські» зимові шини (для м’яких зим), скандинавські (для снігових) і шиповані (для частої їзди по крижаних дорогах).

Крім того, більшість страхових компаній при укладенні договорів страхування автомобілів КАСКО включають в них необхідність заміни шин відповідно до сезону. І в разі виникнення аварійної ситуації відмовляють у виплаті, якщо взимку були встановлені літні шини і навпаки. Від цього може залежати висновок про наслідки та відповідальність сторін.

 

За 800 — білоцерківська, за 1100 — корейська

Кореспонденти тижневика дізналися, скільки коштуватиме автовласникам «перевзути» свій легковий автомобіль на зиму.

Місцеві автомагазини пропонують кілька варіантів зимової гуми. Шини виробництва Білої Церкви 13‑го розміру оцінюють від 675 до 830  гривень, 14‑го — 720-910. Білоруська «Белшина» — 880 гривень та 1060 відповідно. Гума корейського виробництва — 1070-1100 гривень. Автомобільна камера R13 коштує 140 гривень, R14 — 155. Стальний диск — 435 та 520 відповідно.

Більш бюджетним варіантом вважаються всесезонні шини БЦ-20 та БЦ-6, вартістю 660–700 гривень. Та вони мають ряд недоліків:

  • абсолютно не підходять для засніженої, зледенілої дороги;
  • зчеплення з полотном знижується на 50–60 %, у порівнянні із зимовими колесами;
  • втрачають еластичність при температурі нижче –7 градусів, через що знижується керованість;
  • зношуються швидше спеціалізованих виробів, оскільки менш якісні;
  • не підходять для суворого зимового бездоріжжя.

На станції технічного обслуговування за «перевзуте» і відбалансоване колесо доведеться викласти 45–50 гривень.

Отож, якщо ви купуватимете новий диск, скат, камеру 13-го розміру та збиратимете колесо на СТО, то це коштуватиме 1295 гривень, а повний комплект — 5180.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 листопада 2018, 17:38 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації