Вхід | Реєстрація

Найточніший прогноз на зиму: зима буде

Найточніший прогноз на зиму: зима буде

Питання про те, якою буде погода взимку 2018–19 років, зважаючи на подорожчання газу, є ледве не найактуальнішим для українців. Редакція «ЕХО» спробувала зібрати і проаналізувати прогнози народних і офіційних метеорологів.

Газ по 8,50, із тенденцією до подальшого подорожчання, керує думками і намірами краще, аніж Фейсбук чи розпіарений політик. Саме тому чимало читачів «ЕХО» цікавляться довгостроковими прогнозами погоди саме на зиму поточного і майбутнього років. Адже від того, якою вона, погода, буде, залежить фінансова стабільність практично будь-якої сім’ї. Виключенням є хіба що сім’ї людей, яких українці вчергове виберуть у владу. Хоча думка про те, що від погоди взимку опосередковано залежить результат президентських виборів, не є такою вже параноїдальною, як може здатися.

Отже, люди прогнозом цікавляться. Це — очевидно. Очевидно й те, що земляки стали трішки розбірливішими у виборі інформації. Апокаліптичні прогнози про найлютішу зиму століття вже не користуються такою популярністю, як раніше. Тим більше, що вигадку річної давності від міфічного англійського метеоролога активно спростовували журналісти, у тому числі і на сторінках «ЕХО». Натомість, люди жваво обговорюють прогноз про найтеплішу за 30 років зимову погоду.

 

Аномально теплий жовтень і…, можливо, зима

Для початку ми звернулися до фахівців кобеляцької метеостанції. Вони, як люди професійні, прогнозів не дають. На станції нам лише підтвердили, що народні прикмети, за якими раніше визначали погоду на будь-яку пору року, вже «не працюють». Нам пояснили:

— Клімат змінюється на наших очах. Зараз ми спостерігаємо поєднання деяких погодніх явищ, які ще тридцять років тому вважалися взаємним виключенням. Тому народні прикмети щодо погоди теж втрачають свою актуальність.

А ось про що метеорологи можуть говорити сміливо, так це про зафіксовані температурні та інші показники. Вони заявляють про те, що цьогорічний жовтень був аномально теплим. Плюсова температура побила одразу кілька сторічних рекордів. Друга декада минулого місяця видалася аж на 5,5!!! градусів вищою за норму. А за підсумками місяця, жовтень став на три градуси теплішим, аніж зазвичай. А ось опадів випало близько половини від норми. Та все ж, запасів вологи в метровому шарі ґрунту поки що достатньо для розвитку сільськогосподарських культур. Озимі, посіяні в другій та третій декадах вересня, знаходяться в чудовому стані. Початок листопада теж значно тепліший за норму.

Одночасно кілька популярних інтернет-ресурсів розповсюдили інформацію про те, що наступна зима буде напрочуд теплою. При цьому вони посилаються на слова Віри Балабух, завідуючої відділом прикладної метеорології і кліматології Українського науково‑дослідного гідрометеорологічного інституту.

Фахівець нібито віщує надзвичайно теплу зиму, схожу на минулорічну, із температурою повітря від мінус 3 до плюс 2 і дощами замість снігу. Міцний мороз до двадцяти градусів тріщатиме лише кілька днів.

 

У кожного своя зима

А далі почалося ще цікавіше. Ми почали вивчати прогнози із кількох сайтів, починаючи від тих, котрі дали неназвані прогнозисти, і закінчуючи обіцянками відомого багатьом Леоніда Горбаня. Вийшла дуже цікава картина. Ми знайшли по меншій мірі п’ять розтиражованих прогнозів, які кардинально відрізняються один від одного. Так, нікому не відомий, цього разу польський, метеоролог прогнозує в Європі аномально сніжну зиму. Вітчизняні «Нострадамуси» від погоди обіцяють різне. Дехто вже «проколовся», віщуючи початок зими із листопада, а перший сніг — у жовтні. Жовтень, як відомо, став рекордно теплим, а перша декада листопада, стрімко наближаючись до закінчення, морозів і снігів так і не принесла. Далі «синоптики від лукавого» дають волю своїй фантазії. Одні пишуть, що на Водохрещу мінус двадцять п’ять термометри фіксуватимуть лише два дні, інші стверджують, що такий мороз лютуватиме протягом цілої декади.

Уже майже легендарний Леонід Горбань вирішив не розмінюватися на такі дрібниці, як прогноз на зиму, і видав своє бачення погоди аж на три роки. За його словами, зима 2018–19 буде суворою. Вона настане із початком грудня і закінчиться уже в березні. Незначне потепління і відлиги будуть лише в періоди із 14 по 16, із 24 по 26 січня та із 5 по 9 лютого. Перший снігопад буде вже у перших числах грудня. На Водохрещу люто морозитиме чотири дні, а найхолоднішим місяцем стане лютий. До мінус 20 температура опускатиметься із 14‑го і аж до кінця місяця.

У той же час, двоє жителів Кобеляцького району, які ведуть власне спостереження за погодою і народними прикметами, не змовляючись, говорять, що зима буде дуже сухою, із невеликою кількістю снігу. І, водночас, у окремі дні температура опускатиметься далеко за двадцять градусів нижче нуля. Тобто, буде «мороз на голу землю», що може негативно вплинути на зимівлю озимих. А настане зима уже в листопаді, щоправда, не на його початку.

Редакція «ЕХО» вирішила спробувати напряму зв’язатися із Вірою Балабух, яка нібито напророкувала українцям дуже теплу зиму. Це нам вдалося зробити без особливих проблем. Як і очікувалося, Віра Олексіївна спростувала інформацію про даний нею прогноз. Вона пояснила:

— Я — науковець. Я прогнозів погоди на цілу зиму чи рік не даю. Мене у свій час попрохали прокоментувати інформацію. Я це зробила. А журналісти трішки змістили акценти. Як науковець, можу констатувати факти — Україна, яка входить у зону Причорномор’я, разом із Каспійським регіоном та Заполяр’єм є місцями, де потепління відбувається найбільш високими темпами. У результаті, у нас постійно збільшується тривалість теплого періоду року. Простіше кажучи, літо стає довшим. Зважаючи на тенденцію до постійного потепління, ймовірність теплої зими зростає.

Віра Балабух також розповіла, що зловісній чутці про «найхолоднішу зиму століття» вже більше десяти років. Її у свій час розповсюдив англієць на прізвище Медден. Чоловік працює у відділі погоди однієї із тамтешніх газет. До професійно справжньої наукової метеорології він не має жодного відношення. Медден висловив власну гіпотезу, згідно із якою під час зміни сонячного циклу, конкретніше — зниження сонячної активності, зими стануть холоднішими. Свій прогноз він давав щодо Великої Британії, а не України. Прогноз Меддена різко розкритикували професійні метеорологи, а потім він просто не справдився. Але в Україні щороку перед початком опалювального сезону свідомо запускають в Інтернет старезний «фейк» про холодну зиму. Щоправда, зараз інтернет-видання його вже не передруковують. А ось у Фейсбуці таку вигадку розповсюджують до цього часу.

Отже, що ми маємо в підсумку? А маємо те, що зараз прогнози не дає лише лінивий. І всі вони настільки відрізняються, що складається враження про окрему унікальну погоду для кожного окремо взятого прогнозиста.

А тому зважимося на прогноз від «ЕХО». Він буде найточнішим. Зима — буде!


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 листопада 2018, 12:25 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації