Вхід | Реєстрація

Пожежний тест

Пожежний тест

Ця редакційна написана під враженням від епізоду, свідком якого мимоволі довелося стати у вівторок, 13 листопада, у Кобеляках. Близько 12‑ї години дня їхав на своєму автомобілі по вулиці Шевченка, у бік площі Перемоги. Якраз проїхав перехрестя Шевченка та Касьяна. Зверху, із площі, виїхав пожежний автомобіль. Він рухався із увімкненою сиреною та проблисковим маячком. Як стало відомо пізніше, у той момент черговий караул місцевого підрозділу МНС мчав гасити пожежу по вулиці Садовій.

Чим запам’ятався цей епізод? У той момент на проїжджій частині вулиці знаходилися ще кілька автомобілів. Їх власники чудово бачили і чули, що по дорозі мчить спецавтомобіль екстреної служби. Та, не дивлячись на це, робили на дорозі практично все, що їм заманеться. Один продовжував їхати, інший почав здійснювати розворот прямо на шляху спецтранспорту. Щоправда, були й такі, хто, виконуючи Правила дорожнього руху і вимоги елементарного здорового глузду та порядності, миттєво з’їхали вбік, звільняючи дорогу пожежним. Але лише везіння та реакція водія пожежного автомобіля запобігли аварії. Усе обійшлося. Пожежні поїхали далі.

Одразу пригадав схожий епізод, свідком якого був у Польщі, у її столиці Варшава, два роки тому. Тоді приємно вразила реакція поляків на появу пожежного автомобіля. Власники дорогих і дешевих автівок буквально видиралися на бордюри, газони, шукали і знаходили будь-яку вільну шпарину, аби пропустити пожежних. Причому робили це миттєво, тільки-но почувши звуки сирени. І пожежні мчали, не пригальмовуючи навіть на світлофорах. Бо, напевне, знали, що їм дадуть дорогу. Дадуть усі: і власники «пузатих» джипів, і ті, хто їздить на скромніших автомобілях. Тому що так у Польщі прийнято, як у будь-якій країні, що претендує називатися цивілізованою.

Не знаю, які там у Польщі покарання за подібні порушення ПДР. Напевне, суворіші, аніж у нас. Але чомусь упевнений, що реакція поляків зумовлена не можливим штрафом. Просто вони розуміють, що поляки-пожежні їдуть рятувати поляків. Можливо, рятувати від смерті. Це — не патріотизм. Це гуманізмом зветься. Коли на першому місці не нація чи держава, а людина. Одна-єдина людина — унікальна і неповторна. Іншої, схожої, уже ніколи не буде.

…І знаєте, що ще «різонуло». Грубо ігнорували ПДР не якісь «крутьки» на джипах. На дорозі в Кобеляках у той момент були «жигулики». Тобто, немає різниці, на якій машині ти їздиш, скільки вона коштує. Однаково не цінять життя земляків і «крутьки», і «сіряки».

А потім ці люди ремствують, чому живуть погано. Та тому, що не цінять і не поважають ні інших, ні себе. І у владу вибирають злодіїв тільки через те, що і самі б крали, опинившись на їх місці.

Усе. Вибачте за емоції. Пропускайте на дорозі «швидку», пожежні і поліцейські автомобілі. Бо завтра хтось не пропустить їх, коли вас рятувати їхатимуть. А на Страшному суді архангели не братимуть до уваги, що «Вася на джипі теж таке робив», а «Янукович і Порошенко теж крав». Там тільки про вас особисто питатимуть.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 листопада 2018, 09:17 | Кобеляки | Редакційна
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації