Вхід | Реєстрація

Які правові потреби мають територіальні громади та як їх вирішувати

Які правові потреби мають територіальні громади та як їх вирішувати

У Гадячі 20 листопада сільських, селищних голів, депутатів місцевих рад, посадових осіб органів місцевого самоврядування, держслужбовців Гадяцького та Лохвицького районів навчали посилювати правову спроможність територіальних громад.

Про це повідомили в Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області.

З вітальним словом до учасників семінару звернулися очільники місцевої влади голова Гадяцької районної державної адміністрації Олексій Матюшенко та перший заступник міського голови м. Гадяча Геннадій Дроботя.

«В умовах децентралізації зростає питання відповідної правової поінформованості територіальних громад. Залучення представників територіальних громад до започаткування в області інституту незалежного провайдера безоплатної правової допомоги стане ще одним із кроків до посилення правової спроможності громад Полтавщини та інструментом для посилення правової спроможності громад, тому запрошуємо до активної співпраці у даному напрямі», – повідомив присутнім директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області, Олександр Черчатий.

Очільник Регіонального центру презентував систему безоплатної правової допомоги Полтавщини, розповів про її напрацювання та здобутки, особливу увагу акцентувавши на співпраці з представниками органами місцевого самоврядування, зокрема у напрямі проведення спільних комунікативних заходів, організацію роботи мобільних та дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги. Крім того, Олександр Черчатий окремо зупинився на питанні прийняття, реалізації Програм правової освіти та правової допомоги та виділення коштів на їх реалізацію, які в свою чергу є ефективним правовим інструментом задля забезпечення жителів громад якісними правовими послугами.

Про актуальні питання розвитку місцевого самоврядування на Полтавщині учасників поінформували представники Полтавської обласної асоціації органів місцевого самоврядування. Також представники територіальних громад дізналися про особливості подачі проектів у рамках реалізації програми «Бюджет участі», що дозволяє громадам реалізувати масштабні проекти, спрямовані на розвиток територіальних громад.

Сільські, селищні голови, депутати місцевих рад, посадові особи органів місцевого самоврядування, держслужбовці Гадяцького та Лохвицького районів також дізналися про мету загальнонаціонального правопросвітницького проекту “Я МАЮ ПРАВО!”, заходи, які проводяться задля його реалізації, зокрема інформування з питань протидії боулінгу в учнівському середовищі, запуск проекту  «Сімейні радники», які допомагатимуть громадянам з питань сімейного права.

«Сімейні радники» – це активні українці, лідери суспільної думки у власній громаді, які вже давно допомагають іншим людям боротися за свої права. Вони спільно з юристами системи безоплатної правової допомоги, фахівцями державної виконавчої служби, психологами, співробітниками Національної поліції та інших органів влади допомагатимуть громадянам отримувати інформацію з питань сімейного права та захищати їхні права. Зараз сімейні радники працюють в Києві, Одесі, Львові та Миколаєві. Цього року проект також стартує у Рівному», – додала перша заступниця начальника Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Дар’я Бриндак.

З питаннями проходження служби в органах місцевого самоврядування ознайомив слухачів Артем Тімощук, заступник начальника Міжрегіонального управління Нацдержслужби у Полтавській та Кіровоградській областях. Під час семінару учасники дізналися про особливості правового статусу посадових осіб органів місцевого самоврядування, специфіку проходження та припинення служби в ОМС, матеріального та соціально-побутового забезпечення посадових осіб органів місцевого самоврядування. 

Важливою інформацією для представників територіальних громад стали виступи учасників, що стосувалися основних аспектів пенсійної реформи, її суті та механізмів реалізації в сучасному суспільстві, особливості соціального захисту громадян та оформлення субсидій.

Вже традиційно серед учасників семінару провели анкетування щодо оптимізації надання безоплатної правової допомоги в регіоні.

Заходи подібного формату стали на Полтавщині вже доброю правовою традицією та реалізуються у рамках Програми правової освіти населення області на 2016-2020 роки та ініціюються Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області за підтримки Полтавської обласної ради та Полтавської обласної державної адміністрації.

Кущовий семінар на тему: «Актуальні питання розвитку правової спроможності територіальних громад на Полтавщині» зібрав представників системи безоплатної правової допомоги області, Полтавської обласної ради, Полтавської обласної асоціації органів місцевого самоврядування, Головного територіального управління юстиції у Полтавській області, Головного управління Пенсійного фонду України у Полтавській області, Міжрегіонального управління Нацдержслужби у Полтавській та Кіровоградській областях.


Автор: «Новини Полтавщини»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 листопада 2018, 14:09 | Гадяч | Суспільство
1. Bazilo / 29 листопада 2018, 14:25
Ну от в Бутенківській ОТГ є вже перші "покращення".Деяким учителям не виплачують вчасно зарплату та не дають премії,в той час коли інші співпрофільні вчителі все отримують.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації