Вхід | Реєстрація

Водіям знову розсилатимуть штрафи

Водіям знову розсилатимуть штрафи

Уже з 17 грудня запрацює державний стандарт щодо системи відеофіксації порушень Правил дорожнього руху. Українські водії знову почнуть отримувати листи з постановою про виплату штрафу за недотримання ПДР.

Стандарт регулює технічні вимоги до камер, місця їх установки (у тому числі, стовпи, мости і навіть авто). За словами міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, по Україні встановлять 4 тисячі апаратів. Вони в автоматичному режимі фіксують перевищення швидкості, проїзд на червоне світло, виїзд на зустрічні смуги, тротуари і пішохідні доріжки.

Утім, юристи вважають, що стандарт — недосконалий, оскільки наявні радари не завжди здатні справно зафіксувати ряд порушень (зокрема, проїзд на червоний). Ще одна проблема — виписка штрафу власнику авто, хоча в Україні звичайною практикою є використання машини членами сім’ї. Хоча, згідно з рішенням Конституційного суду, юридична відповідальність прив’язується не до власності, а до дії. Для цього уряд затвердив правила роботи реєстру «належних користувачів»: власник зможе внести туди дані про осіб, які мають право користування авто.

 

Коли водій ризикує оплатити ремонт «чужого» авто зі своєї кишені при наявності автоцивілки

Обов’язкова в Україні автоцивілка захищає не водія і його автомобіль, а майно, життя і здоров’я тих людей, які постраждали в дорожньо-транспортній пригоді з його вини. Тобто, виплати отримає не водій, а постраждала сторона. Страхова оплатить ремонт чужого автомобіля. Але і це не завжди!

Перед продажем полісу представники страхових компаній розказують лише про переваги страхування, а не про можливі подальші проблеми. І дуже часто водії, застрахувавши свій автомобіль, вважають, що позбавили себе від проблем у разі ДТП. А потім дивуються, коли до них приходить лист із страхової компанії з проханням повернути кошти, відшкодовані компанією за ремонт «чужого» автомобіля.

Якщо навіть страхова компанія оплатила ремонт такого «чужого» автомобіля, у певних випадках вона має право стягнути ці кошти саме з водія, який придбав автоцивілку.

Таке стягнення коштів передбачено у наступних випадках:

  • якщо водій керував транспортним засобом у стані алкогольного чи іншого сп’яніння;
  • якщо водій керував транспортним засобом без посвідчення права на керування відповідної категорії;
  • якщо після ДТП водій самовільно залишив місце пригоди чи відмовився від проходження огляду щодо стану алкогольного сп’яніння або вжив алкоголь;
  • якщо ДТП визначена безпосереднім наслідком невідповідності технічного стану та обладнання автомобіля існуючим вимогам;
  • якщо водій не повідомив страховика про ДТП у передбачені законом строки;
  • якщо страховий випадок настав з використанням застрахованого транспортного засобу в період, не передбачений договором.

При наявності цих випадків страхова компанія спочатку пропонує водієві добровільно повернути ці кошти. Якщо ж він цього не зробить самостійно, то компанія подає позов у суд. Та все ж, пам’ятайте, що керування транспортним засобом без автоцивілки в Україні забороняється. Тому обов’язково страхуйте автомобіль!

 

Рішення суду: зупинка авто поліцією не є підставою для витребування страховки

Такий висновок зробив апеляційний адміністративний суд у рішенні від 23 жовтня та скасував штраф поліції через безпідставне вимагання полісу страхування для перевірки.

Не пред’явлення поліцейському страхового полісу тягне за собою накладення штрафу в розмірі 425 гривень.

Відповідно до пункту 2.1 ПДР, водій повинен мати при собі посвідчення водія, реєстраційний документ на транспортний засіб та поліс страхування.

Згідно статті 16 Закону України «Про дорожній рух», водій зобов’язаний мати при собі та на вимогу поліцейського пред’являти для перевірки посвідчення водія, реєстраційний документ на транспортний засіб, а у випадках, передбачених законодавством, — страховий поліс.

У частині 2 статті 21 Закону «Про обов’язкове страхування» контроль за наявністю полісу страхування здійснюється поліцією при складанні протоколів щодо порушень Правил дорожнього руху та оформленні матеріалів ДТП.

Отже, вимагати для перевірки поліс страхування поліцейський має право лише тоді, коли він довів, що водій порушив Правила дорожнього руху.

Якщо ж водій не порушив ПДР, поліцейський не має права вимагати поліс.

На підставі цього, Харківський апеляційний адміністративний суд у рішенні від 23.10.2018 визнав дії поліцейського з витребування полісу страхування незаконними, так як правоохоронець не довів вчинення водієм інших порушень Правил дорожнього руху.

Раніше аналогічний висновок зробив Верховний суд.

Водночас, рекомендуємо страхувати автомобіль на випадок непередбачуваних обставин.

 

Штраф за їзду вдень без увімкнених фар — незаконний

З 1 жовтня по 1 травня на всіх автомобілях поза населеними пунктами повинно бути ввімкнено ближнє світло фар. Невиконання цієї вимоги дійсно є порушенням вимог ПДР, що для поліцейського є підставою зупинити автомобіль і перевірити наявні документи на право керування. Однак, накласти штраф за їзду без світла вдень поліцейські не мають права!

Стаття 122 Кодексу про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність за порушення правил користування зовнішніми освітлювальними приладами або попереджувальними сигналами лише при початку руху чи зміні його напрямку.

Тому рух без увімкнених фар буде порушенням, але відповідальність за це порушення настає згідно статті 125 Кодексу, як за «інші Порушення правил дорожнього руху», і тягне за собою лише попередження.

При цьому, рекомендується здійснювати рух із увімкненим світлом фар, оскільки це безпека як водія, так і оточуючих.


Автор: За матеріалами інтернет-видань


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 листопада 2018, 09:00 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації