Вхід | Реєстрація

Не хлібом єдиним: від лохини до страусів

Не хлібом єдиним: від лохини до страусів

З нагоди Дня працівників сільського господарства в Царичанському районі відбулися урочистості.
У великому залі адмінбудівлі зібралися представники аграрної сфери: механізатори, трактористи, водії, комбайнери, тваринники, фермери, керівники агроформувань.

З давніх-давен Приорілля вважається сільськогосподарським регіоном, який серед сільських районів у Дніпропетровській області завжди займає лідируючі позиції. За результатами збору ранніх зернових, було зібрано з 15000 гектарів близько 51000 тонн збіжжя.

На урочистому заході аграрії приймали вітання і нагороди від керівників району і депутатів різних рівнів. Загалом було відзначено понад 50 трударів землі. За підсумками зібраного урожаю від керівництва області пам’ятними подарунками — декоративними годинниками — були відзначені три найуспішніших аграрних підприємства: СФГ «Нове» (керівник — Олександр Середа, село Юр’ївка), ПП «Оріон Агрос» (керівник — Феодосій Шандиба, село Могилів) та ДП «Націонал плюс» (керівник — Карен Галстян, село Залелія).

У ході святкувань були вшановані династії хліборобів Головченків, Цисів, Даниленків. 206 років звитяжної праці припадає на сім представників трудової родини Архипа та Оришки Головченків. Подружжя Андрія та Олександри Цисів виховали семеро дітей. Один із синів, Микола, разом з дружиною народили четверо синів, які опановують сьогодні секрети хліборобської майстерності. Родина Даниленків — це чотири покоління трудової династії комбайнерів, трактористів, тваринників. У цей день представників династій Івана Головченка, Любові Цись, Володимира Даниленка увесь присутній загал привітав оплесками.

У Царичанському регіоні розвивається багато пріоритетних напрямків сільського господарства. На території Могилівської громади працює французька компанія Маїсадур Семанс Україна, яка спеціалізується на виробництві високотехнологічного насіння кукурудзи та соняшнику. На сьогодні виробничі потужності заводу становлять мільйон посівних одиниць на рік. Завдяки підприємству до громади надходить вагома кількість фінансів, що дає змогу вирішувати питання соціальної сфери. До того ж, є робочі місця для місцевих жителів.

З року в рік усе більше українців надають перевагу здоровому харчуванню. Продукція козівництва — одна з таких. Григорій Пастушенко з Могилева обрав молочний бізнес, де поєднав тваринництво, рослинництво, переробку молока, реалізацію молочної продукції. На своєму підприємстві, виготовляючи сири, застосовує інноваційні технології, при цьому здійснює постійний контроль якості протягом усього технологічного процесу.

У Могилеві також розвивається кооператив «Перший ягідний». Там вирощують малину, ожину, полуницю, виноград, смородину, лохину. Кооператив поки що єдиний в області. У голови підприємства Андрія Оселедця багато амбітних планів, зокрема — зі своєю продукцією вийти на міжнародний рівень.
Усім відоме фермерське господарство «Лелеки», яке знаходиться в Рудці. На базі господарства керівник Леонід Любчич створив кінно–спортивну школу. Змагання з конкуру та дербі стали вже традиційними і відомі на всю Україну.

Далеко за межами нашої країни знають агрофірму «Колос». У своїй роботі господарі агроформування Петро Горбатюк і Микола Хорольський застосовують досвід тільки найновіших у світі технологій. Мають ділові відносини з прогресивними господарствами, обмінюються досвідом. Фірма має неординарне уподобання, оскільки серед приорільських степів почувають себе комфортно жителі Південної Африки — страуси.

Усім учасникам концерту голова райдержадміністрації Руслан Буленок вручив духмяний коровай та солодкі подарунки.


Автор: Олена Маренич


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 листопада 2018, 18:31 | Царичанка | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації