Вхід | Реєстрація

Заява на біометричний паспорт подаватиметься через Інтернет

Заява на біометричний паспорт подаватиметься через Інтернет

Невдовзі жителям України буде доступна нова електронна послуга, за допомогою якої вони зможуть внести онлайн свої персональні дані для оформлення біометричних документів.

Ця послуга доступна на сайті Державної міграційної служби України (dmsu.gov.ua), а також — на Урядовому порталі kmu.gov.ua у розділі «Електронні послуги».

Донедавна громадяни, які бажають оформити біометричні документи, могли дистанційно записатись до електронної черги та сплатити відповідні адмінзбори. Невдовзі електронні послуги стануть доступнішими. Одночасно із записом до е-черги та завчасної онлайн-оплати, заявники зможуть заповнити інтерактивну форму, вказавши свої персональні дані. Після оброблення цієї інформації онлайн-сервіс згенерує форму з QR-кодом. QR-код міститиме персональні дані заявника, а сама форма — додатково і вичерпний перелік документів, які слід мати під рукою під час особистого візиту до підрозділу ДМС.

На місці співробітник ДМС зчитає QR-код сканером й інформація потрапить до бази даних. Працівникові міграційної служби залишиться тільки звірити її з оригіналами документів.

Урядовці вважають, що нова послуга буде зручною не тільки для заявників, а й для держслужбовців. Адже знижується вірогідність допущення помилок при заповненні форми та скорочується час на обслуговування одного візитера.

Також онлайн послуга стала необхідною після того, як із жовтня в Україні почав діяти новий порядку оформлення ID-карток. Якщо раніше паспорт громадянина України нового зразка оформлювали при досягненні 14‑річного віку або з втратою чи викраденням паспорта-книжечки, то тепер його можуть отримати всі охочі.

На першому етапі електронна послуга буде доступною для оформлення закордонного паспорта та ID-картки у будь-якому з підрозділів міграційної служби в Києві. Та найближчим часом нею зможуть скористатися жителі всіх регіонів України.

Як розповіла редакції Юлія Котенко, керівник Кобеляцького районного відділення ДМС, практика електронної черги є досить розповсюдженою. Частина громадян записуються у такий спосіб на прийом до спеціалістів установи. Здебільшого цією послугою користуються жителі інших районів та обласного центру. Кобелячани ж віддають перевагу живій черзі.

 

Вартість послуги

Запис в електронну чергу є безкоштовним. Для громадян, які досягли 14‑річного віку та отримують паспорт громадянина України вперше, послуга також є безоплатною.

У разі обміну паспорта замість втраченого або викраденого, вартість адміністративного збору становить 279 гривень. У разі обміну замість втраченого чи пошкодженого паспорта, додатково слід сплатити держмито 34 гривні (два неоподатковуваних мінімуми доходів громадян).

 

Власники ID-паспортів не матимуть проблем із голосуванням

Власники паспортів громадянина України у формі ID-карток не матимуть жодних проблем з голосуванням на президентських виборах.

Про це повідомила прес-служба Центральної виборчої комісії:

«У законі про вибори президента є стаття, де розписано, які документи потрібно подати особі, щоб бути зареєстрованим кандидатом у президенти. Серед цих документів вказано «ксерокопію відповідних сторінок паспорта громадянина України». Таким чином законодавство не дозволяє потенційним кандидатам у президенти, власникам ID-паспортів, бути зареєстрованими кандидатами, оскільки вони мають подавати ксерокопії сторінок саме паперових паспортів. При цьому виборців це не стосується жодним чином».

 

Для реєстрації на ЗНО та вступу до вишів учні мають оформити ID-картку

Міністерство освіти і науки й Державна міграційна служба повідомили, що школярі, яким виповнилося 14 років, мають своєчасно звернутися для оформлення ID-картки.

Для отримання ID-картки потрібно не пізніше, ніж через місяць після досягнення учнем 14 років, звернутися до: територіального підрозділу ДМС за зареєстрованим місцем проживання або до Центру надання адмінпослуг (ЦНАП), якщо він надає послуги з оформлення біометричних документів.

Для школярів своєчасне оформлення паспорта є необхідним, адже його копію потрібно подавати в комплекті документів для реєстрації на зовнішнє незалежне оцінювання.

Подавати для реєстрації інший документ можуть лише такі категорії:

  • особи, які не мали можливості отримати паспорт у зв’язку з тим, що проживають на окупованій території та лінії зіткнення, — свідоцтво про народження;
  • іноземці та особи без громадянства — копію паспорта або іншого документа, що посвідчує особу;
  • особи, які звернулися за захистом в Україні, — копію довідки про звернення за захистом в Україні;
  • особи з окупованої території, які є учнями (слухачами, студентами) закладів освіти на підконтрольній Україні території, якщо вони втратили документ, що посвідчує особу, і не мають можливості його відновити — довідку із закладу освіти з фотокарткою.

Усі інші громадяни України подають для реєстрації на ЗНО виключно паспорт. Цей же документ пред’являється учасником ЗНО для допуску до пункту тестування.

Окрім цього, питання своєчасного отримання паспорта є актуальним для тих школярів, які наступного року планують вступати на молодшого спеціаліста чи молодшого бакалавра після 9‑го класу.

Зокрема, під час подання заяви на вступ необхідно пред’явити оригінал документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, і подати його копію. Одним з таких документів є паспорт громадянина України. Водночас, свідоцтво про народження не є документом, що посвідчує особу.

Тому майбутнім вступникам варто потурбуватися про оформлення паспорта (або іншого документа, що посвідчує особу), адже вступати за свідоцтвом про народження зможуть лише ті учні, яким 14 років виповниться після 1 травня 2019‑го.


Автор: Ігор Бабаєв


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 листопада 2018, 08:59 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації