Вхід | Реєстрація

Амбулаторії дешевше збудувати, ніж відремонтувати старі приміщення

Амбулаторії дешевше збудувати, ніж відремонтувати старі приміщення
фото тематичне

Протягом листопада в редакцію звернулись кілька жителів району, які прочитали статтю «Підрядники для будівництва сільських амбулаторій уже визначені», надруковану в №44 (789) від 1.11.2018 року. Вони хотіли з’ясувати, навіщо в Шенгурах і Світлогірському будуватимуть нові медичні заклади, коли для цього в населених пунктах є відповідні приміщення.

Читачі припустили, що раціональніше було б відремонтувати вже існуючі будівлі. Це зекономило б час і кошти. Оскільки, крім будівництва самих амбулаторій, до земельних ділянок доведеться підводити всі комунікації.

Нагадаємо, що на виконання закону щодо розвитку первинної допомоги в сільській місцевості в населених пунктах Полтавської області розпочалося будівництво амбулаторій за новими стандартами. Медичні заклади будують на умовах співфінансування: 30 відсотків від суми платять місцеві бюджети, 70 — державні кошти. У 2018‑му з держави на сільську медицину надійшло 165 мільйонів гривень. Згідно рекомендацій Міністерства регіонального розвитку і Міністерства охорони здоров’я щодо будівництва амбулаторій, кожна медустанова повинна вміщувати не менше 30 людей та мати площу від 300 квадратних метрів.

У Кобеляцькому районі участь в цьому проекті беруть Шенгурівська та Світлогірська сільські ради. До речі, Шенгури і Світлогірське потрапили в список перших населених пунктів, де з’являться сучасні амбулаторії. Приміщення, де надаватимуть медичні послуги шенгурівцям, за 7 463 000 гривень будує столичне товариство «Грифон Груп». У Світлогірському працює київська фірма «Літос». Вартість майбутнього медзакладу оцінена в 7 711 000.

Пояснення з цього приводу надала голова Кобеляцької райдержадміністрації Таміла Шевченко. Зі слів посадовця, будівництво амбулаторій відбувається відповідно до постанови Кабінету Міністрів №983, яка стосується розвитку системи охорони здоров’я у сільській місцевості.

— Дійсно, відповідно до документа, у сільській місцевості мають будуватись нові медичні заклади або реконструюватись уже існуючі, — говорить Таміла Шевченко. — Ми створили спеціальну комісію, яка визначила, де в районі необхідно створити сучасні амбулаторії. Для цього обрали Дашківку, Шенгури і Світлогірське. У цих сільських радах відбулися сесії, на яких депутати надали погодження щодо будівництва. Та згодом дашківський сільський голова відмовився від участі.

Комісія оглянула приміщення в Шенгурах і Світлогірському. Вона встановила вартість робіт і відповідність приміщень державним будівельним і санітарним нормам.

— Виявилось, що Шенгурівська амбулаторія рушиться, а капітальний ремонт обійдеться дорожче, ніж збудувати нове приміщення, — продовжує голова РДА. — У Світлогірському є велика лікарня. Розглядали варіант відкрити амбулаторію на першому поверсі. Та, по-перше, площа поверху не відповідає нормам, а, по-друге, пустуватиме інша частина приміщення. Тому й прийнято було рішення будувати нові амбулаторії.
Також Таміла Шевченко пояснила, що ділянки визначали з урахуванням близькості всіх інженерних комунікацій, аби на їх підведення не витрачати великі кошти.

— Сільські голови Тамара Гординська і Світлана Толмачова оперативно виготовили проекти і детальні плани територій. Тому й потрапили в список перших сільрад, де збудують амбулаторії. Крім того, обласна адміністрація обіцяє придбати авто для сімейного лікаря. Так, будівництво амбулаторій — досить дороговартісне. Але ж у медзакладах отримуватимуть допомогу значна кількість жителів району. У цьому році фінансову допомогу надали депутати облради Микола Жук і Геннадій Коваленко. Далі шукатимемо й інші можливі джерела фінансування, аби допомогти сільським радам збудувати медзаклади.

Крім того, Таміла Шевченко повідомила, що в Шенгурах підрядна організація почала готувати земельну ділянку під будівництво.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації