Вхід | Реєстрація

Випив за кермом — без посвідчення і 50 000

Випив за кермом — без посвідчення і 50 000

Невдовзі розпочнеться майже двомісячний період новорічно-різдвяних свят. Тому вважаємо не зайвим нагадати автомобілістам, яка відповідальність чекає на них за керування транспортом у нетверезому стані. Адже депутати вчергове підвищили штрафи за це правопорушення.

22 листопада Верховна Рада ухвалила рішення, відповідно до якого максимальні штрафи для водіїв за керування транспортом у нетверезому стані збільшено до 51 тисячі гривень.

Так, 239 народних депутатів підтримали законопроект № 7279‑д. Закон набирає чинності 1 січня 2020 року.

«Законопроект вносить норму про керування транспортом у стані сп’яніння в Кримінальний кодекс, зробивши її кримінальним проступком (покарання — штраф 17–34 тисячі гривень і заборона керувати до трьох років; а при повторному порушенні — до 51 тисячі із забороною керувати від 2 до 3 років)», — йдеться у повідомленні Міністерства внутрішніх справ.

 

Що дає водієві відмова підписатись під постановою про штраф

Часто водії відмовляються отримати на місці зупинки постанову поліції про накладення штрафу. Мотивом відмови слугує думка про можливість несплати штрафу при відсутності в постанові підпису водія про отримання.

Проте, така думка є хибною! Поліцейський одразу зазначає в постанові, що водій відмовився від отримання постанови.

На оскарження штрафу є 10 днів з дня винесення постанови, на сплату — 15 із дня вручення. Після відмови в отриманні постанови, поліція повинна надіслати документ водієві за місцем проживання. Проте, не відомо, коли така постанова надійде до нього поштою, якщо взагалі надійде.

Якщо водій не має копії постанови, то не може ні сплатити штраф (немає суми штрафу, реквізитів для сплати), ні оскаржити (немає основного доказу штрафу, немає даних про поліцейського, до кого оскаржити).

Водночас, несплата чи неоскарження у передбачені строки штрафу тягне за собою подвоєння суми штрафу та передання поліцією матеріалів на стягнення у виконавчу службу, яка, у свою чергу, стягне подвійний розмір штрафу з витратами на виконавче провадження або ж заборонить виїзд водієві за кордон.
Таким чином, у будь-якому разі відмова водія отримати копію постанови шкодить тільки йому особисто.

 

Процедура проходження водієм тесту на алкоголь

1. Підстави проведення огляду

Огляду на стан сп’яніння підлягають водії, відносно яких у поліцейського є підстави вважати, що вони перебувають у стані сп’яніння згідно з відповідними ознаками: запах алкоголю з рота, порушення координації рухів, порушення мови, виражене тремтіння пальців рук, різка зміна забарвлення шкірного покриву обличчя, поведінка, що не відповідає обстановці.

Огляд на стан сп’яніння проводиться:

  • поліцейським на місці зупинки з використанням спеціальних технічних засобів;
  • лікарем закладу охорони здоров’я.

У разі відмови водія від проходження огляду на місці зупинки або його незгоди з результатами огляду, проведеного поліцейським на місці, такий огляд проводиться в найближчому закладі охорони здоров’я.

2. Проведення огляду поліцейським на місці події

Поліцейський проводить огляд на стан сп’яніння за допомогою спеціальних технічних засобів, які повинні мати сертифікат відповідності та свідоцтво про повірку.

Перед проведенням огляду на стан сп’яніння поліцейський інформує особу, яка підлягає огляду, про порядок застосування техзасобу та на її вимогу надає сертифікат відповідності і свідоцтво про повірку.

Огляд на стан сп’яніння на місці зупинки транспортного засобу проводиться в присутності двох свідків. Поліцейські свідками бути не можуть.

Підтвердження стану алкогольного сп’яніння вважається, якщо цифровий показник більше 0,2 проміле алкоголю в крові.

З метою забезпечення достовірності результатів огляду водіїв, які мають бути оглянуті в закладах охорони здоров’я, поліцейський забезпечує доставку цих осіб до найближчого медзакладу не пізніше, ніж протягом двох годин з моменту виявлення підстав для його проведення.

Результати огляду на стан сп’яніння зазначаються в акті огляду. У випадку установлення стану сп’яніння результати огляду зазначаються у протоколі про адмінпорушення, до якого долучається акт огляду.

Акт огляду складається у двох примірниках, один з яких вручається водію, а другий залишається у поліцейського та/або долучається до протоколу про адмінправопорушення у разі встановлення стану сп’яніння.

3. Проведення огляду в закладах охорони здоров’я

Огляд у закладах охорони здоров’я проводиться лікарем із проведенням лабораторних досліджень вимірювальною технікою, яка має сертифікат відповідності та свідоцтво про повірку.
Дослідження здійснюються на підставі аналізу слини, сечі та змивів з поверхні губ, шкірного покриву обличчя і рук. Може використовуватися кров, якщо неможливо взяти зразки біологічних середовищ, вказаних вище.

За результатами огляду на стан сп’яніння та лабораторними дослідженнями складається акт медичного огляду, на підставі якого складається висновок щодо результатів медичного огляду. Зміст висновку повідомляється оглянутій особі в присутності поліцейського.

Акт медичного огляду особи складається в одному примірнику, який залишається в закладі охорони здоров’я.

Висновок щодо результатів медичного огляду складається у трьох примірниках: перший примірник видається поліцейському, другий — водію, а третій залишається в закладі охорони здоров’я. Кожний випадок огляду на стан сп’яніння у закладі охорони здоров’я реєструється у відповідному журналі.

 

Висновки

У кожному випадку водієві слід вимагати від поліцейського чи лікаря медичного закладу виконання кожного етапу процедури проведення огляду. Висновки щодо результатів медичного огляду осіб на стан сп’яніння, складені з порушенням вимог, вважаються недійсними. Будь-яке недотримання процедури чи відмова від дотримання є підставою для скасування штрафу.

 

Поліції надано право зупиняти і перевіряти «євробляхи»

25 листопада офіційно набрав чинності закон № 2612. У Закон «Про поліцію» додано «десяту» підставу зупинення транспортного засобу на іноземній реєстрації, якщо зупинка здійснюється з метою виявлення його «передачі у користування іншим особам». При цьому поліція зобов’язана зупиняти автомобілі при наявності інформації про порушення митних правил, а також поліція має право виявляти факти використання транспортних засобів із порушенням митних правил.

Для цього передбачено отримання поліцією від митниці інформації про дату ввезення транспортних засобів та осіб, які їх ввезли.

При виявленні фактів порушення митних правил поліція зобов’язана інформувати митницю, яка надалі накладає відповідні штрафи.

Збільшились і самі штрафи. Максимальний штраф за перевищення строку перебування авто в Україні становить 170 000 гривень або конфіскація автомобіля.

Крім того, передбачено штрафувати водіїв також і за керування автомобілем із порушенням митних правил, незалежно від того, хто є власником автомобіля. Штраф складає 8 500, якщо порушення вчинено вперше, і 17 000 з позбавленням права керування на 1 рік, якщо порушення вчинено повторно протягом року. За цією нормою штрафи накладає поліція.

Закон № 2612 набирає чинності з 25 листопада (окрім збільшених розмірів штрафів, які вводяться через 180 днів після опублікування Закону).


Автор: Ігор Бабаєв


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 листопада 2018, 18:47 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації